Bečić: “Logično da se Temeljni ugovor potpiše u Crnoj Gori, neka građani sude zašto je došlo do novih momenata…”

0
Printscreen/YouTube/Al Jazeera Balkans

Predsednik crnogorske Skupštine Aleksa Bečić izjavio je da su svi dosadašnji javni istupi državnih i crkvenih vlasti išli su u pravcu da će se, nakon usaglašavanja Vlade i Crkve, Temeljni ugovor potpisati u Crnoj Gori.

“To je logičan, prirodan i racionalan pristup. Zašto je došlo do nekih novih momenata u odnosu na te najave i planove – i to baš u ovim danima – nije na meni da sudim, jer bi moglo biti shvaćeno kao mešanje u pitanja van mojih ustavnih nadležnosti. Na građanima i javnosti je da izvode zaključke”, rekao je Bečić, a prenose Vijesti.

On je ekao da je razgovarao s premijerom Crne Gore Zdravkom Krivokapićem o „ovom juče iznenada aktuelizovanom pitanju“.

„Stav koji sam saopštio gospodinu Krivokapiću istovetan je stavu koji sam više puta saopštavao javnosti. Proces usaglašavanja i potpisivanja Temeljnog ugovora između države i Crkve je u nadležnosti Vlade, kako je bilo i u svim prethodnim slučajevima potpisivanja istog sa drugim crkvama i verskim zajednicama. Samim tim, nisam upoznat ni sa jednom radnom verzijom Temeljnog ugovora, i tim pre ističem da sve ono sto predsednik Vlade, potpredsednik Vlade i članovi Vlade – odnosno Vlada – usaglase sa Crkvom, je nešto što je za mene prihvatljivo“, naglašava Bečić.

On kaže da činjenica da istovremeno za Krivokapića jedan spektar političkih subjekata tvrdi da je protiv Crkve, a drugi da je crkveno lice, dovoljno govori o srvrsi napada na njega i Vladu. Bečić poručuje da dostojanstvo, interes i čast države i Crkve u potpunosti moraju biti zaštićeni.