Parlamentarni izbori koji su u Poljskoj održani juče, dostigli su izlaznost od 72 odsto, što je rekordna cifra, još od vremena kada je pao komunizam. Čak i kada su se biračka mesta zatvorila, ispred njihovih vrata ostali su čitavi redovi ljudi. I to uglavnom mladih.

Komšije koje žive u blizini biračkih mesta donosile su im šolje sa toplim čajem, ćebad i hranu, a snimci koji su na televiziji prikazali ovakvo stanje, impresionirali su celu zemlju.

Neki od njih su u redovima čekali i po šest sati, a biračko mesto je zatvoreno nešto pre tri sata ujutru, oko šest sati nakon što je glasanje zvanično bilo završeno, piše Gardijan.

„Video sam mnogo mladih ljudi što me čini posebno optimističnim“, rekao je Pavel, koji je glasao za opoziciju.

A starija Poljakinja iz grada Goclav je rekla „glasam za PiS jer su oni najpošteniji od svih partija. Nadam se da će nastaviti da unapređuju državu“.

EPA-EFE/Piotr Nowak

I na glasačkim mestima u inostranstvu je bilo gužve i dugih redova, oko 600.000 Poljaka iz dijaspore je izašlo na izbore.

Samo nekoliko minuta po zatvaranju birališta, bivši premijer Poljske i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je proglasio pobedu. I to na osnovu rezultata ankete o izlaznosti.

Ko bi mogao da formira vladu?

Prema ovoj anketi, vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS), jeste osvojila najviše glasova, ali vladu će formirati opoziciona koalicija koju predvodi Tusk.

Nije nepoznanica čitavoj Evropi, da je stranka PiS, koja vlada Poljskom osam godina, pretvorila javnu televiziju u sredstvo za propagandu vladinih poruka, suzila pravo na abortus, i ozloglasila LGBTQ+ populaciju, ali i migrante i izbeglice.

Tako je ova stranka vodila Poljsku putem sukoba sa Briselom oko pitanja vladavine prava, i dovela do zamrzavanja evropskog finansiranja i ulaganja u zemlju, koje je bilo vredno više desetina milijardi evra.

Tusk se pojavio na bini u izbornom štabu Građanske koalicije u Varšavi, odakle je proglasio pobedu.

„Ovo je kraj zlih vremena, kraj vladavine stranke PiS, uspeli smo u svom cilju!“

Okupljeni su zadovoljno potvrđivali.

„Osvojili smo demokratiju, slobodu i oslobodili našu voljenu Poljsku… ovaj svetao dan će biti upamćen u istoriji kao ponovno rođenje Poljske.“

Ova anketa navodi da bi PiS trebalo da ima 36,6 odsto, a Tuskova Građanska koalicija 31 odsto. Međutim, dve grupe koje bi mogle da formiraju koaliciju sa Tuskom takođe dobro stoje, sa 13,5 odsto – Treći put desnog centra, i sa 8.6 odsto Levica.

To bi značilo, kada bi se ove stranke dogovorile, imale bi većinu u poljskom parlamentu koji broji 460 poslaničkih mesta.

Još jedna dobra vest za Poljake, anketa pokazuje da će Konfederacija, krajnje desničarska koalicija za koju se mislilo da će osvojiti oko 9 odsto glasova, izgleda imati oko 6,4 odsto.

Konačni rezultat ovih izbora možemo da očekujemo tek danas, ili čak sutra.

„Treba da sačekamo rezultate, male razlike bi mogle dosta da promene situaciju“, napisao je na platformi X Stenli Bil, profesor poljskih studija na Univerzitetu Kembridž

Ipak, raspoloženje u štabu Građanske koalicije ne prestaje da bude dobro i veselo: „U narednim satima će se pokazati da smo mi oni koji kreiraju vladu. Za nas je to već sada očigledno“, rekao je Boris Budka, šef poslaničke grupe Građanske koalicije.

Povratak evropskim vrednostima?

Dodao je da bi pobeda opozicije značila i povratak Poljske evropskim vrednostima, ali i ponovno sklapanje prijateljskih odnosa sa Evropskom unijom.

Tusk na poslednjem godišnjem Kongresu žena tražio podršku feministkinja i odlučno govorio da abortus treba da bude legalan, i dodao da bi bilo koji kandidat koji je za liberalizaciju postojećeg zakona o abortusu mogao da se kandiduje za koaliciju Građanske platforme.

