Dobro jutro.

Beograd danas neće, kao pre 20 godina, biti tačka u kojoj se sabiraju svi nezadovoljni i besni. Ovog jutra, to je samo još jedan glavni grad, sa svojim užurbanim stanovnicima, radovima i rekonstrukcijama na ulicama koje su zapamtile. Pored sećanja gde su bili, sa kim i šta su radili tog petog dana oktobra 2000. godine, danas će građani Srbije govoriti o Vučićevoj najavi da će (konačno) saopštiti ime mandatara, verovatno o koronavirusu, možda o Nagorno-Karabahu i sasvim sigurno ne o novom okupljanju fudbalske reprezentacije pred neki novi baraž.

Jer od te 2000. godine naša reprezentacija nije igrala na Evropskom prvenstvu, a neko bi rekao da se gotovo ništa nije promenilo…

DANAS JE 20. GODIŠNJICA DEMOKRATSKIH PROMENA

Danas se navršava 20 godina od velikih demonstracija u Beogradu, kojima je 5. oktobra 2000. godine okončana vladavina Slobodana Miloševića.

Demonstracije su izbile zbog toga što je predsednik Savezne Republike Jugoslavije Slobodan Milošević odbio da prizna rezultat predsedničkih izbora, na kojima je 24. septembra izgubio od kandidata Demokratske opozicije Srbije (DOS) i lidera Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice.

Demonstranti su 5. oktobra na plato ispred tadašnje Savezne skupštine SRJ stigli iz čitave Srbije u desetinama kilometara dugačkim kolonama automobila, autobusa i kamiona, na pojedinim putevima lokacijama probijajući buldožerima policijske blokade.

Već u prepodnevnim satima policija je upotrebila suzavac kako bi sprečila demonstrante da uđu u Skupštinu, ali bezuspešno. Zgrada Savezne skupštine je demolirana i zapaljena, kao i zgrada Radio-televizije Srbije u Takovskoj ulici.

Policija je ubrzo prestala da pruža otpor i većim delom se pridružila građanima.

U večernjim satima 5. oktobra 2000. građane je sa terase Skupštine Beograda pozdravio novi predsednik SRJ Vojislav Koštunica, a narednog dana, 6. oktobra, Milošević je priznao izborni poraz i čestitao mu.

U demonstracijama je poginula Jasmina Jovanović iz Miloševca kod Velike Plane, koja je pala pod točkove kamiona. Momčilo Stakić iz Krupnja je umro od srčanog udara, a ukupno je povređeno 65 ljudi.

Dvadeset godina kasnije, DOS odavno ne postoji, Koštunica je u političkoj penziji, a tadašnji učesnici u vlasti Slobodana Miloševića ponovo zauzimaju najvažnije položaje u zemlji.

Zvanično obeležavanje godišnjice nisu najavile ni političke partije koje su imale ušešće u organizaciji demonstracija. 

Nedeljnikova velika priča o poslednjim tajnama petog oktobra

Pobednik izbora 24. septembra 2000. Vojislav Koštunica danas se ne pojavljuje u javnosti. Ni sada na poziv Nedeljnika nije želeo da prekrši svoju ranije donetu odluku. Ali iz ranijih razgovora sa potpisnikom ovih redova se zna njegov stav o tim događajima. On je kao jednu od najbitnijih stvari u vezi sa Petim oktobrom istakao činjenicu da je to bio “kraj komunizma u Srbiji na više različitih načina, sa 10 godina zakašnjenja”.

Novembra 1999. godine, nekoliko meseci posle NATO bombardovanja grupa srpskih opozicionara pozvana je u Vašington da se susretnu sa predstavnicima američke vlade i Kongresa, pa i sa omraženom Madlen Olbrajt. U seriji razgovora srpska opozicija je prvi put dobila konkretni mig da su Amerikanci spremni da pomognu u rušenju režima Slobodana Miloševića.

Na pitanje u kakvom su mu sećanju, dvadeset godina kasnije, ostali događaji od 5. oktobra 2000. godine, Rasim Ljajić, jedini lider tadašnjeg DOS-a koji je danas u vlasti (i jedan od nekolicine politički aktivnih), je rekao: “Nesumnjivo kao najvažniji politički događaj.”

