Zvučni zid sa mahovinom, milion stabala, subvencije ze električna vozila…: Kako Vlada namerava da zaštiti vazduh

0
BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO

Na sastanku Radne grupe za zaštitu vazduha u Srbiji, kojim je predsedavala premijerka Ana Brnabić, rečeno je da je u planu da Beograd za sedam godina u gradskom prevozu više nema nijedan autobus na dizel gorivo, već bi, u tom periodu, trebalo da svi budu zamenjeni električnim ili autobusima sa hibridnim motorima.

Кada je reč o putničkim automobilima, Vlada će do kraja februara obezbediti uslove za subvencionisanu kupovinu električkih i hibridnih vozila, saopšteno je iz Vlade.

To neće biti jedine mere za poboljšanje kvaliteta vazduha u prestonici Srbije, pošto se planira izgradnja još jednog zvučnog zida sa mahovinom, pored postojeća dva, i to na potezu od Studentskog grada ka Centru Sava, razmatra se umanjenje poreza na imovinu za građane koji žive u energetski efikasnim zgradama i umanjenje doprinosa onima koji planiraju da grade takvu vrstu zgrada.

Na sastanku je rečeno i da se očekuje da Beograd bude lider ostalim gradovima Srbije na tom polju.

U planu je i raspisivanje tednera za uspostavljanje prevoza rekama, tendera za nabavku 520 autobusa na gas u narednih pet godina, da se na 190 hektara gradske površine zasadi milion stabala.

U okviru projekta Pametni gradovi na više od 300 raskrsnica u Beogradu biće ugrađeni adaptivni svetlosni sistem koji sam reguliše dužinu zelenog svetla u zavisnosti od gustine saobraćaja. 

Кada je reč o individualnim ložištima, kotlarnicama i toplanama na mazut i ugalj, koje domaćinstva i gradovi u zemlji koriste za grejanje, premijerka Brnabić je rekla da bi bila izuzetno zadovoljna ukoliko ih do 2025. godine više ne bi bilo, jer bi to značilo da su i građani i privreda prešli na druge vrste goriva, koja su ekološki prihvatljivija.

(Beta)