Svoj sledeći život želeo bih da proživim unazad. Počneš mrtav, a onda izađeš na put… Zatim se probudiš u staračkom domu osećajući se bolje svakim danom. Izbace te odatle zato što si previše zdrav; odeš i podigneš svoju penziju, a kada počneš da radiš dobiješ zlatni sat i žurku za svoj prvi radni dan. Radiš 40 godina dok ne postaneš dovoljno mlad da se povučeš s posla. Nakon toga počneš da izlaziš, piješ, postaješ generalno promiskuitetan i onda si spreman za srednju školu. Onda polaziš u osnovnu školu, postaješ dete, igraš se… Nemaš odgovornost, postaješ beba sve do rođenja. A onda, svojih poslednjih 9 meseci provedeš plivajući u luksuznom spa centru. Više prostora svakim danom i onda, gle čuda… Skončaš kao orgazam

Ima tih stvari koje, ako ste iole redovan, makar i povremeni korisnik društvenih mreža nikako ne mogu zaobići. Jedna od njih je i ovaj citat koji se pripisuje Vudiju Alenu, mračnom geniju, kome ovakvo razmišljanje zaista i pristaje.

Bilo kao motivaciona poruka ukrašena nekim njegovim lepim portretom koja služi za skupljanje lajkova ili kao ilustracija za neki tekst o Vudiju Alenu, ili samo kao deo „fundusa“ na zilionima sajtova posvećenim citatima poznatih, ova priča o životu unazad biće poptisana sa imenom Vudija Alena.

I niko ne bi posumnjao u njegovo autorstvo, da se na drugom kraju interneta ne krije ista takva priča, ne doslovno „u reč“, ali sadržajem potpuno identična gde je potpisan jedan drugi američki komičar Džordž Karlin.

Kada je reč o „srpskom internetu“, kako Karlin nije toliko poznat kao Vudi Alen, svakako da ova verzija ne može da parira, ali u Americi će nekome zapasti za oko da je jedan od dvojice zapravo mogao da bude plagijator.

Potraga za pouzdanim izvorima koji će odgonetnuti ko je kome ukrao ideju i tekst ove, ipak, genijalne priče, zapravo neće dati odgovor, pošto ne postoje ni za jednu verziju.

Ne postoje, zato što je ovu priču napisao zapravo „stendap“ komirač Šon Mori, još negde sedamdesetih, i čak je to izvodio u popularnoj emisiji „The Tonight Show“ sa Džonijem Karsonom tokom osamdesetih.

Ali, ko bi kliknuo, lajknuo, „šerovao“ priču koju je napisao Šon Mori, zašto to ne bi bio Karlin ili „siguran pogodak“ Vudi Alen.

Tako taj internet funkcioniše.

Inače, u originalnoj Šonovoj izvedbi priča se ne završava orgazmom – nego završetkom života kao „sjajem u nečijem oku“.

 

 

Komentar(1)

  1. Prepolje
    19. јул 2020. 17:31

    Fizicari bi rekli da je ovo moguce.Naime,ako bi svemir prestao da se siri i poceo da se skuplja,vreme bi pocelo da ide unazad,bez obzira kada bi se to desilo.Dakle i zivot bi poceo da ide unazad,tako da ne bi pili vodu iz case,vec bi iz usta sipali vodu u casu,npr.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.