Lider valjevskog građanskog otpora i inicijator takozvanog “Petrovdanskog ustanka” kada su građani pokušali da “osvoje” zgradu opštine Bogoljub Arsenijević Maki, bio je u zatvoru uoči događaja koji su promenili Srbiju 2000. godine. Sada se za Nedeljnik setio tog vremena i govorio o tome kako posle 20 godina gleda na sve.

VUČIĆ NAJAVIO DA ĆE DANAS SAOPŠTITI IME NOVOG MANDATARA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštiće danas, na osnovu ustavnih ovlašćenja, ime mandatara za sastav nove vlade, rečeno je “Tanjugu” u kabinetu predsednika Republike, a prenosi RTS.

Podsetimo, Sednica Predsedništva SNS biće održana danas u 17 časova u sedištu SNS na Novom Beogradu, najavljeno je iz te partije.  

Vučić je izjavio prošlog utorka da će ime novog mandatara za sastav Vlade Srbije biti poznato “za tri ili malo više dana, ali svakako manje od sedam”.

Slučajno je taj dan za objavjivanje imena mandatara pao baš na godišnjicu Petog oktobra.

TRAMP I ZARAŽEN ZBOG „POLITIČKE PREDSTAVE“ KRŠI PRAVILA

Američki predsednik Donald Tramp nakratko je u nedelju izvezen automobilom iz vašingtonske vojne bolnice gde se od petka leči od KOVIDA-19.

Tramp je odvezen do ruba bolničkog kompleksa gde je pozdravio grupu svojih pristalica koje su tamoo danonoćno.

Predsednik s maskom na licu snimljen je u crnom vozilu kako maše.

Uz video-snimak Tramp je na “Tviteru” najavio je da će u “malu iznenadnu posetu… velikim patriotama na ulici”.

“Mnogo sam naučio o koronavirusu”, poručio je Tramp na svom Tviter nalogu.

Drugi korisnici Tvitera poručili su mu da je ponovo prekršio pravila i da je time što se zaražen vozio “zbog političke predstave”, ugrozio druge.

“Svaka osoba u automobilu tokom te potpuno nepotrebne predsedničke vožnje sada mora na 14 dana u karantin”, napisao je na Tviteru Džejms Filip, lekar i profesor hitne medicine na Univerzitetu Džordž Vašington. “Mogli bi se razboleti. Mogli bi umreti. Zbog političke predstave.”

DRUGE VESTI IZ SVETA

U planu zatvaranje delova Njujorka zbog koronavirusa – Gradske vlasti Njujorka planiraju da zatvore škole, restorane i neke trgovinske radnje u devet četvrti Bruklina i Kvinsa, gde je poslednje dve nedelje registrovan povećan broj zaraženih koronavirusom.

„Predlažem zatvaranje svih škola i prodavnica sa sekundarnom robom u devet četvrti, počev od srede, 7. oktobra“, izjavio je  gradonačelnik Bil de Blazio i dodao da očekuje odobranje od guvernera države Njujork Endrjua Kuoma.

Plan o delimičnom karantinu dolazi pošto su posle nekoliko nedelja rasprave u Njujorku ponovo otvorene neke škole po modelu naizmeničnog predavanja, odnosno smenjivanja odlaska u školu i virtuelnih časova. Ponovo su otvoreni i neki restorani, ali sa samo 25 odsto kapaciteta.

Meksikanka od 103 godine se oporavila od koronavirusa – Meksikanka od 103 godine koja boluje od teške hronične plućne bolesti, oporavila se od koronavirusa posle 11 dana u bolnici, saopštio je Institut za socijalno osiguranje.

Dona Marija bila je pozitivna na testu koronavirusa, ali nema povišen krvni pritisak, dijabetes ili gojaznost što su otežavajući faktori u lečenju od koronavirusa. „To je doprinelo njenom uspešnom oporavku“, naveo je Institut.

Ta žena je 22. septembra primljena u Opštu bolnici u Gvadalahari zbog teškoća s disanjem i visoke temperature, ali nije bilo potrebno da bude povezana na respirator. „Sve vreme je bila veoma vesela, svesna i pričala sa lekarima. Čak nam je na kraju rekla da se mi čuvamo. Njeno stanje je veoma dobro, a simptomi su nestali“, rekao je direktor bolnice David Sančes (Sanchez).

Jermenske vlasti demantovale napad na Mingačevir – Vlasti u Jerevanu i nepriznate Republike Arcah demantovali su tvrdnje Azerbejdžana da su jermenske oružane snage pokrenule večeras napad na grad Mingačevir.

