Bečić: “Da je do izborne volje, ili date reči ne bih bio smenjen. Vidimo se na sudu naroda”

0
EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Crnogorski parlament danas je na vanrednoj sednici raspravljao o predlogu za razrešenje predsednika crnogorske Skupštine Alekse Bečića, koju su podneli poslanici opozicije. Naposletku, predsednik Bečić je smenjen glasovima opozicije i koalicije “Crno na bijelo”.

Za smenu Bečića glasala su 43 poslanika, protiv ih je bilo 36. Aleksa Bečić se nije izjasnio. Svi poslanici DPS, osim Miodraga Vukovića koji je bio odsutan, SDP, SD, Bošnjačke stranke, Albanske liste i Albanske koalicije Jednoglasno glasali su za smenu Bečića, kao i poslanici GP URA i CIVIS-a. Protiv su bili Demokrate, Demos, DF, PzP, SNP, Prava Crna Gora, Ujedinjena Crna Gora i Radnička partija.

Bečić je u završnoj reči rekao da je ova sednica pokazala ono na šta je sa Demokratskom ukazivao.

„Ponosan sam što za godinu i po dana ovde niko nije dobio otkaz, niko nije pitan koje je vere, nacije”, rekao je Bečić.

Istakao je da ga inicijativa nije iznenadila, ali jeste što nije sadržala jednu rečenicu – “našli smo određenu strukturu koja je s nama spremna da pravi novu većinu; e odgovaraju nam izbori; hoćemo zbog političkih kalkulacija da Vas smenimo“.

„Reći da se smenjuje predsednik parlamenta jer nije postignuta dvotrećinska većina je apsurdno, jer je to nasleđe iz prethodnog saziva. Zašto tada nije inicirana smena predsednika parlamenta? Zato što bi bilo apsurdno“, rekao je Bečić.

Zabrinjava ga, kaže, put kojim ide Crna Gora jer nisu bitna kadrovska rešenja u pravosuđu već okupljanje oko nekog broja koji znači neku političku trgovinu.

Bečić je rekao da je “na mnogo toga ponosan”. Kako kaže, mnogo je naučio, ali je žalostan što je video da mnogi pojedinci i političari usmeravaju politiku od trenutka i onome šta je profitabilno, a ne žele da pogledaju u prošlost i vide da li su i oni sami nekad bili u poziciji onoga koga danas kritikuju. Rekao je da je ponosan i na Sporazum iz septembra 2020. i da je veći deo njega nastao u njegovom kabinetu u prostorijama Demokrata.

„Ponosan sam što sam bio na braniku tog sporazuma“, istakao je Bečić.

„Najponosniji jesam što sam ovako odgovornu funkciju obavljao na način da se od mog delovanja, rada rezultata, nikada nije zastidela prvo moja porodica, niti ijedan građanin i politički subjekt u Crnoj Gori. Sve što sam radio, radio sam verujući da radim najbolje i isključivo za Crnu Goru“, rekao je Bečić.

Da je, kako je naveo, do izborne volje građana, ne bi mogao biti smenjen.

„Da je do date reči, takođe ne bih mogao biti smenjen. Sećam se da se sa DPS-om neće ići, da se neće ići sa ovakvim DPS-om“, rekao je Bečić.

Podsetio je i na izjavu Dritana Abazovića da ne bi glasao za smenu Bečića. Rekao je da će biti smenjen, ne zbog rezultata, nego zato što će se pogaziti osnovni demokratski principi i izborna volja građana.

„Smena političkom silom je za mene ogromna čast. Ovim je konstituisana nova većina i prekrojena izborna volja građana“, rekao je Bečić.

On je poručio onima koji su odlučili da prekroje izbornu volju građana „vidimo se na sudu naroda“.

„Može se prekrajati i političkom silom smjenjivati, ali se sud naroda ne može izbeći“, zaključio je doskorašnji predsednik crnogorske skupštine.