Baletski koncerti u Vranju – Karavan igre

0
Foto: Nacionalna fondacija za umetničku igru, Beograd

Program varijacija i delova klasičnog repertoara izvešće 19. maja učenici baletskih škola iz Beograda i Soluna, na sceni Narodnog pozorišta Bora Stanković u Vranju, u organizaciji Nacionalne fondacije za igru iz Beograda.

Koncerti su planirani sa početkom u 12h i 18h, u okviru projekta Karavan igre.

Foto: Nacionalna fondacija za umetničku igru, Beograd

Nastup mladih igrača iz Beograda, pripremaju pedagozi Baletske škole Nacionalne fondacije za igru, Ivet Rodrigez, Marija Janković i Jovan Veselinović, dok sa učenicima Baletske škole iz Soluna radi pedagog Konstantinos Kafandaris. Ujedno, za grčke mlade balerine, ovo će biti prva prilika da nastupe pred publikom, nakon duge pauze koju je nametnula pandemija.

Foto: Nacionalna fondacija za umetničku igru, Beograd

Ulaz na koncerte je besplatan.  

Uz podršku Fondacije Art Mentor Lucern, Nacionalna fondacija za umetničku igru  je otpočela u septembru 2017. godine realizaciju projekta Karavan igre. Prvi krug gostovanja je obuhvatio 15 gradova u Srbiji, jedinstvena turneja je trajala duže od godinu dana, a reakcije publike su prevazišle očekivanja. To je učinilo da Fondacija Art Mentor podrži i drugu ediciju ovog multidisciplinarnog projekta, koja je počela sa još ambicioznijim programom, 2019. godine.

Foto: Nacionalna fondacija za umetničku igru, Beograd

Glavni cilj Karavana igre je da se kroz različite aktivnosti najširoj, a pogotovo najmlađoj publici, približi balet i savremenu igra. Do danas je Karavan igre gostovao u 27 gradova u Srbiji, i to birajući sredine u kojima uglavnom nema baletskih studija i škola, a godinama unazad, iako postoje pozorišne scene, nedostaju i programi iz ove oblasti. Kroz intenzivne programe Karavana igre, sagledava se nivo interesovanja publike, mogućnost daljeg uključivanja talentovane dece u različite obrazovne programe, kao i tehnički kapaciteti za uspostavljanje domaćih i inostranih gostovanja.

Foto: Nacionalna fondacija za umetničku igru, Beograd

Program Karavana igre obuhvata izložbe, filmski program, prezentacije, časove baleta, savremene igre, hip hopa i brejk densa za sve generacije, zatim predstave i gala koncerte u izvođenju prvaka i solista baleta, učenika baletskih škola iz Beograda, Rima, Milana, Soluna…

Svi programi su za publiku besplatni i realizuju se u saradnji sa lokalnim samoupravama.