BIRN: U kovid bolnicama do 1. juna umrlo 1.080 ljudi, 632 minimalan siguran broj

4
Foto: Profimedia

Urednik BIRN-a Milorad Ivanović izjavio je da su, prema podacima iz informacioni sistem COVID-19, koju država vodi o stanju epidemije, od 13. marta do 1. juna umrlo 1.080 ljudi, a da su novinari u izveštaju koji su krajem prošlog meseca objavili “minimalan siguran broj” od 632 preminulih.

On je u Utisku nedelje pojasnio da su do broja od 632 preminulih, koji je višestruko veći od zvanično objavljivanih podataka, došli zato što je za njih bilo sigurno da su umrli od posledica COVID-19, a da su za ostale imali nekompletne informacije.

“Ostali su imali jedan test negativan, podaci nisu jasni ili su u međuvremenu izgubljeni”, rekao je Ivanović.

Dodaje da su u sistemu prikupljani svi podaci o toku zaraze u koje su kovid-bolnice i ambulante imale obavezu da na dnevnom nivou unose podatke o broju umrlih od komplikacija izazvanih koronavirusom.

On je naveo da za potvrdu podataka zaista nisu pokušali da kontaktiraju premijerku Anu Brnabić, ali da su potvrdu tražili od saradnice iz njenog kabineta koja je, po inoformacijama koje poseduju, bila zadužena za nadgledanje baze, epidemiologa Predraga Kona, ministra zdravlja Zlatibora Lončara, i direktorku Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanovic Batut”, odnosno sve one za koje su mislili da su upoznati sa funkcionisanjem rada baze COVID-19.

Prema njegovim rečima, Kon nije odgovorio na poruku koju su mu uputili, a u zbirne podatke iz državne baze su sigurno imali uvid “Batuta”, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), Ministarstva zdravlja i Vlada Srbije sat vremena pre objavljivanja podataka na sajtu covid19.rs.

Dodaje da pojedini lekari koji su članovi Kriznog štaba za suzbijanje CVID-19 nisu imali pristup tim podacima.

“Ukoliko nemate prave podatke ne možete donositi ni prave odluke… Šta se u međuvremenu dešavalo sa podacima, ne možemo da znamo. Ti brojevi se iz nekog razloga smanjuju, tačno se može uhvatiti matrica po kojoj se to radi. ‘Batut’ је svakog dana u 14 časova sastavljao izveštaj za Vladu Srbije na osnovu informacionog sistema”, navodi Ivanović.

On je kazao i da većina građana nema informacija šta se dešava, da predstavnici vlasti objavljuju samo demantije na njihovu vest o prikrivanju podataka, zbog čega građani nemaju osnovnu informaciju…

“Znaju ljudi koji su na društvenim mrežama i koji prate nekoliko nezavisnih portala”, ocenjuje Ivanović.

4 KOMENTARA

  1. I sta sad? Umrlo je 1500, recimo. Hoce li mi to pomoci da se ne zarazim, kada se budem vratio iz Kanade?
    Natezete se oko toga ko je od cega umro, a ne pisete o razlozima kako se covek zarazi. Zasto ne pitate gradjane koji ne nose masku, ili je nose ispod nosa, cemu vodi njihovo ponasanje?
    Onaj koji je umro je svakako nezainteresovan gde ce te ga vi smestiti.
    Gde vi bespotrbno gubite energiju i trosite novac, a zarazenih sve vise i vise.
    Zar ne vidite da nam zatvaraju spoljne granice, ne primaju nas vise nigde…a vi garavite li garavite.

  2. Bezocne lazi i podmetanja, nebuloze koje se ne mogu proveriti ni “sabrati”! A da su drusvene mreze inekoliko (?) nezavisnih portala pouzdani i istiniti izvori to samo ovakvi mogu napisati a da ne trpnu.

Comments are closed.