Dobro jutro,

Kraj radne nedelje je uobičajeno rezervisan za sumiranje urađenog na poslu i planiranja slobodnog vremena za vikend, možda nekog putovanja…

Međutim, u doba pandemije, sednica Kriznih štabova – a danas nas očekuje nova – pričaće se i raspravljati o mogućim novim merama.

A saznaćete i kako su protekli odvojeni predizborni skupovi Donalda Trampa i Džo Bajdena u Majamiju i Filadelfiji, umesto ranije otkazane debate predsedničkih kandiddata.

Takođe, jedna od tema ovog petka je poseta Miroslava Lajčaka, specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine, i stav EU o ZSO.

KORONAVIRUS

„Danas sednica Kriznog štaba, moguće nove mere…“

Prema podacima iz poslednjeg preseka, u Srbiji je na koronavirus testirano 6.504 osoba, od kojih he 203 bilo pozitivno. Nažalost, od poslednjeg preseka preminule su dve osobe.

Podaci Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut” ukazuju da je na respiratorima u bolnicama širom Srbije se nalaze 25 pacijenta.

Za danas je zakazana sednica Kriznog štaba na kojoj bi, prema informacijama dostupnim u medijima, moglo da se govori o novim merama. A tu spadaju potencijalno obavezno nošenje zaštitnih maski i na otvorenom, ponovo ograničavanje okupljanja na jednocifren broj osoba, lokalne zabrane kretanja…

Dr Gligić: „Moguće da je broj preminulih od korone veći, teško je voditi evidenciju

Postoji mogućnost da je broj preminulih od posledica koronavirusa veći nego što je javnosti poznato, rekla je doktorka Ana Gligić za N1.

Ona je naglasila i da je tačne podatke moguće znati nakon epidemije.

„Mislim da je moguće da je broj veći, ali ja ne bih krivila nekoga pojedinačno dok se to ne dokaže“, rekla je dr Gligić.

Doktorka je dodala da će morati da se napravi nova evidencija.

„Mislim da će ispraviti neke stvari, koliko budu mogli, ukoliko su dobro u kompjuter unosili… Može tu biti i kompjuterskih grešaka, može tu biti svakakvih grešaka“, dodala je dr Gligić.

Dr Tiodorović: “Nešto se valja iza brda…“

Član Kriznog štaba Branislav Tiodorović je izjavio da nas očekuje porast broja zaraženih koronavirusom, ali da za sada nema opravdanja za vanredno stanje ili policijski čas.

U okolini i širom Evrope broj zaraženih se dnevno meri stotinama, pa i hiljadama. Teško da može da nas zaobiđe taj talas koji je pogodio Hrvatsku, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Rumuniju, Austriju…

“Nešto se valja iza brda. Svako ko realno sagledava stvari ne mora da bude veliki stručnjak, niti u medicini – ako posmatra ovu situaciju koja se dešava oko nas i traje već dve nedelje, sve godi, a mi smo, kao, mirni“, rekao je dr Tiodorović.

Šarčević: “Ako i bude zatvaranja škola, ono će biti selektivno“

Upitan za navode da bi 15. novembra trebalo da dođe do potpunog vraćanja onlajn nastave, ministar je rekao da je bilo nagađanja da će se to desiti još 1. oktobra i dodao da niko nema tačne podatke kada bi do toga moglo da dođe.

“Ako i bude zatvaranja, ono će biti selektivno. Ako imamo problem na Čukarici ili u Rakovici, nećemo zatvarati ceo grad”, rekao je Šarčević. 

Korona mapa Evrope: Više od polovine zemalja u “crvenom”, samo tri države u “zelenom”

Više od pola zemalja Evropske unije, kao i Velika Britanija su u crvenom na novoj evropskoj mapi o restrikcijama putovanja koju je juče objavio Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti.

Na toj mapi koja je u utorak obećana u Luksemburgu da bi se bolje usaglasile preporuke, samo tri zemlje EU ili Evropskog ekonomskog prostora – Norveška, Finska i Grčka, većinom su u zelenom, dok je pet zemalja (Italija, Kipar, Estonija, Litvanija i Letonija) uglavnom u narandžastom.

