Vlada Velike Britanije je zatražila od regulatora da proceni vakcinu protiv koronavirusa Univerziteta Oksford i kompanije AstraZeneca.

Upućivanje na Regulatornu agenciju za lekove i zdravstvene proizvode (MHRA) označilo je „značajan prvi korak“ u dobijanju odobrenja za vakcinu „, saopštila je vlada. Sledi nakon vesti da je vakcina „veoma efikasna“ u naprednim ispitivanjima, piše BBC.

Vlada Velike Britanije je unapred naručila 100 miliona doza oksfordske vakcine. Najnoviji vladin zahtev MHRA dolazi nedelju dana nakon što je od regulatora zatraženo da proceni vakcinu Pfizer/BioNTech.

Ministar zdravlja Met Henkok rekao je da vlada radi „neumorno“ kako bi bila u „najboljem mogućem položaju za primenu vakcine“ čim je MHRA odobri.

„Zvanično smo zatražili od regulatora da proceni vakcinu Oksford/ AstraZeneca, da razume podatke i utvrdi da li ispunjava rigorozne bezbednosne standarde“, dodao je on.

Odeljenje za zdravstvo i socijalnu zaštitu (DHSC) saopštilo je da će Velika Britanija biti jedna od prvih zemalja na svetu koja će primiti vakcinu, ako bude odobrena, a AstraZeneca će do kraja godine imati spremno do 4 miliona doza za Veliku Britaniju i 40 miliona do kraja marta 2021.

Vlada je takođe naručila 40 miliona doza vakcine Pfizer/BioNTech – čiji preliminarni rezultati pokazuju da je efikasna kod više od 90% ljudi koji razvijaju simptome Covid-19. Ako se odobri, vakcina bi mogla biti uvedena u prodaju od decembra, rekao je Henkok.

U četvrtak je AstraZeneca rekla da menja svoje studije u SAD-u nakon slučajnog otkrića da se čini da vakcina ima najbolje rezultate kada se daje polovina doze nakon koje sledi puna, a ne dve doze.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.