Kanadska književnica Margaret Atvud i britanska spisateljica Bernardin Evaristo podelile su ovogodišnju Bukerovu nagradu, uprkos pravilima koja ne dozvoljavaju dva pobednika.

Predsednik žirija Piter Florans izjavio je da petoro članova žirija „jednostavno nije moglo da se odluči“ između distopijskog trilera Atvudove „Testamenti“ i kaleidoskopa crnih ženskih priča „Devojčica, žena, druga“ Bernardin Evaristo, prenosi B92.

On je istakao da je, delimično inspirisan protestima pokreta Pobuna protiv izumiranja održanog u blizini održavanja dodele nagrada u Londonu, žiri odbio zahteve da ne može da izabere više od jednog dobitnika.

„Naš konsenzus je naša odluka da se podsmehnemo pravilima. Mislim da se zakoni ne krše, a da se pravila mogu prilagođavati okolnostima“, rekao je Florans.

Organizatori, međutim, to ne vide na isti način, pa je Gabi Vud, direktorka za književnost Fondacije Bukerove nagrade, rekla da su staratelji fonda više puta rekli članovima žirija da ne mogu da imenuju dva pobednika ali da su oni u suštini organizovali sednicu u sobi žirija dok su se rasprave razvačile po pet sati.

Vudova je insistirala na tome da odluka žirija neće „postaviti presedan“, što znači da će Etvudova i Evaristova podeliti novčani iznos od 50.000 funti (63.000 dolara).

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.