Značaj redovnih ginekoloških pregleda uprkos poteškoćama izazvanih pandemijskom situacijom

  0

  Udruženje žena Ženski centar„Milica“ povodom obeležavanja 20. septembra  Svetskog dana ginekoloških karcinoma ukazalo je na značaj redovnih  ginekoloških pregleda uprkos svim poteškoćama  izazvanih pandemijskom situacijom.  Ove godine brojne uspešne žene iz raznih svera života dale su podršku „Milicama“ solidarišući se u borbi za zdravlje svake  žene u Srbiji. Zahvaljujemo se Maji Sar, Tijani Dapčević, Daliborki Delibašić, Jelena Erić, Jeleni Jakovljević, Aleksandri Orlandić Sretković,Jasmini Milošević, Aleksandri Kovačević, Aleksandri Šandor, Milici Jevtić.

   Vesna Bondzić predsednica Udruženja Ženski Centar „Milica“ ukazala je na to da se u Srbiji godišnje registruje 2.200 novoobolelih od ginekoloških karcinoma od kojih je jedan od vodećih  karcinom grlića materice.

  Dr sci med.Marijana Milojević-Kovačević sa Instituta za  onkologiju i radiologiju Srbije i član stručnog veća ŽC „ Milica“  istakla  je da  kada je reč o karcinomu  grlića materice u Srbiji godišnje ima više od 1.300 novoobolelih i približno 500 smrtnih ishoda, po čemu je  ova vrsta karcinoma drugi vodeći uzrok obolevanja i četvrti uzrok umiranja od raka.

  Karcinom grlića materice povezan je  sa humanim virusima papiloma (HPV).

  Dr Milojević-Kovačević je naglasila  da žene postaju podložne razvoju karcinoma grlića materice nakon infekcije kancerogenim HPV tipom, ali su potrebni i drugi faktori okoline da bi se rak razvio.Potrebno je nekoliko godina da bi promene na grliću materice izazvane HPV infekcijom koja dugo traje, prerasle u rak. Redovni pregledi imaju za cilj da se promene na grliću materice pronađu rano, pre nego što nastane rak, onda kada mogu lako da se otklone.

  Što se tiče karcinoma jajnika, dr Milojević-Kovačević je ukazala dapostoji nekoliko faktora rizika koji mogu uticati na razvoj karcinoma jajnika. Neki od njih su godine starosti, broj trudnoća, lična istorija raka dojke, jajnika, debelog creva ili rektuma, dugoročna upotreba terapije zamene hormona i gojaznost. Jedan od faktora rizika je i genetska predispozicija približno 15 odsto do 20 odsto karcinoma jajnika se razvijaju pod uticajem mutiranih BRCA1 i BRCA2 gena.

  Vesna Bondžić je podsetila  je da je izuzetno je važno da žene brinu o svome zdravlju i obavljaju redovne ginekološke preglede, ali je takođe jako bitno da dijagnostika i lečenje budu uvek dostupne ženama kako bi se stopa smrtnosti od ovih bolesti smanjila. Rak je izlečiv ako se otkrije na vreme ali je takođe izuzetno važna i dostupnost inovativnih terapija i savremeni pristupi lečenja kako bi  žene koje se leče od ovih karcinoma izašle kao pobednice. Pandemija Covid-19 bila je izazov sa kojim se zdravstveni sistem suočio ne samo u Srbiji već u celom svetu i moraju se pronaći načini da  onkološki pacijenti redovno primaju terapije jer rak ne zna za pauzu, odmor,i bolje vreme. On napreduje svakoga dana i strašno je bitno uhvatiti ga na početku a u nekim slučajevima za koje se znaju uzročnici, kao kod karcinoma grlića materice prevenirati na vreme.

  Govoreći  o položaju pacijenata sa ginekološkim karcinomima za vreme pandemije, Bondžić je  istakla da  je večina bila dodatno  uplašenia pandemijskom situacijom jer nisu znali  kakvi će biti ishodi lečenja ukoliko pandemija potraje. Zbog uvođenja posebnih mera odlazak na radioterapije je mnogima koji žive van mesta lečenja bio nemoguć. Ono što je strašno potrebno  u ovako kriznim situacijama je da Udruženja budu na raspolaganju korisnicima .Protok tačnh informacija, povezanost sa onkološkim centrima gde se dobijaju terapije i psihološka pomoć i podrška izuzetno su bitne. Ovo Udruženje je tokom pandemije radilo sve vreme.

  Zahvaljujući projektu sa Trag fondacijom „Solidarni odgovor na Covid 19“ kao i donacijama Kompanije Roche i TX Taxi novoobolelim korisnicama je pružena  psihološka pomoć, koordiniran je rad sa kliničkim centrima i institutima i obezbeđen je besplatan i bezbedan prevoz pacijenata na svakodnevne zračne terapije u KC Kragujevac u periodu  od 90 dana. Moramo napomenuti fantastičnu saradnju sa Kliničkim centrima i Institutima  i veliku podršku zdravstvenih profesionalaca.

  Otvoreno predstavništvo u Beogradu

  Ženski centar „Milica“ je novu deceniju svoga postojanja otpočeo otvaranjem predstavništva u Beogradu sa ciljem da zastupa potrebe onkoloških pacijentkinja sa rakom dojke i ginekološkim karcinomima  na mestima gde se odlučuje o njihovim pravima, lečenju i prevenciji. Veliko pojačanje radu udruženja čini Stručno veće sastavljeno od onkologa, hirurga fizijatra i drugih zdravstvenih profesionalaca iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, Instituta za onkologiju Vojvodine, KC Niš i KC Kragujevca uz čiju će podršku uticati na unapređenje kvaliteta života i zdravlja žena u Srbiji.