Bliski istok: Hamas ispalio rakete, Izrael uzvratio žestokim napadom na pojas Gaze. Netanjahu kaže da će Palestinci “skupo platiti pređenu liniju”, Erdogan da će Turska mobilisati ceo svet

0
(Beta/AP Photo/Khalil Hamra)

Ekstremestička grupa Hamas pokrenula je u ponedeljak raketni napad na Jerusalim nakon što su stotine Palestinaca povređene u sukobima sa izraelskom policijom u džamiji Al Aksa, dok su tenzije u svetom gradu regiju približile stanju rata.

Izrael je ubrzo odgovorio vazdušnim napadima preko pojasa Gaze, gde je u borbama ubijeno 20 ljudi, uključujući devetoro dece, preneo je Asošiejted pres.

Više od 700 Palestinaca povređeno je u sukobima sa izraelskim snagama bezbednosti u Jerusalimu i širom Zapadne obale.

Izraelski vojni portparol Jonatan Konrikus izjavio je da je ukupno ne manje od 50 raketa ispaljeno na Izrael, uključujući šest, a ne sedam, kako je prvobitno objavljeno, uperenih na Jerusalim, iz sto kilometara udaljenog od pojasa Gaze. Veruje se da je to prvi napad na taj grad od rata u Gazi 2014. godine.

“Vidimo da je to vrlo ozbiljan napad na Izrael, napad koji ne može da prođe bez odgovora”, rekao je potpukovnik Konrikus, ocenivši da Hamas snosi punu odgvornosst i zapretivši  “ozbiljnim udarcem” , preneo je AP.

Američka agencija takođe prenosi saopštenje palestinskih zdravstvenih zvaničnika da je devetoro ljudi ubijeno, uključujući troje dece i to u ekploziji u pojasu Gaze, ali da nije odmah bilo jasno da li je ona izazvana izraelskim udarom ili pogrešno ispaljenom raketom.

U odvojenom udaru Hamasa, islamske ekstremističke organizacije koja vlada pojasom Gaze, ubijen je jedan Palestinac, takođe na severu pojasa Gaze, izvestili su mediji Hamasa.

Izrael je u međuvremenu najavio da zatvara prelaz “Kerem Šalom” između sa Pojasom Gaze, kao odgovor na rakete napade, uključujući zabranu ulaska humanitarne pomoći.

“Kerem Šalom” je glavni ulaz za komercijalnu robu u tu palestinsku enklavu.

Zatvaranje stupa na snagu odmah i biće na snazi do daljeg.

Ekstremisti Hamasa ispalili su desetine raketa na Izrael, uključujući baražnu vatru koja je aktivirala sirene za raketnu uzbunu u Jerusalimu pošto je stotine Palestinaca povređeno u sukobima s izraelskom policijom na čestom poprištu izraelsko palestinskog sukoba, svetilištu Brdo hrama, zapravo Haram al Šarifu (Uzvišenom utočištu) kako ga zovu muslimani, na kome se nalazi džamija Al Aksa.

Izraelski zvaničnici su zapretili neograničenom operacijom protiv Hamasa zbog raketiranja.

Mediji u Izraelu navode da je ta zemlja spremna za višednevne sukobe u Gazi, a izraelski premijer Benjamin Netanjahu je zapretio “snažnim” odgovorom.

U međuvremenu su obnovljeni sukobi pripadnika izraelskih bezbednosnih snaga i Palestinaca na Brdu hrama, navode palestinski mediji i dodaju da je danas ranjeno više od 330 palestinskih demonstranata u jerusalimskom Starom gradu, a da ih je 258 hospitalizovano, te da ih je sedmoro i dalje u ozbiljnom stanju.

Izraelski mistri su odobrili masovno bombardovanje Gaze, ali ne i kopneni upad, posle raketiranja Jerusalima i juga zemlje.

Oko 21 sat sirene za raketnu uzbunu oglasile su se u Aškelonu na jugu Izraela i okolini pošto je Islamski džihad zapretio da će tada nastaviti raketiranje.

Izveštaja o povredama i šteti nije odmah bilo, a najmanje šest raketa je ispaljeno na taj grad, što vojska nije odmah potvrdila.

Hamas je ranije zapretio da će odgvoriti ako Izrael napadne civilne ciljeve u Gazi.

Na video snimku koji se pojavio na Tviteru vidi se trenutak ispaljivanja raketa na Jerusalim.

Pošto su se oglasile sirene za raketni napad, evakuisana je zgrada izraelskog parlamenta, Kneseta.

Slične pretnje poput ultimatuma Hamasa ranije su uputili Islamski džihad i narodni front za oslobođenje Palestine. Vojno krilo Islamskog džihada je reklo da je danas ispalilo 30 raketa na južni izraelski grad Sderot, ali izraelska vojska još nije potvrdila koliko je raketa danas pogodilo teritoriju Izraela.

Izraelske odbrambene snage (IDF) kažu da će borbe verovatno narednih nekoliko dana, nakon što je na desetine raketa ispaljeno na Izrael iz pravca Gaze, uključujući Jerusalim.

