Zlatni pečat dobili Atom Egojan i Dejvid Tjulis

0
Foto: Promo

Reditelj Atom Egojan i glavni glumac njegovog novog filma „Počasni gost“ Dejvid Tjulis primili su najviše priznanje Jugoslovenske kinoteke – Zlatni pečat 2. marta pred publikom u Sava centru, uoči projekcije tog filma u okviru Gala programa 48. Festa.

Direktor Кinoteke i umetnički direktor Festa Jugoslav Pantelić, uručio je gostima priznanja podsetivši da su Zlatni pečat do sada dobili neki od najznačajnijih stvaralaca iz svih delova sveta.

„Prihvatam ovo priznanje uz duboku zahvalnost, jer u ovoj zemlji postoji duh koji cenim i koji mi je mnogo značio. To je Dušan Makavejev, koji je bio u žiriju na festivalu u Moskvi pre gotovo 30 godina i dao mi nagradu za jedan od mojih prvih filmova. To je bila tako velika podrška za mene, a sada mi je ovo priznanje velika čast“, rekao je Egojan.

Tjulis je takođe izrazio zahvalnost, rekavši da je Zlatni pečat divna nagrada.

„Prvi put sam u Beogradu, nadam se ne i poslednji. Nadam se i da ćete uživati u našem filmu“, izjavio je Tjulis.

Pantelić je istakao da publika Festa kontinuirano prati rad Atoma Egojana još od kada je u Beogradu prvi put prikazan njegov film „Egzotika“ (1994), potom „Slatka sutrašnjica“ (1997)…

Svoj novi film Egojan je najavio kao studiju o dva vrlo interesantna, ali izmučena ljudska bića, o ocu i ćerki između kojih postoji jaz zbog jedne neispričane priče iz njihove prošlosti. „Videćete kako ta ljudska bića pokušavaju da nađu neki način da se povežu i da se nekako pomire u sebi sa bolnim trenucima iz lične istorije“, rekao je on.

Egojan se osvrnuo i na saradnju sa Dejvidom Tjulisom. „Ponekad u svojoj karijeri reditelj vidi neku glumačku kreaciju koja ga promeni. Meni se to desilo kada sam gledao Tjulisa u filmu „Ogoljeni“ Majka Lija. Sanjao sam da jednog dana radim sa njim. Sada se to ostvarilo“ istakao je Egojan.

Dejvid Tjulis je o liku oca koji tumači u „Počasnom gostu“ rekao da je to čovek koji se bori sa prošlošću. „On pati zbog problema u komunikaciji sa svojom ćerkom, a uzrok je nešto tragično što im se desilo u prošlosti i što nisu uspeli da prevaziđu“, kratko je opisao svoju ulogu Tjulis.