Pred punom salom Teatra Vuk premijerno je izvedena savremena plesna predstava „Marko“ koja je inspirisana narodnom epskom pesmom „Marko Kraljević i vila“. Autorski tim čine kompozitorka i idejni tvorac projekta Ana Krstajić, koreograf Nikola Pavlović, kostimograf Igor Jagić i reditelj Aleksandar Nikolić. Plesna trupa sastavljena od mladih baletskih igrača u sastavu Branko Mitrović, Jakša Filipovac, Jovana Grujić, Bisera Dimčeva, Sandra Milošević, Tijana Koprivica, Katarina Bućić, Ljubica Nešić, Luka Stojković i Vanja Halupa, doprinela je da se plesom savremeno tumačenje narodne epske pesme iznese na scenu u novom, svežem i do sada neviđenom duhu.

Muziku kompozitorke Ane Krstajić izveli su Jana Rančić, vokalna umetnica i gudački orkestar Ensemble Metamorphosis pod vođstvom Saše Mirkovića, kojim je dirigovao Ivan Marković.

Savremen pristup tumačenju jedne narodne epske pesme je u ovoj plesnoj predstavi posmatran iz nekoliko uglova. Muzikom, kompozitorka je na autentičan način pocrtala atmosferu i priču o Marku Kraljeviću i vili, dok su koreografija, režija i kostimi istakli muško-ženske odnose balkanskog kulturnog nasleđa. U ovom savremenom tumačenju narodne epske pesme „Marko Kraljević i vila“ publici se interpretiraju nasleđa paganskog srpskog čoveka. Predstava problematizuje niz suprotnosti paganskog čoveka koji počiva na pojmovima kao što su moć, lov, žrtva, predaja, plen i sl. Emocije proizašle iz ovih osećanja objedinjene su u metafizičkom svetu Ane Krstajić koja je upotrebom narodnih instrumenata i ženskog vokala u spoju sa gudačkim orkestrom reaktivirala rustikalni zvuk.

“Muzika je duboko inspirisana kompozicijama mojih uzora Stravinskog i Prokofjeva, a potom i moje mentorke Isidore Žebeljan, kao takva, polazište je za kreiranje koreografije koja na jedinstven način donosi suštinu epskog stvaralaštva, kroz transponovanje južnoslovneskih folklornih epova u današnje doba, u formu savremene igre.”, rekla je Krstajić.

Publika je oduševljeno, višeminutnim aplauzom, pozdravila plesnu predstavu “Marko“, njene autore i ostale učesnike produkcije ove predstave. Projekat je realizovan zahvaljujući podršci Instituta za umetničku igru, Gradskog sekretarijata za kulturu Grada Beograda i Srbija stvara / Serbia Creates.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.