Australijski mediji: “Vlada i dalje priprema slučaj protiv Đokovića, konačna odluka moguća u četvrtak (po lokalnom vremenu)”

1
(Beta/AP Photo/Mark Baker)

Federalna vlada Australije u sredu uveče (po lokalnom vremenu) još uvek razmatra mogućnost ponovnog ukidanja vize Novaka Đokoviću – što bi za posledicu imalo njegovu deportaciju iz Australije, samim tim i sa Australijan opena – i dalje radeći na slučaju, prenosi australijski Herald san.

Izvori, prema pisanju Herald sana, ističu da je ministar za imigracionu politiku Aleks Hok odložio konačnu odluku o tome da li će da se pozove na svoje diskreciono pravo i ukine Đokovićevu vizu jer je slučaj imao ozbiljne implikacije na vladinu politiku zaštite granica.

Međutim, vladin izvor naglašava i da bi svaki potez da se “olabave vladina pravila o ulasku u zemlju usled pandemije koronavirusa” i dozvoli da najbolji teniser sveta ostane u Australiji predstavljao opasan presedan.

Herald san takođe navodi, pozivajući se na svoje izvore u federalnoj vladi, da je australijska Vlada spremna da “izdrži međunaordnu reakciju” koju će izazvati eventualna odluka o ukidanju vize Đokoviću, jer bi takav potez bio u nacionalnom interesu i u skladu sa “našim trenutnim naporima da kontrolišemo širenje koronavirusa”.

Iako konačna odluka nije doneta, Herald san očekuje da bi do epiloga moglo da doće već u četvrtak (po lokalnom vremenu).

Australijski mediji su ranije preneli saopštenje Ministarstva za imigracionu politiku u kom se ističe da je ministru Hoku potrebno više vremena da pregleda i proceni obimnu dokumentaciju dokaznog materijala koju je predao advokatski tim srpskog tenisera.

“Naravno, to će uticati na vremenski okvir za odluku“ rekao je portparol Ministarstva za imigracionu politiku.

U međuvremenu, Đoković se u saopštenju na društvenim mrežama osvrnuo na navode australijskih medija o propustu koji je napravljen pri popunjavanju formulara za australijsku putnu deklaraciju, koja je neophodna svima koji putuju na teritoriju Australije. Istakao je da je “deklaraciju popunio njegov agent, u njegovo ime”, kao i da je to “već naznačio policijskim službenicima” po dolasku u Mleburn.

“Moj agent se iskreno izvinjava za administrativnu grešku jer je označio pogrešnu stavku o putovanjima pre dolaska u Australiju. To je bila ljudska greška i definitivno nenamerna. Živimo u izazovnim vremenima, u globalnoj pandemiji i ponekad greške mogu da se dese. Danas je moj tim dostavio dodatne informacije Vladi Australije da bi se razjasnila ta situacija”, napisao je Đoković na Instagramu.

Takođe je komentarisao medijske navode o pojavljivanju u javnosti nakon saznanja da je pozitivan na kovid-19, priznajuči da je pogrešio što je dao intervju za francuski list “L’ekip” znajući da je pozitivan, dok je negirao da je znao da je inficiran kada je uručivao nagrade najboljim mladim teniserima Beograda, u organizaciji Teniskog saveza Srbije, dan ranije, 17. decembra. Pre odlaska na događaj, kako ističe, uradio je brzi antigenski test, koji je bio negativan.

“Nisam imao simptome, osećao sam se dobro i nisam dobio obaveštenje o pozitivnom PCR testu do kraja tog dešavanja”, piše u saopštenju.

Herald san piše da je ova izjava u suprotnosti sa dokazima koje je Đokovićev tim dostavio sudu u Viktoriji o njegvom pozitivnom PCR testu od 16. decembra.

“Pod zakletvom, Đoković tvrdi da je vest o pozitivnom testu primio u 20.19, 16. decembra”, piše australijski list.

Đoković je, kako piše Herald san, optužen da je “doveo živote nevinih ljudi u opasnost, uz sve više dokaza da je učestvovao na događaju sa decom u svom teniskom centru nakon što je bio pozitivan na koronavirus”.

Herald san takođe naglašava da se “Đokovićev pravni tim nadao da će saopštenje o kretanju nakon saznanja o pozitivnom testu malo da ga oslobodi problema, ali je umesto toga, naizgled, istakla neke nedoslednosti u Đokovićevom pravnom slučaju i javnim izjavama njegovog tima”.

Takođe, vladin izvor je, prema pisanju australijskog lista, rekao da “Minstarstvo unutrašnjih poslova (ili ministarstvo za imigracionu politiku pošto autor članka pogrešno navodi da je Aleks Hok ministar unutršanjih poslova) razmatra javne izjave kako bi utvrdilo kakav će uticaj, ako ga uopšte ima, imati na spor oko vize”.

Ujedno, konačna odluka federalne Vlade o ponovnom ukidanju vize srpskom teniseru, kako piše Herald san, pozivajući se na internet anketu Njuz korpa, bila bi široko podržana od strane australijskih građana. Naime, od ukupno 5.000 anketiranih, više od 80 odsto njih glasalo je za deportaciju srpskog tenisera.

Đoković nije jedini teniser koji je došao pod mikroskop australijskih vlasti zbog navodno nedovoljnih razloga za izuzeće od obavezne vakcinacije, ali je jedini kome nije uspelo da sa tim medicinskim razlozima uđe na teritoriju Australije.

Češka teniserka Renata Voračova deportovana je u subotu, tek kada je postalo javno poznato da je u Australiju ušla sa istim dokumentima kao i Đoković, više od nedelju dana po dolasku u Melburn. Vočarova, za razliku od srpskog tenisera, nije se žalila na retroaktivnu odluku federalne Vlade, ali je nagovestila da će tražiti odštetu od Tenis Australije.

“Samo avionska karta koštala me je oko 2.5000 evra, a i moj trener je putovao sa mnom. Da uračunamo i hotele, treninge”, rekla je Vočarova.

https://www.nstore.rs/product/digitalno-nova-godina-6999-dinara/

1 KOMENTAR

  1. Laž ima kratke noge, lepljive i većite.
    Bojim se Srdjana, Mrdjana i Mladjena i njihovih saveta.
    Novak je zamalo postao Car.

Comments are closed.