Zvezda na vrhu bazilike Sagrada familija i nove žalbe stanovnika Barselone: “Estetski užas, a hoće da izgrade i stepenište kog nije bilo u planovima Gaudija…”

0
EPA-EFE/Alejandro Garcia

Ogromna zvezda sa dvanaest krakova postavljena je na jedan od glavnih tornjeva bazilike Sagrada familija (Sveta porodica), remek dela arhitekta Antonija Gaudija, koje se gradi još od 1882. godine u Barseloni.

Malo je verovatno da će zvezda popraviti raspoloženje lokalnog stanovništva čije je živote godinama “opterećivala” najveća gradska turistička atrakcija, koja je pre pandemije u ovo područje dovodila 60.000 posetilaca na dnevnom nivou, prenosi Gardijan.

Udruženja stanovnika optužuju versku fondaciju koja je zadužena za baziliku za arogantnost u odnosima sa lokalnim udruženjima kada je reč o najnovijem dodatku na jednom od gradskih simbola.

Zvezda, koja je teška 5,5 tona i obima sedam metara, opisuju kao „estetski užasnu”. Biće osvetljena od 8. decembra, na dan kada Španija slavi “bezgrešno začeće”, zajedno sa 800 prozora na kuli.

Međutim, njihova glavna zabrinutost je da će fondacija nastaviti sa svojim planom da izgradi ogromno stepenište koje vodi do još nedovršenog glavnog ulaza u baziliku, što bi, ako se u potpunosti realizuje, podrazumevalo rušenje tri čitava gradska bloka, i iseljenje oko 1.000 porodica i preduzeća.

Ranije ovog meseca, lokalno udruženje pozvalo je da se obustave svi radovi na lokaciji dok se na tripartitnom sastanku između stanovnika, fondacije i gradskog veća ne izrade planovi za budućnost. Jedno lokalno udruženje preduzima pravne mere protiv predloženog stepeništa. Oni ističu da su otvoreni za predloge u vezi stepeništa, ali je dodao da je na gradskom veću da odluči da li će ga uključiti u svoj novi urbanistički plan.

Veće je do sada izbegavalo da done konačnu odluku i, s obzirom na to da su izbori za nešto više od godinu dana,gradske vlasti možda neće biti voljne da odobre plan koji uključuje rušenje desetina kuća.

Iz lokalnih udruženja ističu da su “stepenište osmislili Gaudijevi učenici nakon njegove smrti” i da “ono nije bilo deo originalnih planova arhitekte”, koje su anarhisti uništili prilikom izbijanja španskog građanskog rata.

Arhitekte kažu da se nedavni rad ne može smatrati Gaudijevim, što je gledište koje deli i Unesko, čija lista nacionalnog nasleđa pokriva samo deo bazilike koji je završen tokom života arhitekte.

Otkako su radovi počeli pre 139 godina, Sagrada Familija je postala sinonim za nedovršene poslove, a datum završetka do 2026. je napušten zbog pandemije koronavirusa.