Austrija prva zemlja koja je uvela obaveznu vakcinaciju protiv korone

0
Beta/(AP Photo/Lisa Leutner)

(Beta-AP) – Vakcinacija protiv korona virusa biće obavezna za sve punoletne gradjane Austrije od 1. februara, odlučio je parlament u Beču.

Austrija je postala prva zemlja u Evropi koja je usvojila takvu meru u borbi protiv pandemije. Za nepoštovanje mere predvidjena je kazna do 600 evra.

Za uvodjenje obavezne vakcinacije večeras se tajnim glasanjem izjasnilo 137 poslanika, a protiv su bila 33.

Vakcinacija će od 1. februara biti obavezna za sve stanovnike Austrije od 18 i više godina, osim za trudnice, pojedince koji ne mogu da budu vakcinisani iz zdravstvenih razloga i osobe koje su preležale korona virus u poslednjih šest meseci.

Zvaničnici Austrije navode da je obavezna vakcinacija neophodna jer je stopa vakcinisanog stanovništva u zemlji i dalje preniska.

Vladajuća koalicija kancelara Karla Nehammera obezbedila je podršku dve od tri opozicione parlamentarne stranke za uvodjenje mere kojoj se oštro protivi jedino ekstremno desna Slobodarska partija Austrije.

Kada obaveza vakcinacije stupi na snagu 1. februara, vlast će prvo slati obaveštenje svakom domaćinstvu, a na sprovodjenju novog propisa radiće od sredine marta.

Policija će od sredine marta početi rutinski da proverava da li su gradjani vakcinisani. Od onih koji ne budu imali dokaz o vakcinaciji, pismeno će zatražiti da prime vakcinu, a ako to ne učine, preti im kazna do 600 evra.