Premijer Slovačke Robert Fico, koji je sinoć teško ranjen, u veoma je ozbiljnom, ali stabilnom stanju, saopšteno je jutros na konferenciji za medije u Banskoj Bistrici.

Direktorka bolnice u Banskoj Bistrici Mirijam Lapunikova rekla je da je operacija Roberta Fica trajala pet sati i da su u nju bila uključena dva tima.

„U ovom trenutku, njegovo stanje je stabilizovano, ali je veoma ozbiljno, biće na intenzivnoj nezi“, rekla je Lapunikova novinarima.

Zamenik premijera Robert Kalinak rekao je da su lekari uspeli da stabilizuju Ficovo stanje tokom noći i da su u toku procedure koje će omogućiti dalje poboljšanje.

„Nažalost, stanje ostaje veoma ozbiljno zbog komplikovane prirode rana, ali mi svi želimo čvrsto da verujemo da će on uspeti da prebrodi ovu situaciju“, naveo je Kalinak.

Atentat na slovačkog premijera izvršio je 71-godišnji Juraj Cintula, iz mesta Levica. Pucao je iz legalnog pištolja koji je imao kao bivši radnik obezbeđenja u tržnom centru, i to u trenutku kada je premijer, kao što često radi, prišao barijeri kako bi se pozdravio s građanima i pristalicama.

Prema pisanju Gardijana, Cintula je manje poznati slovački pesnik, bivši radnik obezbeđenja, i čovek koji je na Jutjubu povremeno objavljivao videe u kojima je iskazivao aspiracije ka formiranju političko pokreta. Poznat je i kao aktivista koji je osnovao marginalni Pokret protiv nasilja i govora mržnje ali i kao simpatizer paravojne nelegalne organizacije slovačkih nacionalističkih ekstremista, proruske organizacije Slovački branitelji koji su sarađivali sa ruskim Noćnim vukovima, autor rasističke knjige protiv slovačkih Roma.

Napadač je nakon toga na licu mesta uhapšen, a kako piše Gardijan, danas je i optužen za pokušaj ubistva. Slovačka policija izdala je saopštenje u kom se navodi da pomno prati onlajn aktivnosti i sve komentare u kojima se odobrava ili veliča jučerašnji atentat. Dodaje i da se detaljno procenjuju sve objave i da će, ukoliko se za neku od njih proceni da predstavlja krivično delo, preduzeti neophodne mere kako bi se tome stalo na put.

Robert Fiko se na političku pozornicu Slovačke vratio nakon prošlogodišnjih izbora, nakon što je obećao da Ukrajini „neće poslati ni jedan jedini metak“ i kritikovao sankcije protiv Rusije.

Po profesiji advokat, započeo je svoju političku karijeru u Komunističkoj partiji neposredno pre Baršunaste revolucije 1989. godine koja je dovela do raspada bivše Čehoslovačke. Bio je predstavnik Slovačke pred Evropskim sudom za ljudska prava od 1994. do 2000. godine, a osnovao je svoju stranku centra-levice Smer-SSD 1999.

Njegova stranka ostvarila je ubedljivu pobedu na izborima 2006, a dve godine nakon što je Slovačka ušla u EU, on je uveo svoju zemlju i u evrozonu (2009. godine). Ipak, naredne godine Fico nije uspeo da formira koaliciju uprkos pobedi na izborima. Ubedljivu pobedu ostvario je i 2012. godine, nakon posrnuća koalicije desnog centra zbog optužbi za korupciju, i ponovo pobedio 2016. – ali je morao da podnese ostavku dve godine kasnije zbog masovnih protesta koji su se razbuktali posle ubistva istraživačkog novinara i njegove verenice.

Jedan od Ficovih političkih uzora je Vladimir Putin. Nakon raspisivanja međunarodne poternice za ruskim predsednikom, slovački premijer je rekao kako ne bi dozvolio Putinovo hapšenje ukoliko bi on došao u Slovačku.

Prema pisanju Gardijana, u svojoj tridesetogodišnjoj političkoj karijeri Frico je uspešno balansirao između glavnih, pro-EU pozicija i žestoko nacionalističke, anti-zapadne retorike namenjene uglavnom domaćoj javnosti, pokazujući spremnost da promeni pravac u zavisnosti od javnog mnjenja ili političke realnosti.

Pored toga, Fico je poznat i kao veliki protivnik imigracija i ne priznaje „posebnu muslimansku zajednicu u Slovačkoj“. Veoma tradicionalnih i patrijarhalnih uverenja, nedavno je kritikovao istopolne brakove i opisao usvajanje dece od strane gej parova kao „perverziju“.

Tokom pandemije COVID 19 postao je najistaknutiji glas protiv maski, zatvaranja i vakcinacije. Pre nego što je ponovo preuzeo funkciju u oktobru, iskoristio je visok nivo proruskog raspoloženja u Slovačkoj da potkopa vladin prozapadni kurs.

Prvi meseci po njegovom dolasku na vlast protekli su prilično nemirno, jer je više hiljada ljudi izašlo na ulice širom slovačkih gradova kako bi iskazalo nezadovoljstvo politikom koju Frico zagovara.

Gabor Czimer, slovački novinar dobro upućen u političko stanje u toj zemlji, rekao je za Asošijeted pres da je Ficov povratak na vlast samo potvrdio koliko je „slovačko društvo snažno podeljeno na dva tabora – jedan koji je prijateljski nastrojen prema Rusiji, i drugi koji je okrenut Zapadu i EU“.

Atentat na Roberta Fica, prema pisanju Gardijana, smatra se prvim velikim pokušajem ubistva nekog evropskog političkog lidera u poslednjih nekoliko decenija, i povezuje se sa sve febrilnijom i polarizovanijom političkom klimom širom kontinenta. 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.