Ovogodišnje ocenjivanje vina u Londonu – Decanter World Wine Awards – proteklo je u znaku vranca. Naime, vina «13.jul Plantaže» proizvedena od ove autohtone crnogorske sorte su na «Dekanteru», koji je najveća i najprestižnija vinska smotra, a važi i za globalni vinski šampionat, osvojila nekoliko medalja i na briljantan način predstavila vina koja pripadaju svetskoj vinskoj eliti. Vranac Reserve iz berbe 2013 osvojio je zlatnu medalju u konkurenciji više od 16.500 vina iz 57 zemalja.
Ovogodišnji žiri Decanter takmičenja bio je sastavljen od 280 vinskih stručnjaka, i dodelio je vinima Plantaža ukupno sedam medalja.

Pored zlata za Vranac Reserve 2013, vinima Vranac Barrique 2015 i Vranac Pro Corde 2015 pripala je srebrna medalja, dok je  vrhunski Vranac 2015 osvojio bronzu.  Srebrne medalje su osvojila i vina Vladika 2015, Epoha 2013 i Chardonnay Barrique 2016, i time zaokružila veliki uspeh Plantaža. 

Priznanje je time veće ako se zna da je popularna “Rezerva” pre par meseci na ocenjivanju Mundus vini u nemačkom Nojštatu takođe osvojila zlatnu medalju, pa je nagrada iz Londona potvrda velikog trijumfa ovog vina.

Inače, Vranac Reserve se proizvodi samo u najboljim berbama. Nakon odležavanja u drvenim sudovima (2 godine) i boci (3 do 5 god.), razvija svoj puni, karakteristični i vrlo prepoznatljiv buke.

Podsećamo da je na istom takmičenju 2017. godine i vino Plantaža Stari podrum Cabernet Sauvignon osvojilo zlatnu medalju, skrenuvši pažnju vinskog sveta da se na podgoričkom Ćemovskom polju, u vinogradu Plantaža, rađaju velika vina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.