Pet zemalja (Austrija, Nemačka,Šveska, Danska i Island) nemaju boju i u sivom su pošto nema podataka o testovima, a razlozi nisu dati.

Prema preporuci putnici koji dolaze iz narandžaste i crvene zone, ili iz sive zone mogu po dolasku da budu podvrgnuti restriktivnim merama.

Ukupno 16 zemalja EU, među kojima su Francuska, Španija ili Poljska, i Velika Britanija su u crvenom.

TRAMP I BAJDEN ODRŽALI ODVOJENE „DEBATE“

U prikazu na podeljenom ekranu, američki glasači čuli su dramatično različite vizije Donalda Trampa i Džo Bajdena, predsedničkih kandidata na predstojećim izborima zakazanim za 3. novembar.

Pojavljujući se u istom terminu na različitim kanalima – Tramp na NBC-u, a Bajden na ABC-u – i različitim gradovima – Tramp u Majamiju, a Bajden u Filadelfiji – kandidati su odgovarali na pitanja birača umesto učestvovanja u drugoj od tri predviđene predsedničke debate.

Tramp je branio svoje postupanje u odgovoru na pandemiju koronavirusa od koje je u SAD preminulo više od 215.000 Amerikanaca, tvrdeći da je ono bilo uspešno.

„Pobednici smo“, rekao je Tramp moderatorki Savani Gutri, koja je osporila njegove tvrdnje.

„Napravili smo neverovatan posao. Imaćemo i vakcine, ali i terapije“, dodao je on.

Skoro 2.000 kilometara dalje, Bajden je kritikovao Trampov odgovor na pandemiju COVID-19.

„Propustio je mnogo i neprestano govorio stvari koje nisu istinite“, rekao je Bajden, napominjući da je Tramp novinaru Bobu Vudvordu priznao da je koronavirus „smrtonosniji od sezonskog gripa“, iako je u javnosti tvrdio suprotno.

„Predsednik je bio obavešten o opasnosti virusa“, rekao je Bajden.

Tramp odbio da osudi „QAnon“

Tramp je odbio da osudi desničarsku organizaciju „QAnon“, koja propagira teorije zavere o pristalicama demokrata, holivudskim glumcima i milijarderima koji upravljaju svetom baveći se pedofilijom, trgovinom ljudi…

https://twitter.com/MollyJongFast/status/1316896748837679106

Na pitanje moderatorke da li bi osudio pomenutu teoriju zavere i rekao da je to ludost, Tramp je odgovorio da „ne zna ništa o QAnon-u“.

„Ono što sam načuo je da su vrlo oštro protiv pedofilije“, rekao je Tramp.

Bajden o vakcini, sudu, porezu…

Bajden je odbio da iznese stav o sudijama Vrhovnog suda, rekavši moderatoru Džordžu Stepanopulusu da se do sada protivio ideji o dodavanju sudija, ali da ostavlja otvoren prostor za promenu mišljenja, u zavisnosti od toga kako će se republikanci u Senatu nositi sa potvrdom nominacije Ejmi Koni Beret.

Takođe, on je uveren da će birači razumeti njegovu poziciju tokom izbornog dana i da će mu ukazati poverenje.

Što se tiče vakcine protiv koronavirusa, Bajden je potvrdio da neće oklevati da primi vakcinu kada naučna zajednica utvrdi njeno dejstvo i bezbednost.

Bajden je ponovio da će ukinuti poreske olakšice koje je Tramp postavio tokom prvog mandata, a „koje se odnose na bogate, ne i na srednju klasu“.

Tramp: „kikiriki“ dug za porez, fejk njuz, beli supremisti

Tramp se, za razliku od Bajdena, više puta sukobio sa moderatorkom. Na pitanje da li će prihvatiti miran transfer s predsedničke funkcije ukoliko izgubi izbore, Tramp je rekao da hoće, ali pod uslovom da izbori budu fer

Budući da je pre nekoliko dana na Tviteru objavio, kako Gardijan prenosi, fejk njuz da je njegov prethodnik Barak Obama izmislio ubistvo Osame bin Ladena, moderatorka ga je upitala zašto je dao značaja ovoj teoriji zavere.

