Bjela: Plašim se da će me ćerka pitati još mnoga pitanja na koja neću znati da odgovorim

1
Foto Nebojša Babić

Pre nekoliko godina Dragan Bjelogrlić je u autorskom tekstu za Nedeljnik, koji je daleko odjeknuo, napisao da nema odgovor na pitanja svoje ćerke: “Da li siromaštvo neophodno prati i primitivizam? Da li su ovde uvek primitivci ‘vodili kolo’ a pristojni ljudi se sklanjali i pokušavali da izgrade svoj alternativni život?” Zato je bilo i logično da ga pitamo da li je u međuvremenu uspeo da odgovori ćerci i kako mu izgleda Srbija danas, a naravno i stanje kulture u njoj.

“Nisam joj dao odgovor. Plašim se da bi danas mogla da mi postavi još mnoga pitanja na koja ne bih znao da joj odgovor dam. Jedino što bih možda mogao da joj prenesem svoju impresiju da od 1991. godine živimo u ‘stalnim tranzicijama’. Ona devedesetih nas je iz socijalizma odvela u ratove, stradanja i raspad. Petooktobarska je trebalo da nas odvede u Evropu i demokratski svet. Stala je na pola puta, pojela samu sebe, i dobar deo nas. Ova sadašnja ‘tranzicija’ mi je najmanje jasna. Šta ona želi? Kuda nas ona vodi? Ka demokratiji i civilizovanom društvu sigurno ne. Kuda idemo, to ne verujem da iko zna… ja mogu samo da slutim, a te slutnje me veoma plaše.”


Ceo tekst čitajte u novom, jubilarnom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 12. septembra

Svi 

1 KOMENTAR

  1. Mislim da katarza i renesansa idu ruku pod ruku koracima naprijed. Prosvjetiteljstvo i protestantizam su donijeli mnogo pozitivnog Evropi. Bojim se da upraznjavanje tri interpretacije religije na Balkanu ne donosi napredak. Naprotiv, drzi vecinu zarobljenim i u mjestu..

Comments are closed.