“Bivši predsednik Avganistana je pobegao samo sa odećom na sebi”: Ganijev bliski saradnik o poslednjim nedeljama vlade u Kabulu…

0

Bivši visoki zvaničnik svrgnutog predsednika Avganistana Ašrafa Ganija detaljno je opisao živopisnu sliku poslednjih nedelja Ganijeve vlade, uključujući i to kako su predsednik i njegovi savetnici bili zapanjeni brzinom napredovanja talibana prema glavnom gradu Kabulu, preneo je CNN.

“Gani nije bio spreman za dolazak talibana na periferiju Kabula prošle subote i pobegao je u nedelju samo sa odećom koju je nosio”, rekao je Gani.

U tim poslednjim satima, zvaničnik je rekao da se visoki član uprave Ganija sastao u Kabulu sa istaknutim članom grupe koja je povezana i sa Talibanima i sa Al Kaidom, a koji mu je otvoreno rekao da vlada mora da se preda.

“U danima koji su prethodili dolasku talibana u Kabul, radili smo na dogovoru sa SAD o mirnom predavanju, inkluzivnoj vladi i ostavci predsednika Ganija”, rekao je on.

“Ovi razgovori su bili u toku kada su talibani ušli u grad. Potez talibana koji su u Kabul ušli iz više pravaca kod nas je protumačen kao neprijateljski korak”, dodao je on.

Istakao je i da su “više od godinu dana dobijali obaveštajne podatke da će predsednik biti ubijen u slučaju preuzimanja Kabula”.

On je dodao i da je potpredsednik Amrulah Saleh pobegao u nedjelju ujutru, uputivši se na sever, u dolinu Panjšir. Kako je naglasio, i mnogi drugi zvaničnici su pobegli iz predsedničkog kompleksa “nedugo nakon što je došlo do pucnjave ispred palate.

“Ljudi u gradu su bili u panici, a mnogi pripadnici obezbeđenja napustili su svoja mesta. U tom trenutku naš cilj je bio da spasimo i grad i građane od borbi na ulicama. Tako je i bilo. Započeti pregovori koje smo mi pokrenuli i dalje su u toku, u rukuma Abdulaha Abdulaha i bivšeg predsednika Hamid Karzaija“, rekao je bivši visoki zvnaičnik vlade u Kabulu.

Ponovio je da je predsednik iz zemlje otišao u žurbi. Kako je rekao, prvo u Termez, u Uzbekistan, gde je proveo jednu noć, a zatim u Ujedinjene Arapske Emirate (UAE).

“Nije poneo nikakav novac. Bukvalno je od stvari imao samo odeću na sebi”, rekao je zvaničnik u razgovoru za CNN.

Podsetimo, Gani, koji je kritikovan zbog prepuštanja Avganistanaca neizvesnoj sudbini pod talibanima, demantovao je u sredu izveštaje da je napustio Kabul sa milionima dolara u gotovini. On je u poruci na Fejsbuku objasnio da je napustio zemlju kako bi sprečio krvoproliće.

Bivši zvaničnik opisao je situaciju unutar predsedničke palate u Kabulu dok su iz sata u sata pristizale vesti kako su talibani preuzmali prestonice avganistanskih provincija. Kako kaže, grad Kandahar bio je ključan faktor za strah i paniku u Kabulu.

“Mislili smo da Kandahar ima dovoljno snage da se odupre. Dodatne snage su takođe poslate iz okolnih provincija, a mi smo mislili da će svi oni moći da zadrže Kandahar kao što su to činili u Helmandu (provincija)”, rekao je on.

Kada je Kandahar pao prošlog petka, “bilo je očigledno da Kabul više ne može da izdrži”.

“Ali, mislili smo da imamo više vremena pre nego što talibani stignu do Kabula. Prevarili smo se”, rekao je bivši zvaničnik.

“Pre pada Kandahara, uz pomoć američkih snaga, isplanirana je strategija konsolidacije snaga. Međutim, brzina kolapsa, koju niko nije predvideo, nikada nije dozvolila da se konsolidacija snaga dovrši “, rekao je on.

Još jedan razlog za brzinu kolapsa, rekao je on, bila je najava povlačenja preostalih američkih snaga, koju je američki predsednik Džo Bajden dao u aprilu, dok je povlačenje počelo već u maju.

“Mi, avganistanska vlada, i naši međunarodni partneri, potcenili smo efekat koji bi povlačenje SAD imalo na moral naših trupa, kao i logističke izazove”, rekao je on.

“Mislili smo, a i Amerikanci su predvideli, da imamo vremena da sklopimo politički dogovor i konsolidujemo snage. Bar do sredine septmebra”, dodao je.

Osim toga, rekao je on, “politički su potcenili broj lokalizovanih i pojedinačnih dogovora koji su unapred sklopljeni između talibana i političkih lidera, komandanata i biznismena”.

“To su sve bili propusti političkog vođstva, a ne naših hrabrih vojnika – oni su se hrabro borili do poslednjeg”, rekao je on.

“Međutim, znali smo da će, ako Gani ode, biti mirnije. U suprotnom, to bi bio rat u gradu sa šest miliona stanovnika.

Na pitanje kakav je bio stav SAD prema Ganiju u tom periodu, bivši zvaničnik je rekao: “Nisu mu rekli da odustane, ali postojao je plan da se pregovarački proces ubrza, da sa izabranim timom ode u Dohu na pregovore, kao i da oni budu završeni u roku od dve nedelje.”

“Nakon toga bi predao vlast inkluzivnoj prelaznoj vladi”, prepričao je bivši zvaničnik planove Amerikanaca i vlade u Kabulu.

Takođe je otkrio da je bilo kontakata između Ganijevog višeg savetnika i talibana.

“Predsednik Gani nije imao direktne sastanke sa talibanima, ali je bilo razgovora talibana i članova Ganijevog tima. Preneli su nam da žele miran prenos vlasti i da bi vlada trebalo da se javno preda, nakon čega bi usledili pregovori”, rekao je bivši zvančnik.

“Još postoji nada da će se talibani ponašati mudro. Do sada su njihove akcije proračunate, što je dobar znak. Čini se da blisko sarađuju s političkim liderima”, procenio je trenutnu situaciju u Kabulu bivši zvančnik i bliski saradnik odbeglog predsednika Avganistana.