Aktuelni predsednik je odbio bilo kakvu odgovornost i dodao da je jednostavno podelio „nečije mišljenje“.

„Ali, Vi ste predsednik. Ne možete da retvitujete bilo šta“, uzvratila je moderatorka.

Takođe, Tramp je povodom istraživanja Njujork tajmsa koje je ukazalo da je kandidat republikanaca dužan 421 milion dolara, rekao da je dug „kikiriki“, ako se uzme u obzir bogatsvo koje on ima.

„Nije velika stvar“, rekao je Tramp.

Međutim, Tramp je dodao da je pod istragom i da je „vro loše tretiran od strane IRS (Poreska uprava)“.

„Iako je u pitanju rutinska stvar, administracija, ja sam tretiran veoma loše…“, izjavio je Tramp.

Tramp je još jednom ponovio da se odrekao belih supremista, ali da „Bajdena još niko nije pitao da li se on odrekao Antife“.

Tviter odblokirao nalog Trampovog izbornog štaba

Tviter nalog izbornog štaba američkog predsednika Donalda Trampa odblokiran je bez objašnjenja. Njegov nalog je prethodno blokiran uz objašnjenje da su klipom o sinu demokratskog predsedničkog kandidata Džoa Bajdena prekršena pravila te društvene mreže.

Neposredno nakon što je nalog sa 2,2 miliona pratilaca postao aktivan, Trampov izborni štab je saopštio da ponovo postavlja video „koji Tviter nije želeo da se vidi“.

ODJECI LAJČAKOVE POSETE

Lajčak: Sve što je dogovoreno u dijalogu mora da bude ispunjeno, uključujući ZSO

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je sinoć u Beogradu, na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da sve što je dogovoreno u pregovorima Beograda i Prištine mora da bude ispunjeno, uključujuči osnivanje Zajednice srpskih opština (ZSO), i da na kraju procesa ne treba da ostane nijedno otvoreno pitanje.

„Što se tiče ZSO, tu je sve potpisano i treba da se primeni. Sledeći korak je da se pregovara o statusu ZSO i ti pregovori će biti vođeni u Briselu“, rekao je Lajčak.

Dodao je da su pregovori „toliko ozbiljni“ da je „logično da će Ustav Kosova morati da se menja“.

„I niko mi nije rekao da je to nemoguće, Ustav nije Biblija. Ako se dogovaramo o ozbiljnim stvarima, to mora da se odrazi u Ustavu“, rekao je specijalni predstavnik EU.

Vučić: Insistiraćemo da Priština potpisano implementira, ali nisam optimista 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da po sporazumu o normalizaciji odnosa koji su postignuti i potpisani pre sedam i po godina u Briselu vlasti u Prištini „prstom nisu mrdnule“ da ispune svoj deo oko formiranja Zajednice srpskih opština.

On je rekao da će srpska strana „insistirati da se implementira sve što je dogovoreno i što je potpisano“, ali da „nije optimista“ da će do toga u potpunosti i doći.

„Mi želimo da sa tim ljudima gradimo zajedničku budućnost, da razgovaramo kako ćemo da ulažemo u fabrike i puteve zajedno, kako ćemo da živimo zajedno a ne da razmišljamo kako će ko koga da prevari“, rekao je Vučić.

Tači i Hoti: Pitanje SZO zatvoreno

Predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači, koji se sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom sreo pre dva dana, ponovio je da Zajednica srpskih opština, koju, prema njegovim rečima, Srbija pokušava da vrati za pregovarački sto, nije tehničko pitanje i da neće biti promene ustava po tom pitanju, prenosi RTS.

„Kosovo nema obavezu da preduzima dalje korake, bilo koji pomak iz tog okvira znači Republiku Srpsku, to je ulazak u proces napada na državu Kosovo iznutra, posebno kada Srbija nije spremna da prizna Kosovo, sa ovom zajednicom“, prenosi Gazeta ekspres Tačijevu izjavu.

Sličan stav zauzeo je i premijer privremenih institucija u Prištini Avdulah Hoti, rekavši da je „pitanje ZSO zatvorena tema za Kosovo, o njoj se neće razgovarati u Briselu i biće formirana na osnovu mišljenja kosovskog Ustavnog suda“.

„Na neki način postavljamo element garancije da Zajednica neće imati izvršna ovlašćenja“, izjavio je Hoti na televiziji Kljan Kosova, prenosi N1.

I DRUGE VESTI

Rudolf Đulijani bio na meti ruskih obaveštajaca

Američke obaveštajne službe prošle godine su upozorile Belu Kuću da je Trampov lični advokat Rudolf V. Đulijani meta operacije od strane ruske obaveštajne službe, kako kažu četiri zvaničnika koji su upoznati sa situacijom, a prenosi Vašington post.

Upozorenja su zasnovana na više dokaza, uključujući prisluškivane razgovore koje su potvrdili da je Đulijani razgovarao sa ljudima povezanim sa ruskom obaveštajnom službo tokom puta u Ukrajinu, decembra 2019. godine, gde je prikupio informacije za koje je mislio da će dokazati korupciju bivšeg potpredsednika Bajdena i njegovog sina Hantera.

Obaveštajna služba je izrazila zabrinutost da je Đulijani iskorišćen da predsedniku Trampu prenese misinformacije ruskih obaveštajaca, rekli su bivši zvaničnici, koji su želeli da ostanu anonimni.

Upozorenja Beloj Kući, koja ranije nisu bila prijavljena, navela su savetnika za nacionalnu bezbednost Roberta O’Brajana da u privatnom razgovoru upozori Trampa da bilo kakve informacije koje je Đulijani doneo iz Ukrajine treba smatrati podmetnutim od strane Rusije, rekao je jedan od bivših zvaničnika.

Poruka je glasila: „Radi kako hoćeš, ali tvoj prijatelj Rudi je obrađen od strane ruskih snaga u Ukrajini“.

Kamala Haris negativna na koronavirus

Američka senatorka Kamala Haris, kandidatkinja za potpredsednicu SAD, negativno je testirana na koronavirus, neposredno nakon što je otkazala putovanja za nekoliko dana jer su dve osobe iz njenog tima zaražene.

I Haris i njen muž Dag Emhof su testirani negativno, saopštio je izborni štab predsedničkog kandidata Džozefa Bajdena.

Haris će postati potpredsednica SAD, prva žena i prva crnkinja na nekoj od dve najviše pozicije u SAD, ako Bajden na izborima 3. novembra pobedi aktuelnog predsednika Donalda Trampa.

Haris je ranije objavila da otkazuje put na predizborne aktivnosti u saveznoj državi Severna Karolina i da će umesto toga održati virtuelni skup.

U Francuskoj više od 30.000 novozaraženih, Španija prijavila oko 13.000 novih infekcija koronavirusom

U Francuskoj je od poslednjeg preseka potvrđeno 30.612 novih slučajeva koronavirusa, prvi put od početka epidemije, a preminulo je 88 osoba, saopštile su zdravstvene vlasti.

Francuski predsednik Emanuel Makron naložio je u sredu noćni policijski čas u Parizu i osam drugih velikih gradova u kojima vlada koronavirus.

Raste takođe broj hospitalizovanih pacijenata.

Takođe, Španija je u poslednjem preseku prijavila više od 13.000 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Ministarstvo zdravlja Španije navelo je da su u prethodna 24 časa registrovane 6.603 infekcije, a da su ostali slučajevi potvrđeni prethodnih dana, ali da su ih regionalne vlasti tek sada prijavile.

Vodeći vladin virusolog Fernando Simon rekao je da „nijedna provincija nije tamo gde bi vlast želela da bude“ po pitanju epidemiološke situacije, ali da postoji „osećanje da je u toku proces stabilizacije“.

