Africi je potrebna pomoć: “Pogoršaće se već postojeće nejednakosti i povećati glad, neuhranost i izloženost zarazi”

0
Beta - AP Photo/Themba Hadebe

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je na globalnu solidarnost s Afrikom, upozorivši da pandemija koronavirusa preti kontinentu i njegovom napretku.

“Pogoršaće se već postojeće nejednakosti i povećati glad, neuhranjenosti izloženost zarazi”, rekao je Gutereš u video poruci.

“Već sada opada potražnja za afričkim dobrima, turizmom i novčanim sredstvima. Otvaranje trgovinske zone je odloženo – a milioni ljudi mogli bi da budu gurnuti u krajnje siromaštvo”, rekao je.

Šef UN-a pozvao je na međunarodno delovanje kako bi bili ojačani afrički zdravstveni sistemi, bilo nastavljeno održavanje dovoljno zaliha hrane i da bi se zaustavila finansijska kriza.

Rekao je da afričke zemlje treba da imaju podjednak pristup bilo kojoj vakcini i lečenju, i da one same moraju da zaustave sukobe i osude nasilni ekstremizam.

Gutereš je rekao da bi Afrika trebalo da primi 200 milijardi dolara od međunarodne zajednice kao deo njegovog poziva na globalni paket veliki barem 10 odsto svetskog BDP-a.

“Ovo su još rani dani pandemije u Africi i vrlo brzo bi moglo doći do eskalacije problema”, upozorio je.

“Globalna solidarnost s Afrikom je prioritet – sada i za lakši oporavak.”