Baražna raketna vatra na Izrael i izraelska odmazda posle sukoba u Jerusalimu: Napad dronom na pojas Gaze, poginuo najmanje jedan Palestinac…

0
(Beta/AP Photo/Mahmoud Illean)

(Beta-AP) – Ekstremisti Hamasa ispalili su večeras baražnu raketnu vatru iz pojasa Gaze na Izrael, uključujući jedan projektil koji je aktivirio sirene čak i u Jerusalimu, pošto je stotine Palestinaca povređeno danas pre podne u sukobima s izraelskom policijom na svetilištu u tom gradu. 

Taj napad Hamasa je doveo do drastične eskalacije već povećane napetosti u čitavom regionu zbog sukoba izraelske policije i palestinskih demonstranata u Jerusalimu koji traju nedeljama i prete da prerastu u širi konflikt. 

Ubrzo posle sirena čule su se eksplozije u Jerusalimu i jedna raketa je pala na zapadno predgrađe, lakše oštetivši jednu kuću. 

Izraelska vojska je rekla da je najpre ispaljeno sedam raketa i da je jedna presretnuta, a da se raketiranje nastavlja na južni Izrael. 

Izraelska vojska je odmah odgovorila udarom iz drona na sever pojasa Gaze, ubivši jednog Palestinca, izvestili su mediji Hamasa. 

Kako je navedeno u vojnom saopštenju jedan izraelski civil zadobio povrede od šrapnela kada je njegov automobil pogođen antitenkovskom raketom iz Gaze. 

Portparol vojnog krila Hamasa Abu Obeida rekao je da je napad odgovor na “izraelske zločine i agresiju” u Jerusalimu i da “je to poruka koju neprijatelj mora dobro razumeti”, zapretivši novim napadima ako izraelske snage ponovo uđu na svetilište i silom isele palestinske porodice iz kvarta u istočnom Jerusalimu. 

Zdravstveni zvaničnici u Gazi su naknadno rekli da je devet ljudi, uključujući troje dece, poginulo u eksploziji na palestinskoj teritoriji, preneo je AP. 

Uzrok eksplozije nije za sada poznat,a dogodila se u vreme kada su palestinski ekstremisti ispaljivali rakete na Izrael. 

Nije jasno da li su to žrtve eksplozije pogrešno ispaljene rakete ili izraelske odmazde. 

U međuvremenu je u pograničnom području na jugu Izrael otkazana nastava u školama, a izraelski mediji su javili da su deca u Gazi žrtve eksplozije palestinske rakete koje je pala unutar te teritorije.