Bindžovanje Džeka Danijelsa: Draža Petrović vam otkriva zanimljive činjenice iz istorije Nedeljnika

Za Nedeljnik sam počeo da pišem od prvog broja, ni sam ne znam zašto, uglavnom – pozvao me je Veljko Lalić i rekao: „Ti nam trebaš.“ Tek kasnije sam saznao da mu je deda-stric bio jedan od najpoznatijih crnogorskih četnika pa mu je valjda bilo milo da mu se kolumnista zove Draža.

Smislio je i naziv kolumne „Zakopčavanje mita“, ili se ona ipak zove „Raskopčavanje mita“ (to niko do sada nije uspeo precizno da utvrdi), te je naša saradnja krunisana kada me je u jednom „Utisku nedelje“ Olja Bećković predstavila kao kolumnistu Nedeljnika, a ovi u Danasu su kukali: „Pa zar ti nisi novinar i kolumnista Danasa!?“

Postao sam zapravo dvostruka ličnost – kolumnista Nedeljnika stalno zaposlen u Danasu. U Nedeljnik sam, istina, svraćao retko, Lalić i dalje čeka da me liferuju iz Danasa i čuva za mene jednu staru pisaću mašinu u ćošku redakcije, tako da mi je novo radno mesto obezbeđeno.

Nedeljnik je list koji je objavio poslednje intervjue mnogih aktera srpske istorije, od Aleksandra Tijanića do Dobrice Ćosića, zbog čega sve teže nalaze sagovornike, ali ih često zovu na ostavinske rasprave kao ovlašćene stručnjake za testamente. Od ostalih ekskluzivnih intervjua koji se izdvajaju bio je tu onaj sa Vladom Divcem, koji je posle tog intervjua pobegao iz zemlje. On je najbolje prošao

Te je nekako i logično da kao neko ko je jednom nogom u Nedeljniku, dakle – dopisni je član, ali ipak na dovoljnoj distanci – priredim ovaj Fun Facts, zanimljive činjenice o Nedeljniku, povodom 500. broja, koje niko drugi iz Nedeljnika nije smeo da napiše.

Dakle, evo:

# Nedeljnik je list kome je Njujork tajms podlistak. Tako da na Vikipediji pod odrednicom Njujork tajms stoji: „Podlistak srpskog nedeljnika Nedeljnik“. Dalje na Vikipediji piše: „Njujork tajms je njujorško dopisništvo beogradskog Nedeljnika.“

# Nedeljnik je jedini nedeljnik koji se zove Nedeljnik. To pretpostavlja da bi se, ako Lalić ikada osnuje stranku, ona zvala Stranka, kada bi osnivao mesaru, ona bi se zvala Mesara, kada bi osnivao pekaru, ona bi se zvala Pekara, a kada bi osnivao Maderu, ona bi se zvala Madera. A kada bi napisao roman, on bi se zvao „Roman“ (o tome malo kasnije).

# Lalić ionako ustaje ko pekar, oko tri ujutru, pa je logičnije da je umesto nedeljnika Nedeljnik osnovao pekaru Pekara. Međutim, on ne ustaje da bi pravio hleb & kifle, već da bi gledao Denver koji obožava. Kada je ono u javnost isplivala Lalićeva privatna prepiska sa Šutanovcem, pa se opravdano posumnjalo da ga neko iz države prisluškuje, Vulin je verovao da je Lalić ukokao Kenedija. Naime, u prisluškivanim Lalićevim razgovorima najviše se, prema analitičkoj službi BIA, pominje reč „Denver“, a kada ustane u tri ujutru, najviše se pominje: „Pucaj!“ Posle su Vulinu rekli da Kenedi nije upucan u Denveru, nego u Dalasu, i da je Lalićevo „Pucaj!“ u tri ujutru Lalićev usklik kad god Jokić primi loptu. Posle je Vulin rekao: „Javite mi kad Lalić počne da navija za Dalas. Imaćemo slučaj bolji od Velje Nevolje.“