Barbara Novacka, poslanica Građanske koalicije je žestoko kritikovala napad PiS-a na pravo na abortus, i rekla da je pobeda opozicije važan momenat za Poljake.

„Mlade žene se neće plašiti trudnoće i odlaska kod lekara.“

S druge strane, nekoliko dana pred izbore, na Gardijanu se pojavila vest suprotna ovim navodima opozicije. Poljska aktivistkinja Jana Šostak, tridesetogodišnja performativna umetnica, koja već godinama podržava izbeglice, bori se za prava žena i zalaže za belorusku demokratiju, objavila je da se kandiduje na parlamentarnim izborima i da se pridružuje koaliciji koju vodi Donald Tusk.

Ubrzo nakon toga, ova aktivistkinja je saopštila da je iz kandidature izopštena, kako je rekla zbog toga što je u jednoj TV emisiji rekla da misli da žene treba da imaju pravo na abortus u bilo kojem trenutku trudnoće.

Objasnila je da je Tusk na poslednjem godišnjem Kongresu žena tražio podršku feministkinja i odlučno govorio da abortus treba da bude legalan, i dodao da bi bilo koji kandidat koji je za liberalizaciju postojećeg zakona o abortusu mogao da se kandiduje za koaliciju Građanske platforme.

„Ni Tusk, niti bilo ko iz Građanske platforme me nikada nije kontaktirao, niti me pitao šta su zapravo moji stavovi. Hajde da ne pravimo žene ludim, nije slučajno da se neko probudi u osmom mesecu trudnoće i poželi da abortira bez razloga.“

Jaroslav Kaczinski, predsednik PiS-a, rekao je da njegova stranka jeste ostvarila veliki uspeh na izborima, ali i priznao da „nije siguran“ da li će njegova stranka imati dovoljno da bi formirala vladu.

„Očekuju nas dani borbe i napetosti. Bilo da smo na vlasti ili u opoziciji, nastavićemo da sprovodimo naše ideje i ciljeve, i nikad nećemo da izdamo Poljsku“, rekao je pristalicama kada je anketa o izlaznosti objavljena.

I vlast i opozicija su o ovom glasanju govorili kao presudnom i odlučujućem za budućnost Poljske, a kampanja je dosta podelila društvo. Neki delovi društva su postali ogorčeni, što se videlo po velikim protestima u Varšavi, dve nedelje uoči izbora, koji su zapravo bili miting opozicije.

Tusk je govorio da su izbori „poslednja šansa da se PiS zaustavi u nanošenju nepopravljive štete poljskoj demokratiji“.

A PiS je svoju predizbornu kampanju vodio u populističkom duhu, kao i uvek, iz te stranke su tvrdili da su jedini koji mogu da zaštite Poljsku od „invazije izbeglica“. Kampanja je targetirala i Tuska, o kome se u medijima nemilosrdno govorilo kao ubačenom stranom elementu.

Da li je Poljska zrela da odbaci PiS?

U vreme izbora, vlast je održala referendum, na kojem je, prema mišljenju mnogih Poljaka bilo više spornih pitanja. Između ostalog, iako je trebalo da ovo glasanje bude iskazivanje i uvećanje podrške PiS-u pred parlamentarne izbore, izazvalo je kontraefekat.

Pre svega, jedno od pitanja je bilo: „Da li ste za to da Poljska prihvati hiljade ilegalnih migranata sa Bliskog istoka i iz Afrike?“, ali glasalo se i o podizanju ograde na granici sa Belorusijom i Rusijom.

Opozicija je bojkotovala referendum, i apelovala na građane da predaju prazan listić na referendumu.

Agencija koja se bavila prognozama na osnovu anketa procenjuje da je referendum propao, i da je na birališta izašlo svega 40 odsto registrovanih birača.

Desetine hiljada mladih se prijavilo za nadzor i praćenje izbornog procesa, usled bojazni da bi moglo da dođe do promene i lažiranja izbornih rezultata.

Iz opozicije, međutim, kažu da je „PiS-ovo vreme prošlo, i da čak i njihova manipulacija ne bi mogla značajno da promeni rezultate glasanja“.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.