VESTI IZ SPORTA

Posle Ivanića i Kanga pozitivan na koronavirus, nema odlaganja derbija

Fudbaler Crvene zvezde Gejlor Kanga zaražen je koronavirusom.

Gabonac se u sredu vratio sa reprezentativnih obaveza i iz predostrožnosti nije trenirao. 

Trenutno se dobro oseća i nema simptome.

Ekipi Dejana Stankovića predstoji večiti derbi protiv Partizana, koji je na programu u nedelju, od 17 časova na stadionu Partizana, a pre samo nekoliko dana potvrđeno je i da je Mirko Ivanić zaražen novim virusom.

Međutim, kako stvari stoje nema ništa od odlaganja večitog derbija između fudbalera Partizana i Crvene zvezde.

U protokolu organizacije utakmice Superlige utakmica može da se odloži ukoliko tim to zatraži, u slučaju da ima sedam bolesnih igrača.

„Kristijano Ronaldo prekršio protokol o koroni“

Ministar sporta Italije Vinčenco Spadafora rekao je kako veruje da je fudbaler Juventusa Kristijano Ronaldo prekršio zdravstvene protokole vezane za koronavirus odlaskom za Portugal, ali i povratkom u Torino.

„Da, mislim da je prekršio protokol ako nisu postojala neka posebna ovlašćenja nadležnih institucija“, rekao je Spadafora za Rai Uno.

Ekipa Juventusa bila je u izolaciji nakon što su dva člana zaražena koronavirusom, ali je Ronaldu i još šestorici igrača bilo dozvoljeno da napuste tim i priključe se svojim reprezentacijama.

Nakon toga, Ronaldo je odigrao dve utakmice za selekciju Portugala pre nego što je na testiranju za koronavirus dobio pozitivan rezultat. On je potom odvojen od nacionalnog tima, a pre dva dana se vratio u Torino avionom za medicinsku evakuaciju.

Ronaldo će propustiti utakmicu sa Krotoneom u subotu u Seriji A i meč sa Dinamom iz Kijeva, narednog utorka u Ligi šampiona. Takođe, mogao bi da propusti i duel sa Barselonom, 28. oktobra.

Tajron Lu novi trener Los Anđeles Klipersa

Tajon Lu definitivno je novi trener Los Anđeles Klipersa, objavio je novinar ESPN Adrian Vojnarovski.

Četvrdesettrogodišnjak je bio pomoćniik Doku Riversu koji je dobio otkaz posle eliminacije u polufinalu plej-ofa Zapadne konferencije iako su protiv Denvera vodili 3-1. 

Sa klubom iz Kalifornije dogovorio je saradnju do 2025. a Vojnarovski nadovi da novi trener ima značajnu podršku među ključnim košarkašima Klipersa. Jedan od aduta mu je i izrazita sposobnost komunikacije sa igračima.

Lu je vodio Klivlend Kavalirse do jedine titule u istoriji te franšize 2016. godine, a sa njima je tri godine zaredom stizao do velikog finala. Kavsi su mu uručili otkaz posle šest poraza na isto toliko utakmica u sezoni 2018/19.

U SVETU I SRBIJI

BRISEL – Završava se dvodnevni samit Evropske unije.

SOFIJA – Skup povodom 100 dana antivladinih protesta u Bugarskoj.

BEOGRAD – U 8.30 u Vladi Srbije direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastaće se sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

ŠTA PIŠE DNEVNA ŠTAMPA

Dnevni listovi na naslovnim stranama izdanja od petka najviše pišu o novom talasu epidemije koronavirusa i sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

BLIC – U tekstu „Treći talas korone će potrajati do marta“ list donosi predviđanja epidemiologa o novom talasu epidemije. O ideološkom pregrupisavanju unutar opozicije u tekstu „Opozicija ide u tri bloka“.

VEČERNJE NOVOSTI – Pod naslovom „Srpska je država i bez stolice u UN“ list u specijalnom izdanju povodom 65. godišnjice postojanja donosi intervju sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom. „Vučića osuđuju za izdaju koje nema“, kaže patrijarh SPC Irinej.

