Američka vojna letelica oborila rekord najdužeg svemirskog leta

0
Foto Profimedia

Letelica američkog ratnog vazduhoplovstva X-37B sletela je u NASA Svemirski centar Kenedi, dve godine nakon poletanja, čime je oboren rekord najdužeg svemirskog leta.

Šta je letelica “tamo gore” radila ostaje tajna američke vojske. X-37B je bezpilotni avion koji izgledom podseća na Spejs šatl, a prvobitno je dizajniran tako da izdrži let od 240 dana. Ipak, u svakoj od pet test misija X-37B je prevazilazio zvanična očekivanja. Tako je u ponedeljak oko 7 sati po našem vremenu sleteo nakon 780 dana provedenih u Zemljinoj orbiti, čime je za 62 dana oboren prethodni rekord postavljen 7. maja 2017. godine.

Izgled X-37B nije slučajan. Projekat je počeo sa NASA idejom o zameni Spejs Šatla letelicom koja bi bila sigurnija i izdržljivija. Ipak, kako je celi program Spejs Šatla napušten, tako je X-37B preuzela vojska i obavila ga tajnom.

Nagađanja su brojna, a jedno se povezuje s razvojem špijunskog aviona koji bi mogao u Zemljinu orbitu postaviti špijunske satelite. U zvaničnom saopštenju vojske spominje da je testiranje letelice X-37B uključivalo “nošenje malih satelita”. X-37B je lansiran pomoću rakete privatne kompanije SpejsX 7. septembra 2017. godine.

Sledeća misija planirana je za 2020. godinu, prenose agencije.