Avganistan: Talibani se obratili svetu, američka vojska ubrazava evakuaciju, strah i panika na aerodromu u Kabulu…

0

Mula Baradar, šef političke kancelarije talibana, doputovao je u avganistanski region Kandahar zajedno sa drugim visokim ličnostima iz redova talibanskih boraca. Baradar je, kako prenosi BBC, jedan od osnivača talibana i jedan od njegovih najistaknutijih vođa.

Nije jasno odakle su poleteli, ali veći deo rukovodstva nalazio se u Dohi, glavnom gradu Katara, gde su pregovarali sa Sjedinjenim Državama o povlačenju međunarodnih snaga.

Tokom prvog zvaničnog obraćanja najviših zvaničnika talibana od preuzimanja vlasti u Avganistanu, njihov portparol, saopštio je kako je “nakon 20 godina borbe zemlja emancipovana, a stranci proterani”.

“Ovo je ponosan trenutak za celu naciju”, rekao je on.

Poručio je takođe da je želja talibana da uvere sve kako “Avganistan više nije poprište sukoba”.

“Oprostili smo svima koji su se borili protiv nas”, poručio je portparol talibana.

Naglasio je da talibani ne žele više “nikakve spoljne ili unutršanje neprijatelje”.

“Naš plan je bio da se zaustavimo na vratima Kabula kako bi proces tranzicije vlasti mogao nesmetano da se odvija. Međutim, prethodna vlada je bila toliko nesposobna i njihove snage bezbednosti nisu mogle ništa da učine kako bi se osigurala bezbednost. Morali smo nešto da učinimo i zato smo ušli u prestonicu – da bi osigurali bezbednost naših stanovnika”, poručeno je.

Portparol talibana je naglasio kako želi da uveri međunarodnu zajednicu “da niko neće biti povređen”.

“Ne želimo da imamo problema sa međunarodnom zajednicom”, istakao je portparol talibana.

“Ali imamo pravo da postupamo u skladu sa svojim verskim principima. Druge zemlje imaju različite pristupe, pravila i propise… Avganistanci imaju pravo da imaju svoja pravila i propise u skladu sa našim vrednostima”, dodao je on.

Kako je naglasio, posvećeni su pravima žena prema sistemu šerijata (islamskog zakona).

“One će raditi rame uz rame s nama. Uveravamo međunarodnu zajednicu da neće biti diskriminacije”, poručio je portparol.

***

SAD pojačale su danas svoje vojno prisustvo na aerodromu u Kabulu da bo ubrzale evakuaciju posle uspostavljanja komunikacije između američkih vojinika koji obezbeđuju pistu i talibana koji kontrolišu glavni grad Avganistana.

Oko hiljadu američkih vojnika stiglo je noćas, a oko 800 ljudi je evakuisano od sinoć, od kojih 165 Amerikanaca, rekao je novinarima general Hank Tejlor, zvaničnik američkog generalštaba.

Vojna pojačanja koja budu dolazila narednih dana će omogućiti da se ubrza evakuacija tako da bude jedan let na sat tokom naredna 24 ćasa, rekao je on.

On je rekao da talibani nisu ometali operacije.

“Nismo imali nikakve neprijateljske interakcije sa talibanima, niti bilo kakvu pretnju”, rekli su oni.

Rekao je i da su avganistanski vojnici, koji nisu kapitulirali, uspeli da dođu do aerodroma u Kabulu i učestvuju u operacijama evakuacije. Rekao je da ima oko 600 pripadnika avganistanskih snaga koji im pomažu. 

Portparol Pentagona Džon Kirbi rekao je da je direktna linija komunikacije uspostavljena između američke vlade i talibana posle sastanka u Dohi šefa američke centralne komande Keneta Mekenzija sa talibanskim vođama. 

“Naši komandanti na aerodromu su u komunikaciji sa talibanskim komandantima na terenu van aerodroma” rekao je on.

