Bitan deo edukacije menadžera na jubilarnom 10. prolećnom Vivaldi CEO forumu, koji je održan krajem marta u Mokroj Gori, bio je panel na kojem su ekonomisti davali savete direktorima. Bila je to savršena prilika da oni željni znanja čuju nešto od ekonomista i profesora Ljubomira Madžara i Miodraga Zeca. Panele je moderirao Vladimir Vučković, član Fiskalnog saveta i jedan od istaknutih ekonomskih stručnjaka.

„Ključno je pitanje čemu služi država. Kod nas se država shvata kao alat preraspodele novca, ali mi nikad nismo razmišljali da napravimo državu koja postavlja pravila igre. Svaka vlast ima svoje bogataše i robijaše. Kod nas se i sada, kao nekad ranije, šteluju pozitivni rezultati pred kongres. To se i danas radi“, rekao je Zec.

On je ocenio da to jedno pitanje o postavljanju pravila igre nikad nije raspravljeno.

„Da li pravila igre donose korist na duži rok? Ovde se radi o ekonomiji koja nema inovacije. Ja sam rekao Miškoviću i članovima Kluba ‘Privrednik’: „Ljudi, ako ste bogati, napravite nekoliko stvari. Napravite škole, bolnice, čak i zatvore. Znate ono kad je Nikola Pašić išao po Srbiji i pitao kakvo je stanje u zatvorima. Ovi mu kažu, zašto ne pita prvo za školu, a Baja odgovori: ‘Pa, mi u školu nećemo ići.’ Takvo ulaganje nije važno za poslovanje, ali je bitno za zemlju“, ispričao je Zec.

On smatra da je potrebno da se institucije razviju.

Profesor Zec je ocenio da je suština svega da društvo potrefi pravac u kojem želi da ide.

„Naše društvo menja pravac na svakih 20-30 godina. Prvo idemo na istok, pa na zapad, ne znamo kud ćemo, pa smo zato na nivou od 1912. godine. Imamo identičnu situaciju po standardu kao pred Prvi balkanski rat. Neka društva shvate kuda će ići, a neka se samo vrte ukrug“, ocenio je Zec.

Ceo tekst objavljen je u dodatku o Prolećnom Vivaldi forumu, koji svi čitaoci dobijaju na poklon uz svaki primerak Nedeljnika od četvrtka, 11. aprila. Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.