Zastrašujuća internet sekta teoretičara zavera prisutna i kod nas: “U Srbiji ima 2.700 sledbenika, a u Hrvatskoj oko 7.800…”

0
Graeme Sloan / ddp USA / Profimedia

Prvi put najšira javnost čula je za “Q” kada su se na jednom mitingu predsednika SAD Donalda Trampa, koji je prenosila televizija, pojavili momci i devojke sa sedamnaestim slovom alfabeta na majicama. A onda je magazin Atlantik skrenuo pažnju javnosti, svetske, da je priča o teoriji zavere koju su prigrlili mnogi i na ovim prostorima mnogo duža, obuhvatnija i opasnija.

Sve je više izveštaja da i na ovim prostorima nalaze plodno tle.

Pokret, kult, sekta, virtualna pošast – različite su definicije ove grupe čiji se sledbenici šire svetom poput – virusa.

Na stranice povezane s QAnonom u Evropi ovog proleća zakačilo se pola miliona pratilaca. U Americi je uglavnom reč o tvrdim pristalicama Donalda Trampa, okupljenima oko Q-a, tajanstvenog objavljivača insajderskih informacija o tajnoj borbi Trampa protiv “dip stejta” i kriminalnom svetskom elitom na čelu sa demokratama, Hilari Klinton, Rotšildima, neizostavno Bilom Gejtsom… Tramp je za njih nešto poput mesije, piše Jutarnji list u opsežnoj analizi ovog fenomena.

Samo tri meseca prije nego što je preminuo Džon Mekejn, njegov Tviter profil bio je zatrpan mimovima u kojima se slavila njegova “neizbežna skora smrt”. Poruke sa njegovog profila imale su na desetine “heštegova”, a čak 97 odsto je tagovalo i aktualnog predsednika Donalda Trampa kako bi privuklo njegovu pažnju i navelo ga da ih retvituje. “Hešteg” #OPMAYFLOWER2018 ponavljao se u svim objavama. Prateći tragove napadača, jedan Tviterov istraživač otkrio je privatnu FFejsbuk stranicu odakle je sve to poticalo sa “heštegom” OPERATIONMAYFLOWERWWG1WGA.

“WWG1WGA” je skraćenica koja znači “gde ide jedan, idemo svi”, što je slogan tada još uvek nedovoljno poznatog QAnona.

Pokret, kult, sekta, virtualna pošast – različite su definicije ove grupe čiji se sledbenici šire svetom poput – virusa.

Na stranice povezane s QAnonom u Evropi ovog proleća zakačilo se pola miliona pratilaca. U Americi je uglavnom reč o tvrdim pristalicama Donalda Trampa, okupljenima oko Q-a, tajanstvenog objavljivača insajderskih informacija o tajnoj borbi Trampa protiv “dip stejta” i kriminalnom svetskom elitom na čelu sa demokratama, Hilari Klinton, Rotšildima, neizostavno Bilom Gejtsom… Tramp je za njih nešto poput mesije.

Sve je više izveštaja da je QAnon i na ovim prostorima “zarazio” mnoge.

“Ovde smo da pratimo i odgovorimo na otrovnu propagandu koja nas vekovima odvlači u ratove i nasilje, a sve u ime vladara koje ne poznajemo”, priča za sarajevski BIRN Adis Valjevac, administrator Qanona BiH.

QAnon Srbija prema ovim podacima ima oko 2.700 sledbenika, a u Hrvatskoj ima i znatno više – oko 7.800 članova.

“Q zastupa mir, Q jeste mir”, kaže Valjevac o misterioznom “Trampovom insajderu”.

“Sve što je potrebno u ovom ludački užurbanom svetu jeste da se ljudi sklone od telefona, televizora i kompjutera i mućnu glavom. Verujte mi, uvideli bi koliko je toga u svetu nelogično”, objašnjava on.