DANAS – O najavljenoj poseti ruskog predsednika Srbiji u tekstu „Putin nije ‘otkazao’ ali niko ne zna kada će doći“. „Poništiti šabačke izbore u celosti“, Raša Nedeljkov iz organizacije CRTA govori o mogućem rešenju četvoromesečne krize u Šapcu izazvane osporavanjem rezultata lokalnih izbora.

POLITIKA – „Tražimo punu primenu Briselskih sporazuma“, poručio Vučić izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku. Pod naslovom „Zatvorili smo poglavlje Vojislava Koštunice“ lider Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović o promenama u toj partiji.

PREPORUKA ZA ČITANJE

Pročitajte ispovest Milana St. Protića, istoričara i bivšeg ambasadora, u velikom intervjuu za novi Nedeljnik. Naravno, tu je i poklon-knjiga o Gagi Nikoliću, druga iz naše edicije, da je pročitate tokom vikenda, pre nego što alarmi ponovo ne opomenu…

“Više vredi jedan Dučićev stih od svih teritorija koje smo osvojili u istoriji. To nas je upisalo u Evropu”: Milan St. Protić u velikom intervjuu za novi Nedeljnik

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN

1854 – Rođen je engleski pisac irskog porekla Fingal O’Flaerti Vils, poznat kao Oskar Vajld, najizrazitiji zastupnik larpurlartizma u engleskoj književnosti druge polovine 19. veka. Njegovo demonstrativno kršenje viktorijanskih društvenih konvencija završilo se dvogodišnjom kaznom zatvora (1895) zbog homoseksualizma. Preminuo je u Parizu 1900. u bedi i nemilosti (Dela: „Slika Dorijana Greja“, „Važno je zvati se Ernst“, „Idealan muž“, „Srećni princ i druge priče“).

1927 – Rođen je Ginter Gras, jedan od najznačajnijih nemačkih književnika 20. veka, koji je svetsku slavu stekao prvim romanom „Limeni doboš“ (1959), oštar polemičar i društveni kritičar („Limbur“, „Pseće godine“, „Lokalna anestezija“).

1945 – Osnovana je Organizacija za hranu i poljoprivredu UN (FAO) sa osnovnim ciljem da podigne nivo ishrane i poboljšanja životnog standarda. Godine 1979. ovaj datum ustanovljen je kao Svetski dan hrane

1959 – Preminuo je Džordž Maršal , šef Generalštaba američke vojske u Drugom svetskom ratu, jedan od inicijatora programa za obnovu posleratne Evrope (1947) koji je po njemu nazvan „Maršalov plan“. Dobitnik je Nobelove nagrade za mir 1953.

1998 – Pod pritiskom međunarodne zajednice, jedinice Vojske Jugoslavije na Kosovu počele su povlačenje u matične garnizone, ali su se nastavili sukobi manjeg intenziteta između srpskih snaga bezbednosti i kosovskih Albanaca.

2016 – U Crnoj Gori održani su parlamentarni izbori na kojima je najvše glasova osvojila Demokratska partija socijalista (DPS), ali nedovoljno da samostalno formira vladu; Državni organi Crne Gore su saopštili da se tokom izbornog dana desio pokušaj državnog udara, zbog čega je uhapšeno 20 državljanja Srbije.

KAKVO NAS VREME OČEKUJE

U Srbiji će danas biti promenljivo oblačno i malo hladnije vreme, mestimično sa kišom, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Duvaće slab do umeren južni i jugoistočni vetar, a potom severozapadni.

Najniža temperatura biće od devet do 17, a najviša od 15 na severozapadu do 20 stepeni na jugoistoku.

I u Beogradu će biti promenljivo oblačno, povremeno uz kratkotrajnu slabu kišu, sa temperaturom od 11 do 16 stepeni Celzijusa.

Meteoropatske reakcije su moguće u vidu glavobolјe i smanjenja koncentracije.

*U ovom pregledu korišćeni su izveštaji agencije Beta

https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/
https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/
Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.