Američki ESPN svake godine daje tradicionalnu listu 100 najpopularnijih sportista sveta i ove godine nas lista nije razočarala: kao i godinama unazad na prvom mestu je portugalski fudbaler Kristijano Ronaldo. Lista se, inače, dobija kompleksnim algoritmom koji ukršta faktore/pokazatelje popularnosti; zaradu od reklama, broj pratilaca na društvenim mrežama i pretrage na Guglu. Kristijano Ronaldo ima više pratilaca na Tviteru nego NBA, NFL, NHL i bejzbol profesionalna liga u SAD. Tako je ove godine najpopularniji sportista koji je optužen za ozbiljno kriminalno delo: seksualno uznemiravanje, ali je njegova popularnost ostala netaknuta, što je svojevrsna mala lekcija o prirodi slave. Slava, naime, nije vrlina.

Šta još može da nas nauči ova lista. Fudbal je, ipak, najvažnija sporedna stvar na svetu. Na listi se nalazi 37 fudbalera, 16 NBA košarkaša i čak 11 igrača kriketa (nikada ne potcenjujte Indiju). A bejzbol, Formula 1 i plivanje imaju samo po jednog predstavnika.

Sportska slava je još uvek rezervisana za muške sportiste – od 100 najpopularnijih samo su tri sportistkinje i sve tri su teniserke (Serena Vilijams, Marija Šarapova i Sanija Mirza), što pokazuje da slava ne zavisi previše od sportskog uspeha.

Na isti način možemo da tumačimo i to što je najbolji svetski teniser Novak Đoković na ovoj listi na 20. mestu, a ispred njega su Rodžer Federer i Rafael Nadal.

Tabela najpopularnijih: Zarada od reklama (u milionima dolara), pratioci na društvenim mrežama (u milionima), indeks pretrage na Guglu

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.