“Blistavi um” Šona Mekveja: Fotografsko pamćenje čoveka koji ne želi da ostari bez pehara

0
EPA-EFE/DAN ANDERSON

Džon Neš bio je briljantni matematičar i dobitnik Nobelove nagrade, čiji su radovi najveći uticaj ipak ostavili na ekonomiju. Njegov lik najbolje pamtimo u izvedbi Rasela Kroua za potrebe filma “Genijalni um” koji je snimljen po istoimenoj knjizi Silvije Nasar. Neš je uprkos mentalnim problemima i dijagnostikovanoj šizofreniji uspeo da ostavi neizbrisiv naučni trag, iako je priznanja za svoje teorije dobio tek u poznim životnim godinama.

Genijalac koji u ovom tekstu igra glavnu ulogu trenutno je na pragu otkrića koje mu je pre tri godine promaklo.

Kao i proslavljeni profesor, on je svoj um ispunio podjednako komplikovanim šemama, koje se takođe iscrtavaju na zelenoj površini. Međutim, sprovođenje njegovih formula svake nedelje od septembra do januara (osim ako se kao ove godine to ne produži za još jedan mesec) prati više miliona ljudi, od kojih mu uživo nad glavom stoji makar stotinu hiljada.

Šon Mekvej, trener LA Remsa, je najmlađi trener u istoriji NFL lige i samo ta činjenica bi statistikom opijenim amerikancima bila dovoljna da se njegovo ime konstanto provlači kroz medijske naslove i objave na društvenim mrežama. Međutim, Mekvej je mnogo više od toga.

Najmlađi glavni trener koji je ušao u plej-of, pobedio u utakmici doigravanja i ušao u Superboul. Tu ga je međutim zaustavio taze penzionisani Tom Brejdi i naterao ga da ponovo obnovi napisano u sveskama sa beleškama.

Poput Neša, Mekvej se kao veoma mlad obreo u svetu koji na mladost ne gleda tako blagonaklono, makar kada je u pitanju trenerska pozicija.

Sve visoke i prestižne ustanove imaju strogo određena pravila i uređenu hijerarhiju. U takvim okolnostima, kakve su na snazi i u NFL, više se veruje “proverenim” rešenjima, iskusnim trenerima koji iza sebe već imaju nekoliko otkaznih rešenja.

Mekvej je to uspeo da promeni. Nakon što su ga Los Anđeles Remsi zaposlili 2017. kada mu je bilo samo 30 godina, pokazao je da mladost ne mora nužno da bude faktor slabosti na rukovodećim pozicijama. U svojoj prvoj sezoni, Mekvej je dobio priznanje za najboljeg trenera, čime je iz korena promenio način donošenja odluka unutar franšiza. Nakon toga, sve veći broj mladih i ofanzivno orijentisanih trenera dobijao je šansu na najvećoj sceni, što je simbolično nazvano “Šon Mekvej efekat”.

Međutim, bilo je potrebno mnogo više od krštenice da bi Mekvej uspeo da izgradi reputaciju za kakvu su mnogim trenerima potrebne decenije rada.

Čovek je u potpunosti predan američkom fudbalu, a imao je i od koga da uči. Njegov deda Džon Mekvej bio je glavni trener Njujork Džajansta i generalni menadžer San Francisko Fortinajnersa u periodu kada je ova franšiza stigla do pet Lombardijevih trofeja.

Nakon odlične srednjoškolske i ispodprosečne koledž karijere, Mekvej se odlučio za trenerski zanat. Svoj prvi posao dobio je od Džona Grudena, koji još uvek dokazuje svoju nevinost zbog rasističkih i seksističkih optužbi koje su ga koštale posla, već sa 22 godine.

Usledila je funkcija ofanzivnog koordinatora u sada već bivšim Vašington Redskinsima (koji su dobili novo, ne previše popularno ime), koja ga je i preporučila “Ovnovima” iz Los Anđelesa.

Ono što ga izdvaja od drugih, jeste natprosečna inteligencija i fotografsko pamćenje.

Društvene mreže i dalje vrve od snimaka na kojima se Mekvej priseća pojedinačnih akcija sa utakmica koje je igrao još u srednjoj školi. Jedino što je potrebno je da mu date opis situacije u kojoj se njegov tim našao i period utakmice, da biste dobili više nego potpun odgovor o akciji koju je Mekvej u tom trenutku “pozvao”.

Imajte u vidu da je u tom periodu odigrano više hiljada akcija.

Međutim, znao je dobro Mekvej da koliko god talentovan bio, to jednostavno neće biti dovoljno. Zato se u potpunosti posvetio svom poslu, gradeći šemu koju mnogi treneri sada kopiraju, po uzoru na drugi film, koji je ipak povezan sa sportom – “Moneyball”.

Akcije koje Mekvej izmišlja, proračunate su koliko i matematičke formule kojima se Neš bavio. Perfekcionista kakav jeste, veliku pažnju poklanja detaljima i ne dozvoljava da mu išta promakne. Timski sastanci na kojima se analiziraju utakmice često traju satima, kako bi se ekipa što bolje pripremila za naredne mečeve.

Ove godine ponovo je uspeo da svoj tim dovede do najvažnije utakmice u sezoni. Na tom putu izbacio je i u penziju poslao Brejdija, osvetivši mu se za poraz iz 2019. godine. U finalu konferencije pobedio je divizione rivale Fortinajnerse, nakon dva poraza od istog protivnika u regularnom delu sezone.

U Superboulu će ovoga puta biti favorit, s obzirom na to da je malo ko očekivao od Sinsinati Bengalsa da se nađu u najvećoj utakmici na američkom kontinentu. Glavni trener Bengalsa Zek Tejlor je samo dve godine stariji od Mekveja.

Mnogo toga Mekvej deli sa Nešom, osim naravno oblasti koju je izabrao za razvoj svoje karijere. Međutim, postoji još jedno poređenje koje će trener Remsa želeti da izbegne. Nešu su sve nagrade dodeljene u starosti, za radove koje je kao mladić objavljivao, a Mekvej sasvim sigurno ne bi želeo toliko da čeka.