# Nedeljnik je list za koji su pisali ili i dalje pišu bivši, sadašnji ili budući glavni urednici Politike i Danasa. Panović je počeo da piše kao bivši glavni urednik Danasa, Ljilja je počela kao bivša glavna urednica Politike, a Apostolovski kao budući glavni urednik Politike. Ja sam počeo da pišem kao budući glavni urednik Danasa, nastavio da pišem kao sadašnji, a završiću pisanje kao bivši jer u ugovoru sa Nedeljnikom piše: „Autor je doživotni kolumnista Nedeljnika. Njegove tekstove objavljivaćemo i posthumno jer je ionako pola svojih tekstova već negde objavio, pa ih iste takve prodao nama, te ćemo se snaći kad dotle dođe.“

# Branko Rosić je dva romana napisao paralelno pišući i uređujući Nedeljnik. Prvi roman je po Lalićevoj zamisli trebalo da se zove Prvi roman, a drugi roman je po ideji istog autora trebalo da se zove Drugi roman. Treći Rosićev roman po Lalićevoj zamisli zvaće se Treći roman.

# Srđan Valjarević nijedan roman nije objavio otkad piše za Nedeljnik, pa se i ne zna kako bi mogao da se zove taj roman.

# Redakcija Nedeljnika se nalazi iznad Madere, pa mnogi misle da je Lalić vlasnik Madere koju je otkupio od Milojka Pantića, osobe koja je jedina u Maderi viđena više puta od Lalića.

# Lalić je odglumio malu ulogu šefa kabineta kneza Pavla u seriji „Senke nad Balkanom 2“, koja je u montaži isečena voljom reditelja, mada se svi koji su gledali seriju slažu da je Lalićeva uloga neviđena. U istoj seriji pojavljujem se i ja, ali svi i dalje tvrde da je Lalić neviđen glumac, dok mene koji se vidim ne pominju, pa sam malo i ljubomoran. Lalić je posle sam sebe glumio i u seriji „Žigosani u reketu“, i tu je ostao u finalnoj montaži, zato što tu epizodu „Žigosanih“ nije režirao Dragan Bjelogrlić, popularni Bjela, koji je Lalića isekao iz „Senki 2“ zato što mu je ta scena, kako je objasnio Laliću – „usporavala radnju“. Iako kasting za „Senke nad Balkanom 3“ još nije objavljen, opravdano se sumnja da će u njima obavezno glumiti Lalić, jer će u suprotnom Bjelogrlićeve „afere“ izlaziti na naslovnoj Nedeljnika češće nego na naslovnoj Srpskog telegrafa.

# Najbolja žurka u istoriji srpskog novinarstva desila se 2015. godine u Mikseru, kada je proslavljen treći rođendan Nedeljnika i prvi broj podliska Njujork tajms, koji svakog drugog četvrtka pravi njujorško dopisništvo Nedeljnika. Ipak, većina zvanica je mislila da će uz Nedeljnik ubuduće kao podlistak izlaziti Jack Daniels, zato što je Jack Daniels bio ponosni sponzor te spektakularne proslave. A nećete verovati ko je sve na toj proslavi bio (o tome malo kasnije).

# Nedeljnik je u novembru 2019. godine organizovao prvo srpsko javno bindžovanje, i to serije „Senke nad Balkanom 2“, u Parobrodu, sponzor je bio opet Jack Daniels. Dva dana smo sedeli u Parobrodu i gledali seriju uz „Džek“ i prigodni ketering. Kada se posle poslednje epizode u Parobrodu pojavio i Dragan Bjelogrlić, svi smo bili ubeđeni da je pred nama gospodin Jack Daniels, koga smo bindžovali cela dva dana. Iz gore opisanog slučaja sečenja Lalićeve scene iz „Senki 2“ i danas se sumnja da je Lalić ovo organizovao s predumišljajem, želeći da dokaže kako se Bjelogrlićeve serije mogu gledati jedino ako publiku namamiš besplatnim „Džek Danijelsom“ u neograničenim količinama. I želeći da dokaže kako se Bjelogrlićeve serije mogu svideti jedino ljudima koji sede dva dana u bioskopskoj sali i piju „Džek Danijels“. I bio je u pravu: svi mi koji smo bindžovali „Senke 2“ u Parobrodu na kraju smo više pričali o posluženju nego o seriji. Čak nismo primetili ni da nam je greškom kino-operatera posle četvrte puštena šesta epizoda, pa smo tek posle šeste gledali petu.

