“Zoranu Đinđiću…”: Premijerka i ministri položili venac kod ulaza u Vladu Srbije

1
Profimedia

Premijerka Srbije Ana Brnabić položila je danas, zajedno sa ministrima, venac kod ulaza u Vladu Srbije, na mestu gde je pre 17 godina u atentatu ubijen Zoran Đinđić, prvi premijer Srbije posle smene Slobodana Miloševića i pobede opozicije na izborima.

Na traci u bojama srpske zastave na vencu je ispisano “Dr Zoranu Đinđiću – Vlada Republike Srbije”.

Zajedno sa premijerkom Brnabić, poštu Đinđiću odali su i ministri Nebojša Stefanović, Siniša Mali, Rasim Ljajić, Zoran Đorđević, Branko Ružić, Slavica Đukić Dejanović, Mladen Šarčević, Nenad Popović, Goran Knežević, Branislav Nedimović, Zorana Mihajlović i Vanja Udovičić.

Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine u dvorištu zgrade Vlade Srbije, a za njegovo ubistvo na 40 godina zatvora osuđen je oficir Jedinice za specijalne operacije (JSO) Resora državne bezbednosti Zvezdan Jovanović. Na istu kaznu za organizovanje ubistva osuđen je i komandant JSO Milorad Ulemek.

Đinđić je bio prvi premijer Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije (DOS), a za vreme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi.

Politička pozadina ubistva Djindjića nije istražena.

(Beta)

1 KOMENTAR

Comments are closed.