Ali i taj QAnon je zapravo proizvod interneta, izrastao na korisnicima koji vreme besomučno provode “na mreži”, čija otrovna propaganda gura društvo u nasilje, a i vladara ne poznaju.

E sad, pristalice QAnona, od kojih poneki možda i ne znaju da su deo tog globalnog fenomena, verojatno bi imali nekoliko protivargumenata za tu tvrdnju.

Njihov “prorok” sa imenom “Q”, svoju prvu poruku poslao je u avgustu 2017. godine na američkom 4chanu, jednoj od najpoznatijih internet jazbina zloglasnih po nastranim fotografijama i forumašima tako ekstremnih i nasilnih stavova da im je pristup “normalnim raspravama” odavno zabranjen.

Najava o hapšenju Hilari Klinton posle kog će “uslediti ulični neredi” ni nakon tri godine nije se obistinila, ali ništa zato, interes je eksplodirao kada je milijarder Džefri Epstajn, osuđeni pedofil i prijatelj Bila Gejstsa, princa Endrjua, ali i Donalda Trampa, počinio samoubistvo, navodno “pod sumnjivim okolnostima”. Sledbenici su to doživeli kao potvrdu istinitosti jedne od teorija na čijem je duhu Qanon narastao – o tome da svetom vladaju pedofili koji otimaju decu i piju im krv jer ih to pomlađuje.

Tu teoriju mnogi uzimaju kao pravi početak ovog fenomena.

Ima i drugih škola mišljenja.

Postoji, recimo, i teorija zavere iz 2016, poznata kao “Pizzagate”. Te godine, kada su borbu za Belu kuću vodili Tramp i Klintonova, internetom se širila priča da Klintonovi u podrumu jedne picerije u Vašingtonu vode globalni pedofilski lanac. Teorija, koja svojim elementima podseća na davne antisemitske optužbe, izrasla je na naoko banalnim imejlovima koje je razmenjivao Džon Podesta sa vlasnikom jedne picerije. Pica i pasta bili su, prema mišljenju sledbenika, šifre za devojčice i dečake. Narudžbe za hranu, koje je Podesta slao, bile su narudžbe dece za pedofilske orgije.

Čini se suludo, ali takve tvrdnje nisu bile dovoljno nebulozne da jedan naoko normalan otac dvoje dece, ispunjen pravedničkim gnevom i naoružan do zuba, upadne u taj restoran kako bi iz podruma spasio zarobljene mališane. Kad je shvatio da podruma nema i da je jedini manijak tu on sam, predao se policiji i zaradio četiri godine zatvora. Suočena s pretnjom skupih tužbi, teorija o “picagejtu” nestala je iz desničarskih medija koji su je, iako i sami svesni gluposti, zdušno gurali u “mejnstrim”.

Manje i više čudnovate teorije nastavile su da se šire internetom i svog velikog proroka i ujedinitelja pronašle 2017. u tajanstvenom QAnonu. Hiljade poruka poznatijih kao Q-mrvice, koje su otad do danas objavljene u sumnjivim krajevima interneta, dvosmislene su i šifrovane haiku forme sa hriščanskim etaforama o velikoj oluji koja dolazi i velikom buđenju, tako nedefinisane i nebulozne da ih čitalac može tumačiti kako god želi.

Mnogi veruju da su bile usmerene na radikalne američke hriščane koji čine prilično jaku glasačku mašineriju. Nije trebalo dugo da se iz bespuća sumnjivih domena, zahvaljujući nekolicini blogerskih fanova, kreativna tumačenja Q-ovih mrvica presele prvo 2018. na Redit, onda na Jutjub desničarske kanale, a na kraju na masovne mreže Fejsbuk i Tviter. Vrlo brzo se QAnon ostvario i u analgonom svetu u vidu građana koji su se, u majicama i s transparentima sa plamtećim slovom Q, u sve većem broju pojavljivali na “protivrampovskim skupovima”.

