Abazović: “Sugerisao sam Krivokapiću da ne žuri sa potpisivanjem ugovora sa SPC”

0
Printscreen/YouTube/N1

(Beta) – Potpredsednik Vlade Dritan Abazović izjavio je da je znao za sinoćni odlazak premijera Zdravka Krivokapića u Beograd, ali i da mu je sugerisao da nema potrebe da se žuri sa potpisivanjem ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

Iako, kako je rekao, nema problem s tim da ugovor sa SPC bude potpisan, Abazović ističe da ga pre toga treba analizirati i u njemu jasno zaštititi interese Crne Gore.

“Mi nemamo nikakav problem da se on potpiše, ali pre toga moramo da vidimo dokument, da ga analiziramo i da on bude u skladu sa svim standardima. To ne možemo da uradimo na neki brzinski način, da bi imali kvalitet. Ja ne mislim da treba na prepad potpisivati temeljne ugovore, drugo, da budem vrlo jasan interesi Crne Gore moraju biti u potpunosti zaštićeni, Crnu Goru niko neće ponižavati”, rekao je Abazović za TV Vijesti.

Istakao je da nije bilo nikakvih drugih uslovljavanja.

“Država je odvojena od crkve, oni imaju svoj proces, autonoman i mi se radujemo što će Crna Gora dobiti novog mitropolita. Drugi proces je proces države i crkve koji treba da se zaokruži nakon Zakona o slobodi veroispovesti potpisivanjem temeljnog ugovora”, kaže Abazović.

Zaključio je da povezivanje ta dva procesu nije u skladu sa dobrom demokratskom praksom i dobrim državničkim porukama.

Jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić je kazao danas da je Krivokapić pokazao sinoć svojim delom i rečju čoveka “koji je u svojoj konfuziji okrenuo leđa svojim duhovnim učiteljima, dobročiniteljima, na čelu sa blaženopočivšim mitropolitom Amfilohijem”.

“Zdravko Krivokapić se veoma loše poneo prema ljudima iz Crkve koji su ga uveli u politiku i direktno doveli do visokog premijerskog položaja. Danas oni moraju javno i sa stidom da govore o tom čoveku čitavom verujućem i pravoslavnom narodu”, istakao je Mandić.

Krivokapić je sinoć nakon dolaska u Beograd saopštio da prenosi poruke da “verni narod” za mitropolita želi episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i predložio da se Temeljni ugovor potpiše 30. oktobra, kada je prošle godine preminuo dugogodišnji mitropolit crnogorski Amfilohije.

Iz Patrijaršije SPC je kasno sinoć saopšteno da je jedini razlog dolaska predsednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića u Patrijaršijski dvor u Beogradu bio potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC, ali da je on izneo nove razloge zbog kojih smatra da se potpisivanje ugovora mora odložiti.

Episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije Crnogorsko-primorske Joanikije izjavio je da je od premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića zahtevao da realizuje svoje obećanje i potpiše Temeljni ugovor sa SPC, a ne da se meša u izbor mitropolita što je u isključivoj nadležnosti Svetog Arhijerejskog Sabora SPC.