Amerikancima izdato uputstvo da ne idu ka aerodromu zbog pretnji Islamske države, Baradar stigao u Kabul, “ustanak na severu Avganistana”, EK ne priznaje talibane…

0

Talibani su krajem radne nedelje pojačali potragu za ljudima koji su radili za snage NATO pakta ili prethodnu avganistansku vladu, saopštile su Ujedinjene nacije, a preneo je BBC.

Koosnivač talibana Mula Abdul Gani Baradar stigao je u Kabul i pridružiće se razgovorima o uspostavljanju nove vlade.

Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije, rekla je da to telo nije priznalo talibane nakon što su zauzeli Avganistan. Ona je takođe saopštila da komisija ne vodi nikakve razgovore sa talibanima, preneo je BBC.

Glas Amerike je danas javio kako su “opozicioni borci lojalni zbačenoj avganistanskoj vladi ponovo su preuzeli tri severna okruga od talibana, samo nekoliko dana nakon što je islamistička grupa ponovo uspostavila kontrolu nad većim delom zemlje.

Protalibanski nalozi na društvenim mrežama potvrdili su vojni preokret u severnoj provinciji Baglan. Navedeno je da je najmanje 15 talibanskih boraca poginulo, a 15 ranjeno u, kako je to nazvano, izdaji amnestije koju su talibani objavili za pripadnike bivše vlasti.

Abdul Hamid, lokalni zapovednik ustanka protiv talibana, rekao je u video poruci iz Andraba, jednog od novoosvojenih okruga, da njegove snage napreduju prema drugom obližnjem okrugu, obećavši da će zauzeti celi Baglan. Talibani su, kako se izveštava, poslali svoje snage u Andrab kako bi započeli kontraofanzivu. Glas Amerike je zatražio, ali nije dobio reakciju od portparola talibana Zabihulaha Mudžahida, na ono što je bila prvi formalni oružani odgovor otkako je njegova grupa u nedelju preuzela kontrolu nad glavnim gradom Kabulom.

Napad u petak dogodio se samo nekoliko dana nakon što je Amrulah Saleh, koji je bio potpredsednik Avganistana, obećao da će organizovati snažan otpor talibanima iz svoje matične pokrajine Panjšir. Saleh se, pozivajući se na ustav, proglasio privremenim predsednikom, nakon što je šef države Ašraf Gani u nedelju pobegao iz zemlje i dobio azil u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

U međuvremenu, potencijalne prietnje Islamske države građanima Amerike u Avganistanu prisilile su američku vojsku da razvije nove načine za evakuaciju sa aerodroma u Kabulu, rekao je u subotu visoki američki zvaničnik, a prenosi AP.

Zvaničnik je rekao da će malim grupama Amerikanaca i verovatno i drugim civilima biti data posebna uputstva šta da rade, uključujući kretanje do tranzitnih mesta gde ih može preuzeti vojska.

Do promena je došlo nakon što je američka ambasada u subotu izdala novo bezbednosno upozorenje kojim se građanima poručuje da ne putuju na aerodrom u Kabul bez ličnih uputstava predstavnika američke vlade.

BBC je preneo ispovesti pojedinih Avganistanaca koji su u nekom trenutku radili za strane snage i vladu u Kabulu, tokom prethonih nedelja, meseci i godina. Pod velom anonimnosti, jedan Avganistanac koji je radio kao prevodilac za britanske oružane snage, skrio se sa suprugom i komšijama kada su u komšiluk došli talibani.

Probudili su ga u ranim jutarnjim satima i rekli mu da je grupa u blizini.

“Tražili su od vrata do vrata”, rekao je on za BBC.

“Svi su se uspaničili – onda se vest proširila na svaku drugu kuću. Komšija je rekao da traže oružje, dokumenta i vladina vozila. Pokušavali su da otkriju ko je radio za NATO ili vladu”, rekao je on.

Kako je istakao, brzo se obukao, preskočio zid i pobgao.

“Znam da ću biti ubijen ako me uhvate. Ne postojij drugi scenario”, rekao je on.

Naglasio je da mu je rečeno kako ima pravo na preseljenje u Veliku Britaniju još u decembru prošle godine, ali nakon što je prikupio sve potrebne papire, u petak je dobio obaveštenje da je odbijen.

“Očajan sam i ne osećam se bezbedno”, naglasio je.

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da je do sada, osim SAD, još 12 zemalja pristalo da “makar privremeno primi izbeglice iz Avganistana, a među njima su i Severna Makedonija, Albanija i Kosovo”. 

