Austrijska policija privela je četvoro Nemaca koji su polagali bele ruže u znak sećanja na Adolfa Hitlera ispred kuće u kojoj je rođen u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja, piše Gardijan.

U ponedeljak je policija u pokrajini Gornja Austrija saopštila da su dve sestre u dvadesetim i ranim tridesetim godinama sa partnerima otišle da polože ruže kod kuće gde su kasnije pozirali i slikali se, a jedna od žena je pozdravila Hitlera.

Službenici patrole su primetili grupu i odveli ih u policijsku stanicu na ispitivanje. Žena je rekla da nije ozbiljno mislila na pozdrav, ali su policajci rekli da su pronašli njihov međusobni razgovor na mobilnom telefonu u kojem su delili poruke i slike sa nacističkim temama. Policija je saopštila da će svo četvoro biti prijavljeni tužiocima zbog sumnje da su prekršili austrijski zakon koji zabranjuje simbole nacizma.

Hitler je rođen 20. aprila 1889. u Braunau na Inu. Nakon dugih debata oko budućnosti kuće u kojoj je rođen, prošle godine su počeli radovi na njenom pretvaranju u policijsku stanicu – projekat koji je trebalo da je učini neatraktivnom za okupljanje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.