Arso Jovanović je dugo važio za bliskog saradnika Tita. U periodu od 1941. do 1945. godine obavljao je funkciju načelnika Vrhovnog štaba Narodnooslobodilačke vojske (NOV) i partizanskih odreda Jugoslavije (POJ), da bi posle oslobođenja 1945. godine obavljao funkciju prvog načelnika Generalštaba Jugoslovenske armije.

Jovanović se u junu 1948. godine izjasnio za Rezoluciju Informbiroa (IB) i već posle nepuna dva meseca je ubijen. Zvanična verzija događaja govori da je Jovanović zajedno sa pukovnikom Vladom Dapčevićem i generalom Brankom Petričevićem, rešio da pobegne u Rumuniju. Pod izgovorom da idu u lov, uveče 11. avgusta 1948. godine, pokušali su da prebegnu preko jugoslovensko-rumunske granice, kod Vršca, ali je bekstvo osujećeno nailaskom na patrolu. Ista verzija govori da su agenti Udbe, ne znajući ko su, pokušali da ih zaustave, a kada nisu stali, zapucali su i ubili Arsa Jovanovića i izvesnog Arabjanca, upravnika lovišta „Sočice“, dok su Petričević i Dapčević, navodno, pobegli.

Sada otvorena dokumenta CIA otkrivaju da je istina bila drugačija. U dokumentu koji je poslat u Lengli nekoliko meseci posle ovog događaja, navodi se da „jugoslovenska vlada namerno širi laži u vezi sa pokušajem prelaska granice Arsa Jovanovića i njegove trojice drugova“.

„Jovanović i trojica iz njegove pratnje su zapravo uhapšeni u Beogradu i odvedeni su od strane policije u blizinu jugoslovensko-rumunske granice gde su sva četvorica ubijeni“, navodi se u dokumentu čiji je dobar deo i dalje sakriven.

U dokumentu se navodi i razlog što je general ubijen.

„Jovanović je sovjetski izbor da zameni Tita i došao je iz Moskve isključivo za ovu misiju. Jovanovićeva smrt je izazvala nejedinstvo u Crnoj Gori i Jugoslovenskoj vojsci gde je veoma popularan“, navodi se u dokumentu CIA.

Na kraju se kaže da se povećava protivničko raspoloženje prema Titu.

„Sovjetska ambasada pomaže i organizuje kadrove među anti-Titovim elementima i po mišljenju (zatamnjeno ime) Tito će biti sklonjen i obešen do kraja godine“, zaključuje se u dokumentu CIA.

Ipak, ovu informaciju CIA bi trebalo uzeti sa rezervom, jer se u njoj navodi da su on i trojica iz njegove pratnje ubijeni, ali je istina da su Dapčević i Petričević tek naknadno uhvaćeni.

Šta nam otkrivaju arhive CIA: Kako su partizani lažnim vestima pridobili podršku Amerike i Velike Britanije, Ko je oklevetao Dražu Mihailovića, sovjetska krtica koja je ujedinila Tita i Čerčila, kako su Titovi telohranitelji pokušali da ga smaknu na Bledu, američka istina o ubistvu generala Arsa Jovanovića, kako je Sovjetski Savez spremao invaziju na Jugoslaviju, jesu li obaveštajci predvideli raspad i rat u Jugoslaviji posle Titove smrti, kako je Milošević bio spreman da ponudi sporazum Koštunici i da se tako održi na vlasti, a uoči 5. oktobra NATO je imao planove da interveniše u Crnoj Gori…

CEO DOSIJE O SRBIJI I JUGOSLAVIJI U ARHIVAMA CIA ČITAJTE U PRAZNIČNOM DVOBROJU NEDELJNIKA (NA DUPLO VEĆEM BROJU STRANA), KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 25. APRILA.

Digitalno izdanje dostupno na NOVINARNICA.NET

*Napomena: Naredni broj Nedeljnika izlazi 9. maja

Komentara

 1. kolaterala
  28. aprila 2019. 02:55

  Lepo zvuči CIA, a zapravo je dopis službenika koji je preneo "saznanja" nekog doušnika. Vlada Dapčević (rođeni brat generala Peke Dapčevića) nije imao razloga da laže u svojim memoarima ko, kada i kako je kod Srpske Crnje prelazio granicu sa Arsom Jovanovićem. Pored toga, evidentno je da su brat narodnog heroja Bore Vukmirovića i njegova dva sina robijali na Golom otoku jer su Arsa Jovanović i Vlada Dapčević (rođeni brat Peke Dapčevića) te noći svratili u njihovu kuću. Nema razloga da se zbog "pisanije" razno-raznih doušnika krivotvori istorija.

 2. yubandit
  29. aprila 2019. 00:46

  ljudska glupost ne poznaje dno. da nije bilo tog marsala josipa broza - tita, vecina vas koji pisete besmislice bi bila nepismena ili ne bi bila u zivotu. -znam da je to prica "sta bi bilo kad bi bilo", ali vam ne bi bilo lose da se pocesete po glupaci i sagledate istorijske cinjenice: fasisticke organizacije na teritoriji bivse sfrj u toku II svetskog rata su bela garda u sloveniji, ustase u hrvatskoj, muslimanska milicija u bih, cetnici u srbiji, cetnici u crnoj gori, balisti na kosovu i metohiji, vmro u makedoniji. velicanje domacih izdajnika, odnosno zlocinaca i slugu okupatora od strane medija, ne donosi nista dobro. -ovo talasanje zute stampe pocelo je sredinom ´80-ih i nikako da prestane. zapitate li se ponekad u kakvoj zemlji treba da vam zive deca ili unuci? mozda nece ziveti u srbiji; mozda ce zaboraviti srpski i poceti da sanjaju na nekom drugom jeziku; mozda promene ime i prezime i raskinu veze sa postojbinom... -ne vidite drvo od sume. -naciju cine ljudi a ljudima treba vazduha da disu.

  1. Miki
   29. aprila 2019. 11:21

   Zaboravio si da su u Makedoniji menjali srpska prezimena da bi stvorili nov narod Makedonce pod tim tvoj komunistima, kako uopšte imaš obraza da se javiš i pričaš o nečemu? Vidimo mi u kakvoj zemlji žive deca komunista, sve loše stvari danas ovde su ili nasledje komunista ili su ga izmislila deca istih koja su se dokopavala vlasti tamo od 80ih pa sve do danas.

   1. yubandit
    29. aprila 2019. 12:22

    "u dobru je lako dobar biti, na muci se poznaju junaci". ozivljavanje mrtvih kroz budjenje proslosti, na scenu je dovelo mase krvopija. -u prevodu: ovi vampiri koji se smenjuju na vlasti su neposredni neprijatelji svega ljudskog. raspiruju mrznju i drze narod u stalnom strahu, jer samo tako mogu da opstanu na vlasti. bora je pevao -"ne vole nas bugari, ni austro-ugari, mrze nas japanci i liliputanci"... uvek ista pesma. -kako da coveku ne dosadi? kada se laz ponovi vise puta, cesto bude prihvacena kao istina. postoje istorijske cinjenice i postoje tenzije da se te cinjenice ignorisu. -iz moje generacije je masa njih zaboravila vremena u kojima su ziveli. manipulacija mehanizmima koji postoje unutar pojedinca nije nista novo. -kreiranje javnog mnjenja je prica koja nam je poznata od geblsa, pa na ovamo. sve najbolje!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.