“U narednih nekoliko dana Hamas će osetiti ‘dugačku ruku’ (izraelske) vojske”, rekao je portparol IDF-a Hidaj Zilberman, a prenosi Tajms of Izrael.

Portparol kaže da se vojska priprema za širok spektar mogućnosti, uključujući i kopnenu operaciju, kao i povratak ciljanih ubistava vođa Hamasa.

“Sve opcije su na stolu”, dodao je Zilberman.

Netanjah: “Platiće skupo…”

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu upozorio je danas da je palestinska militantna grupa Hamas “prešla crvenu liniju” raketnim napadom na Jerusalim i najavio oštar odgovor.

“Nećemo tolerisati napade na našu teritoriju, na naš glavni grad, naše građane i vojnike. Ko god nas napadne, platiće skupo”, istakao je Netanjahu, a prenosi AP.

Sa druge strane, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je izjavio da će “Turska mobilisati ceo svet, posebno islamski, kako bi zaustavila izraelski teror nad Palestincima”.

On je u telefonskim razgovorima sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom i političkim liderom pokreta Hamas Ismailom Hanijeom ponovio da Ankara podržava ciljeve Palestinaca i da će stajati uz njih, saopšteno je iz Erdoganovog kabineta.

Palestinci: “Broj poginulih u sukobima s Izraelom popeo se na 20, uključujući devetoro dece”

Palestinski zdravstveni zvaničnici u pojasu Gaze saopštili su večeras da je 20 ljudi, uključujući devetoro dece, poginulo u sukobima s Izraelom.

Ministarstvo zdravlja u Gazi nije obelodanilo detalje, a Hamas koji vlada Gazom je rekao da je ranjeno 65 ljudi, preneli su izraelski mediji. 

Najmanje sedmoro članova jedne porodice, uključujući troje dece, je ubijeno u eksploziji na severu Gaze ali se uzrok eksplozije ne zna. 

Izraelska vojska je rekla da je napala nekoliko meta islamskog ekstremističkog Hamasa na toj palestinskoj teritoriji u odgovoru na nastavak raketiranja iz Gaze i da je pogodjeno osam ekstremista.  

Sastanak SB UN o nasilju u Jerusalimu završen bez usvojenog teksta 

Zbog eskalacije sukoba, Evropska unija, Rusija, SAD pozvijau obe strane da smesta obustave borbe.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žosep Borelj kaže da je nepohodno da se obe strane uzdrže od nasilja. To ništa neće doneti, probleme je potrebno rešiti mirno, razgovorom, dodao je Borelj.

Savet bezbednosti UN održao je danas ranije hitan sastanak o nasilju u Jerusalimu ali je sastanak završen bez dogovora o zajedničkoj deklaraciji, pošto su SAD ocenile da “javna poruka nije primerena u ovoj fazi”, saopštili su diplomatski izvori.

Ti izvori su naveli da će biti nastavljeni pregovori o usvajanju drugog teksta koji je Norveška predložila.

U prvom tekstu koji su predložili Tunis i Kina traži se da Izrael obustavi aktivnosti kolonizacije, rušenja i proterivanja Palestinaca uključujući i u istočnom delu Jerusalima.

Savet bezbednosti UN u tekstu izražava veliku zabrinutost zbog rastućih tenzija i nasilja na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu, gde je tokom sukoba danas povređeno nekoliko stotina ljudi.

U dokumentu se ističe značaj suudržavanja od preduzimanja jednostranih mera koje bi pojačale tenzije.

Diplomatski izvori naveli su da su SAD objasnile da “deluju iza kullisa” kako bi se smirila situacija i da u “ovoj fazi” deklaracija UN ne bi mogla da pomogne.

Izraelska policija ipak izmenila rutu kontroverznog marša Jevreja u Jerusalimu

Izraelska policija je u poslednjem trenutku izmenila rutu kontroverznog marša jevrejskih ultranacionalista u Jerusalimu u očiglednom pokušaju da se izbegnu sukobi sa palestinskim demonstrantima.

Na osnovu prvobitnog plana učesnici marša je trebalo da prođu kroz kapiju Damask i uđu u muslimanski kvart jerusalimskog Starog grada, pa da stignu do Zida plača, najsvetijeg mesta na kome Jevreji mogu da se mole. Umesto toga oni će proći kroz jevrejski kvart.

Odluka o tome je doneta na osnovu instrukcija političkih lidera nekoliko sati posle žestokih sukoba izraelske policije i palestinskih demonstranata kraj džamije Al Aksa.

Maršom se obeležava Dan Jerusalima i slavi osvajanje istočnog dela tog grada u Šestodnevom ratu 1967. godine.

Taj događaj mnogi smatraju provokativnim jer Jevreji ultranacionalisti prolaze kroz palestinska područja mašući izraelskim zastavama i uzvikujući parole.

Stotine mladih ljudi, uključujući mnoge stanovnike jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, učestvuje u maršu.

(Beta, AP, Tajms of Izrael)