„To je još jedna dezinformacija Azerbejdžana“, rekla je portparolka jermenskog ministarstva odbrane Šušan Stepanjan, navodi Rojters.

Prethodno je Azerbejdžan optužio Jermeniju da gađa gradove u toj zemlji koji su izvan zone konflikta, prenosi AP.

REDOVI SPORTA I RAZONODE

Okuplja se fudbalska reprezentacija – Selektor Ljubiša Tumbaković okupiće danas fudbalske reprezentativce pred utakmicu baraža za Evropsko prvenstvo koja se igra protiv Norveške u četvrtak.

Tumbaković i Nemanja Maksimović obratiće se novinarima na zvaničnoj konferenciji za štampu.

Majami se ne predaje – Košarkaši Majamija su u oslabljenom sastavu bez Dragića, Adebaja i povređenog Nana, rezultatom 115:104 pobedili L.A. Lejkerse.

Majami je smanjio prednost Lejkesa u finalu na 2-1, a Džimi Batler je odigrao još jednu utakmicu o kojoj će se pričati – povezao je 40 poena, 11 asistencija i 13 skokova.

Liverpul primio 7, a Mančester Junajted 6 golova – Ostaće zapisan 4. oktobar u istorijskim knjigama engleskog fudbala. Dva najveća engleska kluba deklasirana su u četvrtom kolu Premijer lige.

Liverpul je na gostovanju Aston Vili izgubio rezultatom 7:2, uz tri autogola, dok je Junajted na svom terenu sa igračem manje izgubio od Totenhema rezultatom 1:6.

PREGLED ŠTAMPE

Beogradska dnevna štampa u današnjem izdanju piše o predstojećem zasedanju Predsedništva SNS, o ratu u Nagorno-Karabahu, 20. godišnjici demokratskih promena u Srbiji, korona virusu i o drugim temama.

BLIC – „Novi udar korone u novembru“, upozorava epidemiolog Predrag Kon. „Vlada do kraja nedelje“, uoči sastanka vladajuće stranke o formiranju izvršne vlasti. „Srbija od EU dobija 2,5 milijardi evra za projekte“, list navodi da je Brisel namenio znatna sredstva za privredu.

VEČERNJE NOVOSTI – „Srpska deca na nišanu Albanaca“, povodom napada u školskom dvorištu u Donjoj Brnjici. „Vučić: Neki u SNS veruju da su zakupili fotelje“, kaže predsednik Srbije. Razgovor s počasnim konzulom Srbije u Jermeniji: „Nagorno-Karabah simbol odbrane hrišćanstva“.

DANAS – „Nije dovoljno promeniti vlast, treba menjati sistem“, razgovor sa politički aktivnom omladinom povodom godišnjice 5. oktobra. O borbi unutar Demokratske stranke „Ko vodi u nastajanje, a ko u nestajanje“. Pet godina od početka suđenja za ubistvo Slavka Ćuruvije sprema se „novo suđenje  N.N. nalogodavcima“.

ALO – List prenosi izjavu predsednika Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića uoči predsedništva te stranke na kome se očekuje imenovanje mandatara za sastav nove Vlade Srbije „Neki ministri misle da su zakupili fotelju“.

INFORMER – List piše o opasnostima od epidemije korona virusa u Srbiji „Novi udar korone u novembru“.

KURIR – „Vučić: Neki iz SNS misle da imaju zakupljenu ministarsku fotelju“, o očekivanjima za dodelu mandata za sastav nove vlade nakon izbora 21. juna.

POLITIKA – „Ko skriva istinu o ubistvu gardista“, povodom 16. godišnjice od ubistva dvojica pripadnika VS u Topčideru. „Srbi u Donjoj Brnjici traže zaštitu policije i KFOR-a“, povodom napada na đake kod Prištine. U intervjuu predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor kaže: „Očekujem pokrajinsku vladu kontinuiteta“.

SRPSKI TELEGRAF – „Sloba hteo rat sa NATO po svaku cenu“, list piše o „tajnim dokumentima“ bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića.

NA DANAŠNJI DAN

2000 – Čitajte na početku teksta

2004 – U okviru kasarne Topčider, ispred podzemnog vojnog objekta Karaš pod nerazjašnjenim i kontroverznim okolnostima poginula su dvojica gardista Vojske Srbije i Crne Gore: Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović.

PREPORUKA ZA ČITANJE

Šta je peti oktobar u srpskoj istoriji

Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.