Kako su izgledali pregovori u Beogradu: “Komandati su tražili pomoć, Gani je rekao da će poručiti zahteve…”

0
Printscreen/YouTube/B92 TV

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas za televiziju Pink da je, u vreme dok je bio ministar spoljnih poslova, Beograd tri puta organizovao mirovne pregovore između vlasti Avganistana i talibana.

Da je do tih susreta dolazilo potvrdio i jedan od organizatora pregovora, direktor organizacije “Ist West bridge” Jovan Kovačić.

„Nismo prisustvovali samim razgovorima. Nije to bila ni naša želja ni namera. To je bila stvar između njih. Mi smo samo bili dobri domaćini, da im omogućimo mir, tišinu, sve pogodnosti pregovora i da im ništa ne fali“, rekao je Kovačić, a prenosi N1.

Beograd su odabrali kao neutralnu teritoriju, kaže Kovačić i dodaje da pregovore vodio Karim Kalili, nekadašnji potpredsednik Avganistana i tadašnji predsednik Visokog saveta za mir. Osim njega, bili su prisutni i mnogi predstavnici Talibana, koji su specijalno za tu priliku morali da budu skinuti sa raznih crnih lista, kako bi mogli uopšte da putuju.

„Prvi put su komandanti jedno 20-ak provincija u Avganistanu razgovarali sa predsednikom Ašrafom Ganijem putem Skajpa. Oni su tražili da im Kabul pomogne u izgradnji infrastrukture, škola, bolnica, struje, vode i ostalog. Gani je rekao da će da prouči njihove zahteve, taj razgovor je trajao skoro dva sata“, priča Kovačić.

Međutim, do četvrtog susreta nikada nije došlo – situacija na terenu više nije bila relativno mirna, a pregovori su potom zvanično počeli u Kataru, gde su najvažniji posrednici bile Sjedinjene Američke Države.