“Više vredi jedan Dučićev stih od svih teritorija koje smo osvojili u istoriji. To nas je upisalo u Evropu”: Milan St. Protić u velikom intervjuu za novi Nedeljnik

0
Fotografije: Igor Pavićević; Wikimedia Commons

Istoričar i bivši ambasador Beograda u Sjedinjenim Državama za novi Nedeljnik govorio je o 5. oktobru, propuštenim šansama, izneverenim očekivanjima, ambasadorskim danima u Vašingtonu i Bernu, “ljubavi” sa Bušom, pridobijanju Dika Martija, ali i o Kosovu, Severnoj Makedoniji, srpskom duhu i Jovanu Dučiću.

“Trudim se da branim autentično srpstvo. A to znači interes srpskog naroda za napretkom i opstankom. Da podsetim na dostignuća naša koja nisu teritorijalna: više vredi jedan Dučićev stih od svih teritorija koje smo osvojili u istoriji. To nas je upisalo u Evropu. Nije nas upisalo prostranstvo nego dostignuće. Ako je jedno Srpče iz Trebinja stiglo dotle da peva sonetnim stihom na nivou Bodlera, na jednom seljačkom jeziku koji je ustanovljen par decenija pre Dučića, to onda vredi više od svega”, rekao je Protić, uz opasku da ni Nemci ne temelje svoju vrednost na Bizmarku nego na Geteu.

“I Amerikanci će svoju veličinu češće da mere prema Tenesiju Vilijamsu, Hemingveju ili Endiju Vorholu nego prema predsednicima. Da ne pričamo o Francuzima i Špancima. Više vredi Don Kihot nego sve kolonije koje je Španija imala. Jer su sve izgubili i još optuženi s pravom da su krvoloci. Koliko su Indijanaca pobili, a ko ih brani? Servantes. To su vrednosti, to su dostignuća. A mi smo postali toliko primitivni da srpstvo merimo isključivo teritorijom. Kao što životni uspeh merimo materijalnim dobrima. Uspeo je onaj ko je bogat”, ispričao je Milan St. Protić u velikom intervjuu za novi Nedeljnik.

Nedeljnik sa dva poklona – knjiga o Draganu Nikoliću i Mond diplomatik na srpskom jeziku – na kioscima je od četvrtka, 15. oktobra.

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs