TADIĆ – Ljubivoje Tadić, jedan od najvoljenijih glumaca, dramski prvak, nekadašnji upravnik i dobri duh Narodnog pozorišta u Beogradu, našao se u ulozi koju ni Breht, ni Harms, ni Kafka nisu mogli da napišu. Zbog duga prema banci od više od 37.000 franaka za kredit koji je, tvrdi, otplatio, preti mu da ostane bez svega što ima. Tadić je za Nedeljnik govorio o poslednjim koracima na koje se odlučuje – poput štrajka glađu – ali i o srpskom društvu, kulturi, sudbini porodice…

PA ŠTA SRBIJA – „Nije sloboda govora da možete da izgovarate laž. Niti postoje dve istine. Ili je Aleksandar Obradović uzbunjivač ili nije, ili je Siniša Mali plagirao doktorat ili nije. U suprotnom sve se svodi na kafansku priču u kojoj kako se povećava rasprava sve je veća verovatnoća da neko potegne Hitlera“, piše glavni urednik Veljko Lalić u uvodniku novog broja Nedeljnika.

JAKŠIĆ – Od ovog četvrtka, novinar Boško Jakšić je novi kolumnista Nedeljnika. „Amerika će bez zvanične ljutnje propratiti radost srpskog predsednika i tabloidne talambase, ali je sigurno da je epozoda S-400 uknjižena. I da neće biti zaboravljena. Baš kao ni braća Bitići…“, piše Jakšić u kolumni „Na čijoj je strani neutralna Srbija“.

EU I EAEU – Srbija ni posle Sporazuma o slobodnoj trgovini s Evroazijskom ekonomskom unijom nije uspela da progura bescarinski izvoz kragujevačkog Fijata na tržište od 183 miliona stanovnika. Rusija, Belorusija, Kazahstan, Jermenija i Kirgistan ponudili su mnogo manje nego što se Srbija nadala da će dobiti ovim sporazumom. Kako su nam Rusi „pomagali“ oko pregovora s EU, otkriva Miša Brkić u ekonomskoj analizi EU i EAEU.

SINGER – „Divljačka mržnja prema Handkeu samo je zamena za staro neprijateljstvo prema Srbima koji se nisu pokajali“, piše Ljiljana Smajlović u kolumni „Gospodin Singer“ u novom broju Nedeljnika.

Naslovna strana novog broja Nedeljnika

OSUDA I PRESUDA – Nakon Nastavno-naučnog veća FON-a, sada je na redu da Odbor za etiku Univerziteta saopšti svoju odluku, što je najavljeno za 4. novembar. Ipak, sada se čuju tumačenja da će odluka biti odložena zbog procedura. Tekst o slučaju doktorata Siniše Malog u novom Nedeljniku.

ZAGAĐENJE VAZDUHA – Srbija kao država u XXI veku nije prošla i kroz ekološku tranziciju. Mi i danas sebi dozvoljavamo da nam kvalitet vazduha u Beogradu zavisi od košave ili da stepen zagađenosti u Pančevu zavisi od takozvane „banatske ruže vetrova“. Zbog toga je pitanje kvaliteta vazduha problem koji nije nastao pre sedam dana i koji će se nastaviti u budućnosti, kažu stručnjaci s kojima je Nedeljnik razgovarao o temi koju smo, nažalost, svi doslovno videli.

VAKCINE – Grip je u principu blaga bolest, ali je ponekad ekstremno podmukao. Vakcinacija nije svuda obavezna u svetu, ali je potpuno jasan naučni stav da je trenutno najbolja zaštita koja postoji. Jasno se pokazalo da Srbija ne može da nema obaveznu imunizaciju jer vrlo brzo pada obuhvat. Kod nas postoji opšte nepoverenje prema bilo čemu što se sistemski sprovodi. To ko je na vlasti moralo bi biti potpuno svejedno, a to se u toku pandemije nije tako pokazalo, kaže epidemiolog dr Predrag Kon za novi Nedeljnik.

DIGITALNO IZDANJE NEDELJNIKA DOSTUPNO JE NA NOVINARNICI

SLAVICA I NESVRSTANI – Bilo je dovoljno da se u Azerbejdžanu, na 18. samitu zaboravljenog pokreta, o kojem se često govori s podsmehom, kao o spoljnopolitičkoj zaostavštini Titovog doba, šef diplomatije Ivica Dačić susretne sa predsednikom Irana Hasanom Rohanijem i ministrom spoljnih poslova Muhamedom Zarifom, pa da se četvorogodišnja agonija naše državljanke Slavice Burmazović konačno završi. Tekst o značaju Pokreta nesvrstanih u novom „Raskopčavanju mita“ u Nedeljniku.

EVROPSKA ZVEZDA – U težini poraza od Totenhema u Londonu suština je fenomena evropske Zvezde. Tima koji u jednom trenutku izgleda kao da je nizbrdica toliko strma da je kola nemoguće zaustaviti, a već u sledećem oporavljeno, sveže i rumeno, u pobedi i novoj eliminaciji favorita. Ekipi Nedeljnika otvorena su vrata treninga crveno-belih, uoči „revanša“ sa londonskim timom u Ligi šampiona, ali i „rokovnici“ članova stručnog štaba…

SPORT I POLITIKA – Fraza da politika i sport ne treba da spavaju u istom krevetu koliko je lepa i romantična, toliko je naivna i licemerna, piše Željko Pantelić u spoljnopolitičko-sportskoj analizi u novom Nedeljniku.

JEVREJSKA ZAJEDNICA – Sukobi i tenzije u jevrejskoj zajednici Srbije nastavljeni su prethodnih dana. Nakon zauzimanja prostorija Jevrejske opštine Beograd u februaru i višemesečnih protesta, uprava koju predvodi Aleksandar Jinker preuzela je prostorije beogradske sinagoge. Na kapiju verskog objekta stavljeni su katanci. Šta su uzroci a šta posledice sukoba u jevrejskoj zajednici čitajte u Nedeljniku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.