(Beta) – Bivši austrijski ministar finansija osuđen je danas na osam godina zatvora za korupciju, a zbog prodaje javnih stanova po veoma potcenjenoj vrednosti uz procenjen gubitak od oko 10 miliona evra, javio je Frans pres.

Bivši štićenik vođe ekstremne desnice Jerga Hajdera tokom 2000-ditih, 51-ogodišnji Karl-Hajnc Graser, dobio je u medijima nadimak „ministar glamur“ zbog svog izgleda i venčanja sa naslednicom imperije Svarovski.

Posle trogodišnjeg suđenja on je proglašen krivim u prvostepenom postupku sa sedam suoptuženih u slučaju predstavljenom u medijima kao najveća afera ikad viđena u Austriji.

Graser negira događaje za koje se tereti, a koji potiču iz 2004. godine i najavio je da će uložiti žalbu.

Optužbe su pronevera sredstava, korupcija i falsifikovanje dokaza.

Austrijski sud je predstavio organizovanje najveće prodaje nacionalne imovine ikada ostvarene za njegov lični interes i interes njegovih bližnjih.

On je optužen da je dao poverljive podatke za vreme privatizacije oko 60.000 državnih stanova koji su pripadali javnom preduzeću Buvog, 2004. godine i da je za to dobio mito.

Za vreme suđenja njegov venčani kum je priznao da je preneo privilegovane informacije koje su omogućile jednom konzorcijumu da od republike Austrije kupi te stanove i da ponudi samo jedan milion evra više u odnosu na konkurentsku ponudu.

Graser koji je znao iznos te konkurentske ponude bio je jedini koji je dao informacije, rekao je sudija.

Prema stručnjacima, ti stanovi koji se uglavnom nalaze u glavnom gradu dati su za prosečnu cenu od 16.000 evra, a, prema procenama, vrede duplo više.

Bivši ministar i najmanje još dvoje optuženih ostvarili su nezakonitu dobit od ukupno 9,6 miliona evra, a sredstva su zatim prebačena u Lihtenštajn, naveo je sud.

Slučaj već više od deset godina popunjava naslovne stranice austrijskih listova pošto je Karl-Hajnz Graser dok je bio na funkciji bio poznat i popularan i mogao da pretenduje na više funkcije.

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-464-od-3-decembra/
https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-464-ex-yu-izdanje/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.