Bečić više nije predsednik Skupštine Crne Gore

0
EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Crnogorski parlament danas je na vanrednoj sednici raspravljao o predlogu za razrešenje predsednika crnogorske Skupštine Alekse Bečića, koju su podneli poslanici opozicije. Naposletku, predsednik Bečić je smenjen glasovima opozicije i koalicije “Crno na bijelo”.

Za smenu Bečića glasala su 43 poslanika, protiv ih je bilo 36. Aleksa Bečić se nije izjasnio. Svi poslanici DPS, osim Miodraga Vukovića koji je bio odsutan, SDP, SD, Bošnjačke stranke, Albanske liste i Albanske koalicije Jednoglasno glasali su za smenu Bečića, kao i poslanici GP URA i CIVIS-a.

Protiv su bili Demokrate, Demos, DF, PzP, SNP, Prava Crna Gora, Ujedinjena Crna Gora i Radnička partija.

Potpredsednica crnogorske Skupštine Branka Bošnjak je konstatovala da će dužnost predsednika Skupštine do izbora novog obavljati Strahinja Bulajić, potpredsednik i predstavnik najvećeg kluba poslanika.

S obzirom na to da inicijativu podržava 38 poslanika opozicije, a da je za smenu potreban 41 glas, bilo je potrebno da razrešenje podrže i poslanici vlasti. Iz Demokratskog fronta (DF) i Socijalističke narodne partije (SNP) su saopštili da neće glasati za smenu, ali su za razrešenje glasali poslanici URE.

Predsednik crnogorske Skupštine Aleksa Bečić je u završnoj reči rekao da je ova sednica pokazala ono na šta je sa Demokratskom ukazivao.

„Ponosan sam što za godinu i po dana ovde niko nije dobio otkaz, niko nije pitan koje je vere, nacije”, rekao je Bečić.

Rekao je da ga inicijativa nije iznenadila, ali jeste što nije sadržala jednu rečenicu – “našli smo određenu strukturu koja je s nama spremna da pravi novu većinu; e odgovaraju nam izbori; hoćemo zbog političkih kalkulacija da Vas smenimo“.

„Reći da se smenjuje predsednik parlamenta jer nije postignuta dvotrećinska većina je apsurdno, jer je to nasleđe iz prethodnog saziva. Zašto tada nije inicirana smena predsednika parlamenta? Zato što bi bilo apsurdno“, rekao je Bečić.

Zabrinjava ga, kaže, put kojim ide Crna Gora jer nisu bitna kadrovska rešenja u pravosuđu već okupljanje oko nekog broja koji znači neku političku trgovinu.

Bečić je rekao da je “na mnogo toga ponosan”. Kako kaže, mnogo je naučio, ali je žalostan što je video da mnogi pojedinci i političari usmeravaju politiku od trenutka i onome šta je profitabilno, a ne žele da pogledaju u prošlost i vide da li su i oni sami nekad bili u poziciji onoga koga danas kritikuju. Rekao je da je ponosan i na Sporazum iz septembra 2020. i da je veći deo njega nastao u njegovom kabinetu u prostorijama Demokrata.

„Ponosan sam što sam bio na braniku tog sporazuma“, istakao je Bečić.

„Najponosniji jesam što sam ovako odgovornu funkciju obavljao na način da se od mog delovanja, rada rezultata, nikada nije zastidela prvo moja porodica, niti ijedan građanin i politički subjekt u Crnoj Gori. Sve što sam radio, radio sam verujući da radim najbolje i isključivo za Crnu Goru“, rekao je Bečić.

Da je, kako je naveo, do izborne volje građana, ne bi mogao biti smenjen.

„Da je do date reči, takođe ne bih mogao biti smenjen. Sećam se da se sa DPS-om neće ići, da se neće ići sa ovakvim DPS-om“, rekao je Bečić.

Podsetio je i na izjavu Dritana Abazovića da ne bi glasao za smenu Bečića. Rekao je da će biti smenjen, ne zbog rezultata, nego zato što će se pogaziti osnovni demokratski principi i izborna volja građana.

„Smena političkom silom je za mene ogromna čast. Ovim je konstituisana nova većina i prekrojena izborna volja građana“, rekao je Bečić.

On je poručio onima koji su odlučili da prekroje izbornu volju građana „vidimo se na sudu naroda“.

„Može se prekrajati i političkom silom smjenjivati, ali se sud naroda ne može izbeći“, zaključio je doskorašnji predsednik crnogorske skupštine.

