Bajka J.J. Baree – Lebronove noćne more i ponosa Portorika, ili “Mark Kjuban je veliki džentlmen”

0
Jevone Moore / Zuma Press / Profimedia

Dalas se u četvrtak oprostio od Džej-Džeja Baree, plejmejkera veterana i jednog od omiljenih igrača Meveriksa među navijačima, a vlasnik franšize iz Teksasa Mark Kjuban još jednom je pokazao da ceni svoje igrače.

„Još mi nije to došlo u glavu, ali probudio sam se izuzetno srećan. Proveo sam neverovatno vreme ovde u Dalasu, ništa ne bih promenio. Sa druge strane, jeste težak dan, kraj mog igračkoh puta u Dalasu, ali nosim samo lepe uspomene“, kaže Barea, a prenosi Sport klub.

Barea (36) proveo je 11 od svojih 14 NBA sezona u Mevsima, sa kojima je 2011. godine osvojio titulu. Posle povratka od povrede Ahilove tetive, prošle sezone je Portorikanac beležio 7,7 poena i 3,9 asistencija na 29 utakmica.

Mevsi su bili svesni da će otpustiti Bareu kada su nedavno s njime potpisali jednogodišnji ugovor za 2,6 miliona dolara, a to je bio način vlasnika Marka Kjubana da se Barei oduži za sve što je uradio u dresu Dalasa. Portorikanac je igrao važnu ulogu u pohodu na titulu u sezoni 2010/2011.

„On je na mnogo načina godinama bio srce i duša ovog tima, ponos Portorika. Bilo je jasno da se okrećemo mlađim snagama, svi smo to znali, a taj ugovor bio je način da pokažemo da cenimo sve ono neverovatno što je uradio u karijeri, bila je to naša zahvalnica“, rekao je predsednik košarkaških operacija Meversika Doni Nelson i dodao:

„Džej-Džej ima još košarke u sebi, to će vam reći svako ko je trenirao s njime sasa. Bio je važan deo našeg pohoda na titulu. Njegov prsten trebalo bi da bude malo veći jer srcu unutar tog 178 cm visokog tela nema ravnog. Mnogo će nam nedostajati“.

U velikom finalu 2011. godine Mevsi su gubili sa 2-1 u seriji, a onda je trener Rik Karlajl uvrstio Bareu u startnu postavu – Portorikanac je prosečno beležio 13,3 poena i 4,7 skokova, a Mevsi su dobili naredna tri meča.

Kada je Dalas uzeo titulu Majamiju, Barea je preuzeo odgovornost i krenuo na dvadeset i kusur centimetara višeg, i ko zna koliko još kilograma težeg, Lebrona Džejmsa. Preuzimao je Kralja u mismeču i “odučio ga od košarke”.

Ukupno je peti u istoriji Dalasa po broju odigranih utakmica (637), iza Dirka Novickog i trojca iz osamdesetih (Bred Dejvis, Derek harper, Rolando Blekmen).

„Dalas je moja druga kuća, posle Portorika. Ovo je posebno, čoveče, ovde sam bio najsrećniji“, kaže Barea, a vlasnik Kjuban nekoliko puta u prošlosti najavljivao je da bi Džej-Džej mogao da se vrati kao funkcioner.

„Voleo bih da se vratim i da ponovo pomognem ovom timu. Moj cilj jeste da budem trener na najvišem nivou i znam da ću biti odličan, pogotovo ovde u Dalasu. Ove sezone definitivno želim da igram, posle toga ću napraviti pauzu da uživam u porodici, ali želim da ostanem u košarci“.

Osim na terenu, Džej-Džej je bio i istaknuti član zajednice, što potvrđuje i Kjuban.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500