Bjelogrlić: “Sada imamo jednu ruralnu vlast, a veoma urbane serije”

1
Foto: Promo

Glumac, reditelj i producent Dragan Bjelogrlić rakao je na panel diskusiji u UK Stari grad da je zanimljivo da su 2014. i 2015. godine naš medijiski prostor okupirale serije čiji bi smo pristup mogli da okarakterišemo kao “ruralni” jer su nosile naziv “selo” što se, kako je on rekao, događalo za vreme jedne urbane vlasti u Srbiji, a da sada imamo jednu ruralnu vlast, a veoma urbane serije, preneo je Danas.

“To je apsurd u kome živimo, ali se situacija sa serijama kreće u pozitivnom smeru”, primetio je Bjelogrlić.

Bjelogrić je ukazao da kvalitan serijski program kod nas tek nastaje, jer je hiperprodukcija serija upravo počela.

“Ako uporedimo ovo vreme sa onim u kome je Radio-televizija Srbije i glavni odgovorni urednik diktirao ukus publike Srbije, jer su oni jedini radili serije, trenutna situacija se razlikuje”, rekao je Bjelogrić i objasnio da nije do ekspanzije serija dovelo tržište, već Dragan Šolak koji je napravio jak kablovski provajder ovde i u regionu.

Bjelogrlić je dodao da je Dragan Šolak ispred ovog vremena u kome živimo i da je shvatio da su sadržaji – televizijske serije, ono što trenutno u svetu najviše “ide”.

“Otvorio je taj kanal za serije. Određen je jedan za naše pojmove ogroman budžet. Izašla je informacija, koja mislim da nije tačna, da oni 20 miliona godišnje u narednih pet godina hoće da ulažu u televizijske serije. Onda je došla na red politika. Svi znamo poziciju Dragana Šolaka i njegov politički status u ovoj zemlji”, kazao je Bjelogrić i dodao da je potom Telekom ušao u “utakmicu” sa United Media i odredio 30 miliona za godišnju proizvodnju serija.

Bjelogrić je primetio da oni koji se bave poslom pravljenja serija sad imaju situaciju koja je za njih odlična jer, bar na papiru imaju 50 miliona, što nikada nismu imali.

“U pitanju je politička utakmica koja se bori za prevlast na tržištu i svi znamo da tu utakmicu prate mnogi drugi aspekti koji nemaju veze sa ovim o čemu mi danas pričamo. Kada bi se teoretski danas – sutra našli Šolak i Vučić i dogovorili da ta utakmica prestane i taj budžet bi drastično smanjio”, rekao je Bjelogrić.

Iako smatra da je Srbija sada daleko ispred u produkciji kada je u pitanju izradnja televizijskih serija, Bjelogrlić primećuje da ta hiperprodukcija ne znači da ćemo mi imati drastrično bolje serije.

“Imamo jednu vrstu otimačine para gde svi odjednom snimaju serije. Možemo samo da se nadamo da će kvantitet doneti kvalitet”, zaključio je Bjelogrić.

1 KOMENTAR

Comments are closed.