# Nedeljnik je list koji je objavio poslednje intervjue mnogih aktera srpske istorije, od Aleksandra Tijanića do Dobrice Ćosića, zbog čega sve teže nalaze sagovornike, ali ih često zovu na ostavinske rasprave kao ovlašćene stručnjake za testamente. Od ostalih ekskluzivnih intervjua koji se izdvajaju bio je tu onaj sa Vladom Divcem, koji je posle tog intervjua pobegao iz zemlje. On je najbolje prošao.

# Nedeljnik se mogao kupiti za jedan dinar u Laguni, tako da je kompletan tiraž Nedeljnika, kada štampaju 20.000 primeraka, bilo moguće otkupiti za 20.000 dinara, a kada štampaju 30.000 primeraka, kompletan tiraž je bilo moguće otkupiti po neverovatnoj ceni od 30.000 dinara. Sada u Laguni Nedeljnik košta 10 dinara, valjda jer je bilo mnogo onih koji su želeli da otkupe ceo tiraž.

# Sem Njujork tajmsa, Nedeljnik kao podlistak izdaje i francuski Mond, a za prvi broj čestitao im je i Noam Čomski: „Čestitam Nedeljniku na pokretanju srpskog izdanja Mond diplomatika. To je jedan od retkih preostalih svetionika slobodne misli u današnjem svetu.“ Čomski je mislio na Mond, mada u Nedeljniku i dalje misle da je mislio na Nedeljnik.

# Na već pomenutoj proslavi tri godine Nedeljnika u klubu Mikser 2015. godine, među zvanicama su primećeni i Bata Gašić i Neša Stefanović, intervjue Nedeljniku je nekoliko puta dao i Vučić, zatim Vučićev kum, Vučićeva savetnica, ali ste u Nedeljniku mogli istovremeno da pišete protiv Bate, Neše, Vučića, Vučićevog kuma i Vučićeve savetnice, pa je najčešće pitanje koje se postavljalo u istoriji Nedeljnika: „Za koga vi, bre, radite?“ Drugo najčešće pitanje na koje odgovara redakcija Nedeljnika slično je pitanju na koje odgovara pola Amerike: „Na koju foru vas je zeznuo Tramp!?“

# Najčešće pitanje na koje ja odgovaram od kada pišem za Nedeljnik prva mi je postavila novinarka portala Udruženja novinara Srbije posle jednog teksta u Nedeljniku: „Da li to što u Nedeljniku često pišete o kolegama iz ovog lista znači da su vam oni najinspirativniji?“

Moj odgovor je bio: „To samo pokazuje da Nedeljnik uređuju ljudi koji nisu sujetni i spremni su da objavljuju i šale na svoj račun“.

Eto zanimljivih činjenica o Nedeljniku, a kad na red stigne 1000. broj, biće još.

Čestitam, drugari!

***

Kolumna Draže Petrovića iz jubilarnog 500. broja Nedeljnika koji je od danas u prodaji. Uz jubilarni Nedeljnik se dobija na poklon specijalno izdanje na 164 strane sa najboljim tekstovima iz prethodnih 10 godina našeg lista

1 KOMENTAR

  1. Jbt, vi ste stvarno jedina redakcija koja se ovako sali na svoj racun. Postovanje i plakanje od smeha

Comments are closed.