“Bio sam sa Džegerom na jahti i slušao njegov razgovor sa računovođom. I tako je pukla ideja o slobodi…”

0
Foto Igor Pavicevic

Poslednjih godina, pa i skoro već deceniju, na beogradskim partijima je neizostavan Boban Petrović, tačnije njegovi hitovi. To je ultimativni sastojak svih plej-lista hipsterskih žurki, ili partija gde fank elita baštini disko hitove Petrovića sa kraja sedamdesetih i početka osamdesetih. Radio B92 je njegov hit “Prepad” uvrstio među 100 pesama bivše Jugoslavije.

***

Uvek me oduševi nekim pričama dostojnim filma. Ne samo zato što je overio epizode slične filmu već i što istrajno veruje u sopstveno razočaranje postulatima slobode koje je zacrtao rokenrol i trajno ga zarazio i napujdao da juri tu slobodu po svetu.

Prošli put mi je pričao o bogatašima bez noge odsečene zbog dijabetesa koje na brodovima zabavljaju propali rokeri, a sada je opet vratio morski ambijent i setio se trenutka svog razočaranja dok je slušao pola sata Mika Džegera koji je na metar od njega pričao sa svojim knjigovođom i “gde da pošalje ovo i ono, da zavrti na Jersey ostrvu, a to su ostrva gde rokeri koji su nas zaveli drže lovu. Tada mi je palo na pamet da nešto nije u redu. Neko koga sam slepo pratio, izludeo me je sa ‘The Last Time’, ‘Satisfaction’… i gde sam poverovao da je to bezgranična sloboda i da ništa ne može da je zaustavi, zapravo je mašina za mlevenje naših zabluda i velikog keša”.

***

Posle svih godina peripetija i ludila, predanog istraživanja načina da se osvoji sloboda, došao sam do potpune pustoši mojih odnosa sa okolinom. Ali glavna nagrada mi je što sam ostao svoj. I verovatno jedan od retkih koji nikada nije, izuzev nekoliko poslednjih godina, pravio kompromise. A i ceo život sam se trudio da nikome ne polažem račune ni za šta. Neko bi rekao – sam svoj gazda, ali ne, bio sam svoj rob jer sam uslišavao naredbe ideje sebe kao otkačenog slobodnjaka. Tako da se u tom balansu između sebe kao izvršioca i sebe kao davaoca izrodio neki moj specifičan stil života. Sa dubokom tugom konačnog saznanja da nisam bio ni blizu doticanja slobode.

Sa Mikom Džegerom na jahti i njegovom pričom sa knjigovođom je pukla ideja o slobodi. Jer onaj koji je bio za nas oličenje slobode i rok kulture i buntovništva bez razloga, ispostavilo se da je radio sve sa razlogom i da je taj maneken slobode ništa drugo nego ona lutka iz izloga koju prodavci obuku i nabiju joj periku.

***

Boban Petrović za novi Nedeljnik govori o čuvenoj diskoteci “Zvezda”, najboljim žurkama od Beograda do Marbelje, Arkanu, Miri Marković, muzici, Monte Karlu, Šonu Koneriju, Miku Džegeru, slobodi…

CEO TEKST ČITAJTE U NOVOM NEDELJNIKU OD ČETVRTKA 8. JULA

SVI ČITAOCI NA POKLON DOBIJAJU ČAK DVA POKLONA, JUBILARNI NJUJORK TAJMS NA SRPSKOM I POKLON KNJIGU SLOBODANA VLADUŠIĆA O MILOŠU CRNJANSKOM