Podsetimo, uoči sednice, a nakon što su čelnici GP URA Bečića pozvali da se izjasni da li stoji iza svih optužbi koje su Demokrate u prethodnom periodu iznele na račun njihovog lidera Dritana Abazovića – “o izdaji, o 21 milionu, o korumpiranom političaru, o članu organizovane kriminalne grupe”, prvi čovek Skupštine i Demokrata je odgovorio da je spreman da sve oprosti, i da se u ime partije javno izvini celoj Crnoj Gori za sve što su njegove kolege izjavile, kada URA javno obeća građanima da njihov izbor neće biti formiranje skupštinske većine sa Demokratskom partijom socijalista (DPS).

Iz URA su odgovorili da je očigledno da Bečić i Demokrate ne umeju da funkcionišu bez ultimatuma, uslova, preduslova i raznih kalkulacija, koje za cilj imaju samo očuvanje svojih fotelja i funkcija. Poručili su da DPS ne može biti deo evropske vlade, a podrška takvoj vladi je ponuđena svima. Upitan da li će danas biti smenjen, Bečić je rekao da to nije do njega, jer je uradio najbolje što je umeo.

“Demokrate su glasale protiv mogućnosti da se razreši potpredsednik Abazović, zato što poštujemo dogovor parlamentarne većine i izbornu volju 208.000 birača. To bih volio da ljudi shvate – naši kriterijumi su čelični. Poštovanje javno date reči i izborne volje građana. U suprotnom glas za razrešenje je glas za formalizaciju koalicije sa DPS”, rekao je Bečić, a prenele su Vijesti.

Demokratska Crna Gora je naknadno saopštila da je Građanski pokret URA već odlučio da smeni Bečića “zato što je on smetnja manjinskoj Vladi URA i DPS”.

“Ovo je dokaz da je formirana nova skupštinska većina. Koalicija URA i DPS je sklopljena. Ukoliko danas bude smenjen, svi na proteste u sredu u 18.00 u Podgorici kod Hrama”, pisalo je u saopštenju Demokrata, a prenose Vijesti.

Demokrate: “Koalicija URA i DPS je sklopljena, ako Bečić bude smenjen svi na proteste…”

Iz URE su ubrzo odgovorili saopštenjem u kom se ističe da “Aleksa Bečić treba da bude smenjen, jer koncept na kojem je došao na to mesto je završen”.

“Smenjen je predsednik Vlade, potpredsednik, ministri i sasvim je logično da bude i smenjen predsednik Skupštine. Stvari treba restartovati i vratiti na početak nakon čega možemo pričati o novom konceptu vlasti i postaviti ga na zdravim osnovama”, navodi se u saopštenju URE.

U međuvremenu se, u intervjuu za nemački Dojče vele, oglasio i predsednik Crne Gora Milo Đukanović i istakao da je najveći interes Crne Gore da dobije odgovornu vlast i DPS će pružiti podršku manjinskoj vladi – uz određene razumne političke uslove.

„Podržaćemo svaku vladu koja će da čuva građanski i sekularni karakter Crne Gore, da unapređuje multietničku demokratiju i da doprinosi dinamičnom ekonomskom razvoju, kako bi Crna Gora, kao demokratski i ekonomski razvijena zemlja, u bliskoj budućnost bila deo Evropske unije“, rekao je Đukanović.

Govoreći o stranci kojoj je na čelu, Đukanović je ocenio da je DPS u proteklih četranaest meseci pokazala da može odgovorno da se bavi politikom i iz opozicije.

„Ja smatram da je zahvaljujući nama, zahvaljujući državotvornoj opoziciji, Crna Gora uspela da odoli ofanzivi Beograda. Mi smo posle 30. avgusta prošli jednu jako agresivnu ofanzivu iz Beograda. Velikosrpski nacionalizam iz Beograda je shvatio da su pobedom njihovih miljenika otvorena vrata za novu aneksiju Crne Gore, ovog puta kroz projekat ’Srpskog sveta’. To se nije dogodilo zato što smo imali državno-odgovornu opoziciju koju je predvodila DPS”, rekao je Đukanović.

“Verujemo u sebe (DPS), reforme koje smo sproveli u partiji i mi ćemo se vratiti, u to nema nikakve sumnje. Hoće li to biti sad? Za godinu, dve, tri? Nema nikakve žurbe… Ali pokazujemo odgovornost i iz opozicionih klupa”, zaključio je Đukanović.

“DPS će se vratiti, nema sumnje. Da li sad, za godinu, dve…nema nikakve žurbe…”