Svakako su postali globalni fenomen zbog aktuelnog predsednika SAD Donalda Trampa.

QAnon i s njim povezane internet grupacije i profili osvojili su u samo tri godine postojanja stotine hiljada, a neki misle i više pratitelja koji, sudeći barem prema sadržaju koji dele, veruju u satanističke rituale, holivudske lance pedofila te da će Tramp sve te zlikovce strpati u Gvantanamo.

Analiza njihovih profila, koju je provela analitička kompanija “Graphika”, partner kompanija kao što je Fejsbuk, kaže da se neverojatno preklapaju sa profilima Trampovih pristalica, ali se u poslednje vrijeme šire, spajajući se sa antivakserskim pokretima i borcima protiv 5G mreže.

Pre nekoliko nedelja američki predsjednik, upitan što misli o QAnonu, poručio da, iako ne zna za grupu, “čuje da su velike patriote” koji ga vole i “sve su popularniji”.

“Dovraga, Q, jesi li čuo? Predsednik je dva puta spomenuo QAnon. Volimo te, Tramp”, predsjednik je razdragao qanonovce.

ŠTA O QANONU PIŠU SVETSKI MEDIJI

“Teorije zavere krajnje desne neformalne grupe Kjuanon (QAnon) sa širenjem korona virusa u svetu, pored ulaska u mejnstrim politiku SAD, prelile su se van granica Amerike s mogućim opasnim posledicama pošto mogu ugroziti borbu protiv pandemije podrivanjem poverenja u vakcine”, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE) ocenu svetskih medija.

Uticaj Kjuanona može se videti na protestnim skupovima organizovanim zbog restriktivnih mera i nošenja maski od Los Andjelesa do Londona, Berlina i Melburna – uz demonstrante koji bez dokaza upozoravaju da je pandemija “zavera kabale satanističkih pedofila koji kontrolišu svet”, piše agencija Frans pres.

Stručnjaci kažu da je Kjuanon tokom pandemije naglo porastao, mešajući svoje antisemitske i krajnje desne stavove s teorijom da je korona virus zavera kojom se oduzimaju slobode. Londonski Institut za strateški dijalog je u analizi postova povezanih s Kjuanonom pokazao eksplozivan rast objava izmedju marta i juna ove godine – gotovo 175 odsto na Fejsbuku, 77,1 odsto na Instagramu i 63,7 posto na Tviteru.

Iako je sadržaj Kjuanona i dalje najdominantniji u SAD, istraživači su pronašli povezani sadržaj na društvenim mrežama poreklom iz oko 70 zemalja. Ovaj porast, dodaje AFP, dogodio se dok su zaraze korona virusom rasle širom sveta. Stručnjaci sada upozoravaju da bi Kjuanon mogao nanijeti ozbiljnu štetu borbi protiv pandemije potkopavanjem povjerenja u kampanju imunizacije.

Pokret Kjuanon se temelji na objavama koje su se na internet forumu 4chan počele pojavljivati u oktobru 2017, koje je postavljao korisnik pod nazivom Kju, uz tvrdnju da je američki obaveštajni zvaničnik s pristupom tajnim podacima. Bez dokaza, Kju je naveo da Donald Tramp vodi rat protiv “duboke države” i drugih elita, kao i da planira krenuti u napad na “sotonističku pedofilsku kabalu”.

Poslednjih meseci stotine hiljada naloga, oglasa i haštagova povezanih s Kjuanonom blokirani su ili ograničeni na Tviteru, Fejbuku, Instagramu, Jutjubu ili TikToku. Ali, ističe AFP, internet je i dalje prepun sadržaja Kjuanona.

U SAD, Kjuanon je već evoluirao iz internet subkulture u masovni pokret koji se uvlači u mejnstrim, a kako pandemija korona virusa potpiruje širenje teorija zavere van američkih obala, Kjuanon “metastazira” i u Evropi, ukazuje Njujork tajms.

