Afera na vrhu Srbije: Kopaonik, Jutka i moćna investitorka S. M.

0
springtime78 / Alamy / Alamy / Profimedia

Dugo je najpoznatiji objekat na Pančićevom vrhu na Kopaoniku bio mauzolej Josifa Pančića, srpskog lekara, svetski poznatog botaničara i prvog predsednika Srpske kraljevske akademije, po kome je i najviši vrh Srbije dobio ime.

Pančić je sahranjen krajem 19. veka u Beogradu, gde je njegovo telo ležalo gotovo punih sedam decenija. Tek 1951, na inicijativu SANU i Planinarskog saveza, Pančićevo telo preneto je na vrh Kopaonika i položeno u zemlju na najvišem vrhu Srbije. Malo je poznato da je Josif Pančić tu sahranjen sa ženom i jednom kćerkom jer je takav bio zahtev druge njegove kćeri, koja je u trenutku prenošenja tela bila još živa. Samo dve godine potom, vojska je ogradila to mesto, počela da zida bazu i zabranila pristup. Do grobnice, bez specijalnih vojnih dozvola, nije bilo moguće prići više od sedam decenija.

***

Ne tako veliku pažnju šire javnosti prošle nedelje dobilo je saopštenje MUP-a Srbije naslovljeno „Zloupotreba službenog položaja“. U njemu je navedeno da je uhapšeno šest osoba, dok će protiv dve osobe biti podnete krivične prijave. Iako su navedeni inicijali uhapšenih, brzo se saznalo da je priveden Milutin Jeličić Jutka, bivši predsednik opštine Brus, poznat široj javnosti po seksualnom uznemiravanju Marije Lukić. Ali daleko interesantnije je ono što je policija sakrila u svom saopštenju. Zapravo, Jutka i njegovi saradnici uhapšeni su zbog najpoznatijeg objekta na Pančićevom vrhu što policija nije ni spomenula…

Ceo tekst objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 6. maja

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs