Žofre: “U Srbiji postoji želja za ulazak u EU, ali i frustriranost… Nema prečica”

0
(BETAPHOTO/European Council/DS)

(Beta) – Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žofre izjavio je danas da se na putu evrointegracija ne sme ići prečicama, već da se moraju preduzeti svi koraci “kako bi se zadovoljili svi zahtevi i ostvarili svi ciljevi”.

“Mislim da u Srbiji i u čitavom regionu postoji solidna većina građana koji žele da uđu u Uniju, naročito mladi. I to je poruka koju mi vidimo. Mislimo da je važno da se to neguje. Naravno, postoji i frustriranost, jer proces zaista dugo traje i složen je. Ne smemo da idemo prečicama, moramo da preduzmemo sve korake kako bi se zadovoljili svi zahtevi i ostvarili svi ciljevi”, rekao je Žofre za RTS.

Otvaranje Klastera 4, istakao je, pozitivan je signal i za Srbiju i za čitav Zapadni Balkan.

“Poruka glasi da ako sprovedete reforme kao što je učinila Srbija, tada EU odgovara i dolazi do napretka u pregovorima”, rekao je Žofre.

Šef Delegacije EU ponovio je i da dijalog Beograda i Prištine nema alternativu te da se moraju sprovesti svi raniji sporazumi.

“Obe strane moraju da sprovedu što su se ranije dogovorile, uključujući i Zajednicu srpskih opština i na to se moramo fokusirati”, rekao je ambasador EU.