Grupe su nikle od Holandije do Balkana, ističe list, dodajući da su se na temu Kjuanona, pod okriljem zahteva “Spasite našu decu” u Velikoj Britaniji održali protesti u više od 20 gradova i mesta, privlačeći više ženskih i manje desničarskih grupa.

Ipak, naglašava Njujork tajms, čini se da je Kjuanon u Nemačkoj napravio najdublji prodor okupljajući nesuvislu mešavinu protivnika vakcina, mislilaca i gradjana koji smatraju da su vladine mere ograničenja u borbi protiv korona virusa preterane.

Procenjuje se da je ta neformalna grupa u Njemačkoj na društvenim mrežama stekla oko 200.000 sledbenika, što se smatra najvećim brojem u svetu, na području gde engleski nije maternji jezik.

Prvi koji su se priklonili Kjuanonu u Njemačkoj – kao i u SAD – bili su, ukazuje list, aktivisti ekstremne desnice čime je grupa postala novi otežavajući politički element vlasti koje su se već borile protiv iskorenjivanja ekstremističkih mreža.

Okidač za masovno širenje Kjuanona u Njemačkoj bila je velika NATO vežba pre pandemije, za koju su nemački sledbenici Kjuanona tvrdili da je to zapravo tajna operacija američkog predsednika s ciljem da oslobodi Nemačku od vlade kancelarke Angele Merkel.

Prateći eksplozivan rast Kjuanona na medjunarodnom nivou, CNN ističe da je istražio stotine računa na društvenim mrežama utvrdivši da je bilo gotovo 180 Fejsbuk grupa i stranica koje su prihvatile teorije Kjuanona izvan SAD i većina ih je u Evropi ili Latinskoj Americi.

U Evropi su, dodaje CNN, Nemačka, Italija, Francuska i Velika Britanija imale najviše prihvatanja Kjuanonovih teorija.

Fejsbuk stranice i grupe povezane s Kjuanonom, koje je pregledao CNN, zabeležile su ukupno najmanje 12,8 miliona interakcija od početka godine do poslednje nedelje u septembru. Većina aktivnosti dogodila se posle marta, kada se pandemija korona virusa brzo proširila Evropom.

Da su Kjuanonove tvrdnje istinite, poljuljale bi same temelje globalne vlade i objasnile zbrku politike poslednjih godina. Takvi kakvi jesu, nisu istiniti – ali njihova bi važnost uprkos tome mogla biti izuzetno značajna, ocenjuje londonski Indipendent.

Zasad identitet ili identiteti koji stoje iza teorije zavere grupe Kjuanon ostaju tajni i moguće je da će zauvek ostati tako. Objave su ponekad poput zagonetki. Druge su izričitiji, navodeći detalje o odredjenim ljudima. Objave su fokusirane na Trampa i stvari koje se oko njega dogadjaju, a mnogi se postovi žale da “duboka država” ugrožava njegov rad.

Ali, dodaje list, teorije Kjuanona su se proširile na veliku teoriju zavere, koja povezuje mnoge ljude, uključujući Hilari Klinton i Roberta Mulera, koji je vodio istragu o ruskom mešanju u američke izbore. Kjuanon takodjer “pozajmljuje ” od drugih teorija zavere – poput “Picagejta”, koja je upućivala na razne poznate ljude uz tvrdnju da su u jednoj piceriji u Vašingtonu vodili bandu za seks-trefiking dece.

Teorija je rasla izbijajući u mejnstrim, ukazuje Indipendent. Podržale su je poznate osobe, a njeni sledbenici pojavili su se u stvarnom životu na Trampovim skupovima. Brojni kandidati za Kongres prihvatili su teoriju uoči izbora ove godine, dodaje londonski list. I premda Tramp nije izričito podržao teoriju, dao je svoju prećutnu podršku, rekavši da sledbenici Kjuanona “vole našu zemlju”.

(Jutarnji list/Nedeljnik/Beta)