***

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da su u Beogradu pre nekoliko godina, u vreme kada je bio šef diplomatije, po dozvoli predsednika države Aleksandra Vučića, organizovani mirovni pregovori između vlasti Avganistana i talibana, navodeći da o tome prvi put javno govori jer je takav bio dogovor.

“Tri puta su dolazili, ja sam im bio domaćin, na video vezi je bio aktuelni predsednik Avganistana. Ovde su bili predstavnici Saveta za mir Avganistana i neki predstavnici talibana, odnosno njihovim fakcija. Ovde su razgovarali tri puta, ali je kasnije su to preuzele velike sile kad su videle da mi to radimo – rekle su ‘mi ćemo to da uradimo u Dohi, u Kataru’. Rezultat se vidi”, kazao je Dačić za TV Pink.

Kako je rekao, Srbija se nije mešala u te pregovore, “atmosfera je bila korektna i zajednička je ocena bila da u to vreme postignut napredak, proglašeno je primirje”.

On je rekao da je Srbija kao domaćin tih mirovnih pregovora sebi napravila dobru priču sa Avganistanom, u smislu da nam je zahvalna i jedna i druga strana”.

“Do danas nisam nikad nigde pričao o tome, jer smo se dogovorili da to bude tajna, odnosno da se ne objavljuje da se ne bi rušili pregovori”, rekao je Dačić.

Govoreći o dešavanju u Avganistanu on je rekao da Srbija “nema razloga da smatra da je prošli režim bio bolji prema nama nego što će biti neki novi”. Dačić je rekao da je pod dominacijom Amerike “marionetski režim” u Kabulu među prvima priznao Kosovo kao nezavisno, jer im je to bio “domaći zadatak” i pitanje je da li bi to uradio neki drugi tamošnji režim.

“Zapadna hemisfera je dožile šamar u Avganistanu, nisu očekivali da se sve ovo desi, ovo što gledamo”, rekao je Dačić.

Takođe je rekao da je u Avganistanu, u prisustvu NATO snaga, sto puta povećana proizvodnja heroina, navodeći da se, između ostalog, tako finansira talibanski pokret.

***

Predsednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden juče je branio odluku o povlačenju iz Avganistana, dan nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad zemljom. Međutim, Bajden je priznao da su se događaji razvijali brže nego što je očekivao. Takođe je okrivio avganistanske lidere za potpuni kolaps zemlje.

U osvrtu na haotičnu situaciju u Avganistanu Bajden je rekao da je bio suočen sa izborom da li da se drži prethodno postignutog dogovora o povlačenju američkih trupa ove godine, ili da pošalje još američkih vojnika nazad u Avganistan za “treću deceniju” rata. On je rekao da ne želi da ponavlja greške iz prošlosti i da ne žali zbog odluke da nastavi sa povlačenjem. 

“Posle 20 godina naučio sam na težak način da nikad nije dobro vreme da se povuku američke snage”, rekao je on.

Američki predsednik je rekao da će rađe da primi kritike oko posledica američkog povlačenja nego da ostavi tu odluku drugom predsedniku i da je odluka da se napusti Avganistan “dobra odluka za Ameriku”.

“Brzi kraj avganistanske vlade samo pokazuje da je njegov izbor da okonča rat bio ispravan”, rekao je Bajden. 

“Američki vojnici ne mogu i ne treba da se bore u ratu, i da umiru u ratu u kome avganistanske snage same nisu spremne da se bore”, dodao je američki predsednik.

Bajden je upozorio talibane da se ne mešaju u američku evakuaciju u Avganistanu i zapretio “razornom silom” ako to bude potrebno.

***

U međuvremnu, talibani patroliraju Kabulom. Njihovi borci zauzeli su kontrolne punktove širom Kabula, sa puškama prebačenim preko ramena šetali su ulicama Zelene zone, jako utvrđenog okruga u kojem se nalazi većina ambasada i međunarodnih organizacija.

Najmanje pet osoba je poginulo na aerodromu u Kabulu, odakle hiljade pokušava da pobegne iz zemlje, kako je vazdušna luka u prestonici Avganistana jedini mogući izlaz iz države. Pored toga, prethodnog dana, američke snage koje štite aerodrom u Kabulu ubile su dva naoružana napadača u odvojenim incidentima, prenosi Gardijan, pozivajući se na izjave zvaničnika date Rojtersu.

“Prvi izveštaji ukazuju na to da su naoružani napadači pucali u masu”, rekao je zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.

Očajni građani nisu birali načine kako da se ukracuju na neki od vojnih aviona. Pojedinci su pokušavali da se privežu za avione sa spoljne strane, pa su pojedini letovi morali da budu prizemljeni. SAD su poslale još 1.000 vojnika da pomognu u evakuaciji osoblja mabasada, diplomata…

Letovi su kasno sinoć ponovovo nastavljeni na aerodromu u Kabulu, nakon što se situacija na aeordromu toliko pogoršala da su svi letovi morali da budu prekinuti na nekoliko sati juče u popodnvnim časovima. 

***

Više od 60 zemalja izdalo je zajedničko saopštenje u kojem se pozivaju talibani da dozvole ljudima odlazak iz zemlje. Talibani se do sada nisu umešali u tok događaja na aerodromu u Kabulu, ali je ovo već drugo jutro kako kontrolišu prestonicu i ostatak Avganistana.

Viši talibanski vođa Amir Kan Mutaki navodno je bio u avganistanskoj prestonici gde pregovara sa političkim rukovodstvom Kabula, uključujući Abdulaha Abdulaha, koji je svojevremeno vodio pregovaračko veće zemlje, kao i bivšeg predsednika Hamida Karzaija, piše Gardijan.

Mutaki je bio ministar obrazovanja kada su talibani poslednji put vladali, a počeo je da uspostavlja kontakte sa avganistanskim političkim liderima čak i pre nego što je avganistanski predsednik Ašraf Gani tajno pobegao iz zemlje.

Gardijnovi i izvori AP-a kažu da su pregovori koji se vode u glavnom gradu Avganistana usmereni na inkluziju drugih lidera koji nisu talibani u predstojeću vladu. Avganistanci upoznati sa tokom razgovora u Kabulu kažu da su neke runde trajale do kasno u noć, kao i da se razgovori vode još od Ganijevog odlaska iz države.

Talibani su navodno objavilii saopštenje u kojem se navodi da će “opšta amnestija” biti odobrena vladinim zvaničnicima i u saopštenju pozvali ljude da se vrate na posao, prenosi Gardijan, pozivajući se na izveštaj AP-a.

“Opšta amnestija je proglašena za sve. Stoga biste trebali da započnete rutinski život uz puno poverenje”, navodno stoji u saopštenju talibana, koje je preneo AP i Gardijan.

***

Gardijan takođe prenosi da je na stotine vojnika u avganistanskim avionima prešlo granicu i sletelo bez dozvole na teritoriju Uzbekistana.

Državni tužilac Uzbekistana je saopštio da su 22 vojna aviona i 24 vojna helikoptera “nasilno sleteli” na aerodrom Termez u južnom Uzbekistanu, odmah preko granice sa Avganistanom, tokom vikenda.

Tadžikistan je takođe saopštio da je primio tri aviona sa 100 avganistanskih vojnika na aerodrom u Bohtar, koji je takođe blizu granice, nakon SOS poziva avganistanskih vojnika.

U međuvremenu se jedan avganistanski vojni avion srušio na uzbekistanskoj teritoriji, preneli su svetski mediji.

“Vojni avion je ilegalno prešao uzbekistansku granicu. Istraga je u toku o udesu aviona”, rekao je portparol vojske Uzbekistana, potvrđujući informacije uzbekistanskih medija o tome da se u noći između nedelje i ponedeljka srušio avion u južnoj provinciji Surkondario koja se graniči s Avganistanom.

Ruska agencija Ria Novosti javila je međutim da je avion oborila uzbekistanska protivavionska odbrana.