“Albanija, Kanada, Kolumbija, Kostarika, Čile, Kosovo, Severna Makedonija, Meksiko, Poljska, Katar, Ruanda i Uganda su dali velikodušne ponude u pogledu napora koji se ulažu u preseljenje ugroženih Avganistanaca”, rekao je Blinken, a saopštio kasnio sinoć američki Stejt department.

NATO takođe planira da uspostavi prihvatne kampove za privremeni smeštaj evakuisanih Avganistanaca koji su radili za alijansu. Kako je prenela nemačka agencija DPA, “jedan od kampova biće na Kosovu”.

“Razgovaramo o različitim mestima za privremeni smeštaj Avganistanaca”, rekao je u petak generalni sekretar Jens Stoltenberg posle sastanka sa šefovima diplomatija zemalja članica alijanse, prenela je agencija DPA.

U međuvremenu, predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden rekao je tokom govora u Beloj kući da je napravljen značajan proces u odnosu na prethodni govor u ponedeljak, kada je reč o evakuaciji američkih građana i drugih stranih državljana sa aerodroma u Kabulu, preneo je BBC.

“Ovo je jedan od najvećih i najtežih poduhvata u istoriji avio-saobraćaja”, rekao je Bajden.

“I jedina država na svetu koja može da projektuje ovoliku moć tako daleko i sa ovim stepenom preciznosti su Sjedinjene Američke Države”, naglasio je Bajden.

Dodao je i da su SAD takođe pružile vojnu podršku saveznicima i novinarima koji su još u Kabulu.

“Da budem jasan. Svaki Amerikanac koji želi da se vrati kući biće vraćen”, rekao je Bajden.

“Ne mogu da obećam kakav će biti konačni ishod zbog opasnosti na terenu”, dodao je.

Bajden kaže da su SAD u “stalnom kontaktu” sa talibanima. On kaže da je njima poručeno da mogu očekivati “brz i snažan odgovor” od SAD ako se u bilo kom trenutku napadnu Amerikance.

“Protekla nedelja je bila srceparajuća. Videli smo užasnute slike uspaničenih ljudi. Znate, to je potpuno razumljivo. Uplašeni su. Tužni su. Neizvesno je šta će se sledeće dogoditi”, opisao je Bajden viđenje situacije u Kabulu.

Ponovio je da su sklopili dogovor sa talibanima da propuste sve sa američkim pasošima da prođu pored kontrolnih punktova.Međutim, Bajdenova tvrdnja da je Amerikancima dozvoljen ulazak na aerodrom u Kabulu naišla je na skepticizam novinara, koji su preneli ispovesti Amerikanaca o teškoćama pri dolasku na mesto evakuacije.

“Prema onome što mi znamo, na kontrolnim punktovima talibanima se propuštaju ljudi koji pokaž američki pasoš. E sada, drugo je pitanje da šta se dešava u toj žurbi i masi naroda pred zidom ispred kompleksa aerodroma”, naglasio je Bajden.

Britanski javni servis je takođe saopštio kako je njihov reporter bio svedok haotičnih scena izvan aerodroma u Kabulu, dok su Avganistanci i strani državljani pokušavali da napuste zemlju.

Izveštaj Amnesti intrnešnala – čije je delove preneo BBC – ukazuje da su devet Hazarejaca, manjinskog naroda u Avganistanu, talibani mučili i ubili. Jedan Hazarejac iz Gaznija je izjavio da su talibani išli od vrata do vrata i tražili ljude koji su radili sa policijom i prethodnom vladom.

„Moja porodica i ja ne izlazimo napolje jer se ne osećamo bezbedno. Moji prijatelji su diskriminisani – na primer, jednog od mojih prijatelja su pretukli talibani“, rekao je on za BBC.

Takođe, jedan nemački emački državljanin je upucan dok je pokušavao da dođe do aerodroma u Kabulu, ali “nije bilo opasnosti po njegov život”. Kako prenosi BBC, saopšteno je da su ekstremisti išli od vrata do vrata kako bi pronašli ljude koji su na njihvoim listama saradnika bivše vlasti i zapretili njihovim porodicama. Iako su u zavničnim saopštenjima više puta istkali kako neće biti revanšizma prema protivnicima, postoji sve veći strah Avganistanaca da takva obećanja neće biti ispunjena.

Identifikovana je i jedna žrtva koja je poginula pri padu iz američkog aviona koji je napustio Kabul. U pitanju je 19-godišnji Zaki Anvari, koji je igrao za omladinsku fudbalsku reprezentaciju Avganistana, piše BBC.