Devojke iz avganistanskog robotičkog tima uspešno evakuisane: Od delova automobila pravile respiratore, najbolje na međunarodnom takmičenju u SAD…

0

Nakon što su danima pokušavali da ih dovedu na sigurno, devet članova avganistanskog tima za robotiku, sve žene, stiglo je u Katar, potvrdila je matična organizacija tima, a prenosi BBC.

Njihov let iz Avganistana organizovala je katarska vlada, koja je ubrzala izdavanje viza i poslala avion. Tim je prvi put došao na naslovne strane svetskih medija 2017. godine nakon što je osvojio specijalnu nagradu na međunarodnom takmičenju iz robotike u Sjedinjenim Državama.

Oni su nadaleko hvaljeni kao svetli primer potencijala obrazovanja žena u Avganistanu.

Odlazak članova tima, starosti od 15 do 19 godina, kao i 25-godišnjeg učitelja, došao je usred pogoršanja bezbednosne situacije u Kabulu, glavnom gradu Avganistana.

U saopštenju, matična organizacija tima “Digital Citizen Fund” (DCF), sa sedištem u SAD, istakla je da su zatražili pomoć od Katara 12. avgusta, samo tri dana pre nego što su Kabuli zauzeli talibani.

Članovi katarske vlade ostali su u kontaktu sa timom nakon što su ih ugostili u Dohi 2019. godine. Devojke su poreklom iz grada Herat, u zapadnom Avganistanu.

“Kada smo čuli da će Kabul kontaktirali smo katarsko ministarstvo spoljnih poslova i oni su odmah ubrzali proces izdavanja viza”, saopšteno je.

U saopštenju je, međutim, naglašeno da devojke nisu “spašene”.

“Devojke su same sebe spasile kroz sav svoj trud i hrabrost u poslednjih nekoliko godina. Beg iz Kabula bio je samo kraj tog putovanja”, saopšteno je iz DCF-a.

Devojke koje su sada u Dohi mogu da ostanu u Kataru ili se presele negde drugde kako bi nastavile studije. Nekoliko univerziteta širom sveta ponudilo je stipendije.

“Za njih je važno da nastave školovanje”, saopšteno je iz organizacije.

Drugi sadašnji i bivši članovi tima ostaju u Avganistanu, zajedno s nastavnicima, mentorima i drugima koji rade za tu organizaciju. Tim za robotiku, koji uključuje tinejdžere, formirao je avganistanski tehnološki preduzetnik i osnivač DCF -a Roja Mahbub 2017. godine.

Prošle godine, tim se fokusirao na borbu za izlečenje pacijenata zaraženih kovidom. Od delova automobila su napravili respiratore koji su neophedni u procesu lečenja teških kliničkih slika kod obolelih od koronavirusa.