Danijela Kralus iz Zrenjanina, stipendista kompanije NIS, proglašena je za najboljeg stranog studenta na Sanktpeterburškom rudarskom univerzitetu u 2019. godini.

Danijela je u Sankt Peterburgu završila osnovne akademske studije na Sanktpeterburškom rudarskom univerzitetu, na Fakultetu „Naftno i gasno inženjerstvo“, smer „Razrada i eksploatacija naftnih i gasnih ležišta“.

Ova talentovana devojka će stečeno znanje primeniti u jednoj od najvećih kompanija u zemlji. Ona je jedna od 18 studenata koji su deo druge generacije stipendista NIS-a u Ruskoj Federaciji u okviru programa „Energija znanja“ i koji, osim šestoro onih koji školovanje nastavljaju na master studijama u Rusiji, od septembra počinju da rade u NIS-u.

Koja je razlika u školovanju u Srbiji i Ruskoj Federaciji?

Studirala sam na Sanktpeterburškom rudarskom univerzitetu koji važi za jedan od najcenjenijih univerziteta u oblasti inženjerstva nafte i gasa. Studije u Ruskoj Federaciji se značajno razlikuju od studija u Srbiji. Dosta pažnje na fakultetu je posvećeno praktičnoj nastavi i radu u laboratorijama u manjim grupama, što nam je omogućilo da efikasnije savladamo teorijski deo nastave. Imali smo i dosta opštih predmeta koji su nam dali širu sliku generalno o biznisu.

Jedna od najboljih stvari koje mi je pružilo studiranje u Rusiji je zasigurno činjenica da sam u potpunosti savladala ruski jezik, a takođe činjenica da sam stekla dosta prijatelja kako iz Rusije, tako i širom sveta.

O čemu si razmišljala dok si se prijavljivala na NIS-ov konkurs, na kojem si i dobila stipendiju?

U četvrtom razredu srednje škole sam na oglasnoj tabli sasvim slučajno saznala za NIS-ov konkurs za stipendiranje učenika. Prijavila sam se, prošla sve testove i ubrzo su mi javili da sam dobila stipendiju. Nakon saznanja da sam postala stipendista kompanije NIS bila sam presrećna i osećala sam se počastvovano, ali u isto vreme sam bila zabrinuta kako ću se snaći, s obzirom na to da je studiranje bilo u potpunosti na ruskom jeziku, koji smo morali da učimo od početka.

Koliko ti je stipendija značajna za dosadašnji, ali i budući razvoj?

Tokom studija u Rusiji kompanija nam je kroz program „Energija znanja“ pružala mogućnost da svake godine prolazimo stručnu praksu. Imali smo priliku da se bolje upoznamo sa svojom budućom profesijom i da imamo podršku mentora, koja nam je bila veoma značajna za razumevanje gradiva na fakultetu. Smatram da je NIS kompanija koja ulaže dosta napora u obrazovanje i usavršavanje svojih zaposlenih, što je za mene od izuzetnog značaja, jer bih volela da se u budućnosti dalje razvijam i radim na sebi.

Šta bi izdvojila kao najznačajnije u vezi sa životom u Rusiji, a šta bi izdvojila kao najznačajnije za tebe: emociju, događaj, omiljeno mesto?

Život u tako velikom gradu, kao što je Sankt Peterburg, primorava te da na drugačiji način raspolažeš svojim vremenom, s obzirom na to da se svakodnevno prelaze velika rastojanja, kud god da se uputiš. Sankt Peterburg je jedan od najlepših gradova i život u njemu je svakodnevna ekskurzija. U gradu se nalazi veliki broj muzeja i spomenika kulture, a definitivno ono što je najlepše za mene lično je period belih noći. Tada u gradu vlada posebna atmosfera, grad gotovo nikada ne spava.

Da li postoji neko mesto okupljanja u Sankt Peterburgu za studente, kao što je na primer „kod Konja“ u Beogradu?

Na glavnom trgu kod muzeja Ermitaž uglavnom se okupljaju studenti, kako bi slušali ulične svirače, koji su veoma popularni u Rusiji, i kako bi uživali u međusobnom druženju i muzici.

Šta bi poručila onima koji treba da konkurišu?

Mlađim generacijama bih poručila da se ne boje izazova i da ih ne sputava strah od nepoznatog, nego da teže uvek ka novim iskustvima i višim ciljevima.

Koliko je za tebe značajno što odmah dobijaš zaposlenje u NIS-u?

Jedna od stvari koja me je odmah privukla da se prijavim na ovaj program je i mogućnost da se odmah nakon fakulteta zaposlim u velikoj kompaniji kao što je NIS. Za mene je vrlo značajno da se odmah zaposlim u struci, jer smatram da su studenti odmah posle završetka studija najproduktivniji i imaju najveću želju za napredovanjem.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.