Ako bi neko mogao da bude zaštićen to je predsednik SAD: Gde je bio, šta je radio i kako se koronom zarazio Donald Tramp

0
Profimedia

Još uvek nije jasno da kada i kako je Donald Tramp zaražen novim koronavirusom, iako je jedan skup u Beloj kući prvi među “osumnjičenima”.

Najmanje sedmoro osoba koji su prisustvovali skupu u Beloj kući 26. septembra je tesitrano pozitivno. Šestoro od njih, uključujući prvu damu Melaniju Tramp je sedelo u prvom redu tokom ceremonije nominacije Ejmi Koni Beret za sudiju Vrhovnog suda.

Sedma osoba je – Donald Tramp.

Na ceremoniji koja je održana na otvorenom malo ljudi je nosilo maske, piše Njujork tajms. Ili, kad smo kod toga, održavalo socijalnu distancu.

Prema onome što su do sada stručnjaci govorili, rizičnije je bilo okupljanje koje je posle toga priređeno unutar Bele kuće sa manjom grupom odabranih gostiju.

Pre tog skupa, bar prema izjavama iz Bele kuće, svi učesnici su bili negativni na testu. Ipak, kako je potrebno nekoliko dana od trenutka zaražavanja da osoba bude prepoznata na testu kao pozitivna, ne može se ništa tvrditi sa sigurnošću.

Tek, kako piše Njujork tajms, reč je o jednom Trampovom okupljanju u zatvorenom prostoru, a predsednika SAD je imao više od jednog takvog skupa sa porodicom i saradnicima.

Uoči prve debate sa Džoom Bajdenom, Tramp je održavao svakodenevno savetovanje “iza zatvorenih vrata” sa saradnicima, među kojima su Kelijen Konvej, Bil Stepien (menadžer kampanje) i bivši guverner Nju Džersija Kris Kristi. Oni su svi zaraženi. Trampov lični advokat Rudolf Đulijani, s druge strane, takođe je učestvovao u pripremama za debatu, ali je testiran negativno.

Posle tog događaja 26. septembra, Tramp je takođe putovao predsedničkim Air Force One avionom sa događaja u Pensilvaniji, Minesoti i Nju Džersiju. Najmanje troje njegovih saputnika je testirano pozitivno – pored Stepiena i Melanije Tramp, tu je bila i viša savetnica predsednika Houp Hiks.