Američki novinari redom glasaju za Jokića, ali onda im se isprečio Lebron: “On je najpametniji superstar ikada…”. Zašto je Džejms “glasao” za Karija?

0

“Lebron Džejms je po završetku regularne sezone rekao da bi Stef Kari, po njegovom mišljenju trebalo da bude MVP. Postoje argumenti za Karija. Stavio sam ga na treće mesto. Ali, on neće da pobedi. Na trofeju je već izgravirano ime Nikole Jokića. Ili bi bar tako trebalo da bude”, napisao je Bred Botkin, novinar CBS-a.

Glasanje za MVP i ostale godišnje nagrade u NBA ligi je završeno. Članovi novinarskog pula koji imaju pravo glasa do ponedljka uveče je trebalo da dostave svoje “pikove”. NBA je objavio da su u finale ušli Nikola Jokić, Džoel Embid i Stef Kari.

I kako je glasanje gotovo, pojedini novinari su objavili kako su glasali. Neki su išli i u sitne detalje, objašnjavajući kako je tekao proces u njihovoj glavi. CBS, recimo, ima osmoricu novinara među “glasačima” i kada je reč oi njihovoj redakciji, Jokić je jednoglasno izabran za najboljeg ove sezone. Džoel Embid je dobio sedam glasova za drugo mesto, a Stef Kari jedan glas. Uz to je KAri dobio dva glasa na trećem mestu, a ostalih šest je otišlo Janisu Adetokunbu.

Slično je i u redakciji “USA today”, gde su trojica njihovih NBA eksperata izneli svoje glasove. I sva trojica su stavila Jokića na prvo mesto.

Pedantni pratioci NBA lige su po društvenim mrežama sakupili stavove novinara ma osnovu njihovih izjava, tvitova i tekstova. I uglavnom je tu Nikola Jokić prvi favorit.

Po ovome deluje da je Jokić na putu do skoro pa jednoglasnog izbora, što se retko dešavalo u istoriji. Stef Kari je jednom bio na tom nivou, Šekil Onil je jednom bio skoro pa jednoglasno izabran.

Jedan od članova glasačkog pula je i Džared Grinberg sa TNT-a, on je u sredu uveče bio gost Instagram lajva sa Brendanom Hejvudom i Rajanom Holinsom kada je objasnio proces glasanja.

“Kada glasate za MVP nagradu morate da popunite svih pet linija. Kada govorimo o tome ko je u konkurenciji, uvek vodim računa o tome da je glasanje javno. Ljudi će znati kako sam glasao od prvog do petog mesta. I zato će da me kritikuju (upotrebio je eksplicitniju reč) ako nekog stavim na peto mesto, a on želi da bude četvrti. Glupo je kako sistem funkcioniše. Zato su rasprave tako intenzivne, ali reći ću da ono što je Kari uradio u poslednjih par nedelja me je navelo da ga stavim u prvih pet”, rekao je Grinberg.

On je popunio svoj “glasački listić” u nedelju, ali ga nije predao do ponedeljka.

“Prvo sam hteo da stavim Džulijusa Rendla, a stavio sam na kraju Karija na peto mesto. Zanimljivo je kako to radi Lebron i odajem mu priznanje za to. On je najpametniji superstar svih vremena. On postavlja narativ kako god da se stvari odvijaju. Ili će da pobedi tim koji predvodi MVP lige ili će ako izgubi, ispasti da je izgubio od MVP lige”, rekao je on.

Na kraju su zaključili da će Lebronova poruka verovatno oduzeti nešto glasova Jokiću, iako je on definitivno imao bolju sezonu od Stefa.